to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:48 | 12.09.2019

Διεθνή

«Ευρωπαϊκός τρόπος ζωής είναι η αποδοχή...»: Ακόμη κι ο Γιούνκερ αντίθετος στον τίτλο του χαρτοφυλακίου Σχοινά

«Το να αποδέχεσαι όσους έρχονται από αλλού, είναι μέρος του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», σημειώνει ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν, δηλώνοντας κι εκείνος αντίθετος στην (ακροδεξιάς υφής...) ονομασία που διάλεξε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το χαρτοφυλάκιο που ανέθεσε στον Μαργ. Σχοινά


Την αντίθεσή του με την ονομασία του χαρτοφυλακίου για την «Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής», που η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέθεσε στον Μαργαρίτη Σχοινά, εξέφρασε (ενώ έχουν προηγηθεί και άλλες αντιδράσεις) ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, μιλώντας  στο euronews και την Έφη Κουτσοκώστα.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν, στην αποκλειστική του συνέντευξη, ανέφερε πως το χαρτοφυλάκιο θα πρέπει να αλλάξει όνομα.

«Δεν μου αρέσει η ιδέα ότι ο Ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής αντιτίθεται στην μετανάστευση. Το να αποδέχεσαι όσους έρχονται από αλλού, είναι μέρος του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής", σημείωσε προσθέτοντας πως ο τίτλος του χαρτοφυλακίου θα πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, ο "Ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής" είναι ο συνδυασμός των ταλέντων, των δράσεων και του σεβασμού για τους άλλους.

Επιφυλάξεις ήδη από Πράσινους και Σοσιαλδημοκράτες

Μετά τα εγκώμια για τον Έλληνα αντιπρόεδρο της Κομισιόν δεν έλειψαν, πολύ σύντομα, και οι επιφυλάξεις για τις αρμοδιότητές του. Ιδιαίτερα οι Πράσινοι ανησυχούν για μία «Ευρώπη-φρούριο» απέναντι στους μετανάστες.

Σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες η αριστερή εφημερίδα Tageszeitung επισημαίνει: «Θα αντιμετωπίζει η ΕΕ μελλοντικά τους πρόσφυγες ως 'απειλή για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής'; Αυτό το ερώτημα έχει προκαλέσει σφοδρή διαμάχη ανάμεσα στην επόμενη πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και στο Ευρωκοινοβούλιο. Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες ζητούν αλλαγές στις αρμοδιότητες που αναλαμβάνει ο νέος Επίτροπος Μετανάστευσης Μαργαρίτης Σχοινάς. Ιδιαίτερα οι Πράσινοι αντιδρούν έντονα.

Σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής τους ομάδας, το βράδυ της Τρίτης, πολλοί ευρωβουλευτές εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για το νέο χαρτοφυλάκιο που δημιούργησε η φον ντερ Λάιεν για τον συντηρητικό Έλληνα. Ονομάζεται 'Protecting our European way of life', δηλαδή 'Προστατεύοντας τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής». Η επικεφαλής των Πρασίνων Σκα Κέλερ «απηύθυνε επιστολή, στην οποία αναφέρει ότι 'προκαλεί φόβο' η διατύπωση της φον ντερ Λάιεν». Σύμφωνα με την Tageszeitung «ο Σχοινάς θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα αντιμετωπίσει προβλήματα στο Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο θα εξετάσει τους νέους Επιτρόπους από τα τέλη Σεπτεμβρίου και σίγουρα θα απορρίψει κάποιον από αυτούς».

Όπως μεταδίδει η Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) «εκπρόσωπος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέρριψε την κριτική και εξήγησε ότι πρόκειται για μία ευρύτερη πολιτική προσέγγιση, η οποία περιλαμβάνει τον σεβασμό των αξιών, τη δημοκρατία, την αναπτυξιακή συνεργασία και τη διασυνοριακή καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες σημειώνει ότι η κριτική «δεν αφορά το πρόσωπο» του Μαργαρίτη Σχοινά. Ωστόσο: «Το γεγονός ότι οι αρμοδιότητες του 57χρονου υποψηφίου αντιπροέδρου της νέας Κομισιόν επιγράφονται 'Προστατεύοντας τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής' προκάλεσε κριτική σε Πράσινους και Σοσιαλδημοκράτες, με δεδομένη την τάση απομονωτισμού στην πολιτική για το προσφυγικό. Εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας κατηγόρησε την Κομισιόν ότι οικειοποιείται τη γλώσσα των ακραίων δεξιών. Αναμένεται ότι στην ακρόαση (ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου) θα τεθούν αρκετά ερωτήματα επ' αυτού».

Υπεκφυγές από την εκπρόσωπο της Κομισιόν - «Δεν θα ληφθεί καμία "γρήγορη" απόφαση»

Τη θέση ότι δεν θα ληφθεί καμία «γρήγορη» απόφαση σχετικά με ενδεχόμενες αλλαγές στη νέα Επιτροπή εξέφρασε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, κληθείσα να σχολιάσει τις αντιδράσεις αναφορικά με τον τίτλο αντιπροέδρου, που ανατέθηκε στον Έλληνα επίτροπο, Μαργαρίτη Σχοινά, για την «προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής».

Η κ. Αντρέεβα σημείωσε ότι το καινούργιο Σώμα επιτρόπων συναντήθηκε χθες για πρώτη φορά, ενώ σήμερα βρίσκεται εκτός Βρυξελλών για μία άτυπη συνάντηση ενόψει των ακροάσεων στο Ευρωκοινοβούλιο. Όπως είπε, αυτή είναι μία καλή ευκαιρία για να συζητηθούν τα θέματα που έχουν προκύψει, η δομή της νέας Επιτροπής, τα χαρτοφυλάκια αλλά και οι προτεραιότητές της, δηλαδή η ψηφιοποίηση, το κλίμα, μία δυνατή Ευρώπη στον κόσμο. «Σε συνέχεια της ζωντανής συζήτησης που έχει ξεκινήσει για τη νέα Επιτροπή, και η οποία δεν περιορίζεται σε έναν τίτλο, όλα τα επιχειρημάτα που έχουν τεθεί πρόκειται να εξεταστούν. Δεν θα ληφθεί καμία γρήγορη απόφαση. Οι ακροάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο είναι επίσης μία ευκαιρία να επανεξεταστούν τα διάφορα επιχειρήματα», τόνισε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η ίδια, εξάλλου, παρέπεμψε στο κείμενο των πολιτικών προτεραιοτήτων της νέας Επιτροπής, το οποίο δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούλιο. Σε αυτό το κείμενο, επισήμανε, περιλαμβάνεται, επίσης, ο τίτλος της προστασίας του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, ο οποίος αναφέρεται στη διαφορετικότητα, τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και την ένταξη των μεταναστών.

Δημ. Παπαδημούλης: Ο τίτλος παραπέμπει σε «Ευρώπη Φρούριο» - Να διορθωθεί άμεσα!

«Ο τίτλος των αρμοδιοτήτων του ⁦Μαργαρίτη Σχοινά παραπέμπει σε μια Ευρώπη φρούριο. Γι' αυτό και προκαλεί έντονες και δίκαιες αντιδράσεις από τις περισσότερες ομάδες του ΕΚ, αλλά και εντός της Κομισιόν. Η κυρία Ντερ Λάιεν οφείλει άμεσα να το διορθώσει!», το σχόλιο του Δημ. Παπαδημούλη για το θέμα

Στ. Κούλογλου: Δεν απειλούν οι μετανάστες τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής»

«Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι με τις ευλογίες της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Μ. Σχοινάς αναλαμβάνει να προστατέψει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Κάτι αντίστοιχο είχε πει και ο Τραμπ και προκάλεσε ρίγη - ότι θα προστατέψουμε τον δικό μας τρόπο ζωής από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Ελπίζω να μην εννοεί το ίδιο η κ. φον ντερ Λάιεν...», σημειώνει μεταξύ άλλων ο Στ. Κούλογλου (διαβάστε αναλυτικά)

Κ. Αρβανίτης: «Η Ευρώπη δε χρειάζεται προστασία από τις κουλτούρες των άλλων λαών»

«Η Ευρώπη δε χρειάζεται προστασία από τις κουλτούρες των άλλων λαών. Η μόνη προστασία που έχουμε ανάγκη είναι από τους λαϊκιστές, ακροδεξιούς, φασίστες που τσαλαπατούν τη νομιμότητα, τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου και τη Δημοκρατία», σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του ήδη από την Τρίτη ο Κ. Αρβανίτης (διαβάστε αναλυτικά).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)