to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:40 | 24.11.2017

Πολιτική

Συνέδριο για τις Ανισότητες: Τη σημασία των Συλλογικών Συμβάσεων τόνισε η Έφη Αχτσίογλου

​Η αντιμετώπιση της «αόρατης» εργασίας είναι πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση επισήμανε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου στην ομιλία της στο Συνέδριο για τις Ανισότητες που γίνεται στο Μέγαρο Μουσικής, ενώ χαρακτήρισε την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας κομβικής σημασίας.


Φωτογραφίες: Άγγελος Καλοδούκας


Η αντιμετώπιση της «αόρατης» εργασίας είναι πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση επισήμανε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου στην ομιλία της στο Συνέδριο για τις Ανισότητες που γίνεται στο Μέγαρο Μουσικής, ενώ χαρακτήρισε την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας κομβικής σημασίας.

Το Ευρωπαϊκό συνέδριο με θέμα, «Aνισότητες, νεοφιλελευθερισμός και ευρωπαϊκή ενοποίηση: προοδευτικές απαντήσεις», ξεκίνησε την Πέμπτη και θα ολοκληρωθεί αύριο ΣάββατοΤις εργασίες του συνεδρίου, το οποίο συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και το transform!europe, θα κλείσει αύριο στις 19:30 με παρέμβασή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ το ρεπορτάζ του left.gr για την πρώτη μέρα του συνεδρίου.

Ωστόσο σημείωσε ότι για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη ο στόχος δεν πρέπει να είναι η επαναφορά στην προ κρίσης κατάσταση αλλά ένα νέο μοντέλο με επαναστατικές και ριζοσπαστικές παρεμβάσεις υπέρ αυτών «που δεν έχουν φωνή» δηλαδή των νέων, των μεταναστών και των επισφαλών εργαζόμενων.

Η κ.Αχτσιόγλου τόνισε ότι οι ΣΣΕ είναι το εργαλείο των εργαζομένων για να μπορούν να διαπραγματεύονται και επισήμανε ότι μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές που είναι αντίθετοι σε αυτό το ζήτημα έχει επιτευχθεί με νομοθέτηση η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων τον Αύγουστο του 2018.

Ανέφερε επίσης ότι ακόμα πιο σημαντική ήταν η πολιτική κινητοποίηση που υπήρξε στην Ευρώπη. Ωστόσο η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου απαιτεί κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή επαναφορά ή αποκατάσταση. «Μιλώντας για αποκατάσταση κινδυνεύουμε να εγκλωβιστούμε στην αναπαραγωγή ενός αποτυχημένου μοντέλου. Η δική μας προτεραιότητα είναι να κάνουμε τους αόρατους εργαζόμενους ορατούς. Γι' αυτό η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας είναι για εμάς κεντρική πολιτική προτεραιότητα. Γι' αυτό υλοποιούμε δράσεις και παρεμβάσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα. Εκπονούμε και υλοποιούμε έναν οδικό χάρτη βήμα βήμα εδώ και πάνω από ένα χρόνο , με πιλοτικούς ελέγχους , καμπάνιες ενημέρωσης στα σχολεία, μέσα και από νομοθετικές ρυθμίσεις και κάποια αποτελέσματα υπάρχουν ήδη».

Η κ. Αχτσιόγλου μάλιστα τόνισε ότι μέσα από τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι η παραβατικότητα στην αδήλωτη εργασία «αντίθετα με όσα λέει ο ΣΕΒ» δεν προέρχεται από τις πολύ μικρές επιχειρήσεις αλλά πρωτίστως από τις μεγάλες. Δηλαδή το κεντρικό κομμάτι της αγοράς εργασίας».

Η υπουργός στην ομιλία της υπερασπίστηκε της πολιτικής της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με διάφορες δράσεις όπως το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης που πάει σε πάνω από 600.000 ανθρώπους και αναφέρθηκε στην μείωση της ανεργίας η οποία, όπως τόνισε, αποκλιμακώνεται μειωμένη κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.

Συντονιστής της συνεδρίας: Εργασιακές σχέσεις, ανεργία και ανισότητες στην αγορά εργασίας, ήταν ο Νάσος Ηλιόπουλος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς και Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Ομιλητές μαζί με την Έφη Αχτσίογλου ήταν ο Γκέρχαρντ Μποςεπίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ντούισμπουργκ-Έσσεν και πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας, Δεξιοτήτων και Κατάρτισης (IAQ) και η Τζιλ Ρούμπερι, καθηγήτρια Συγκριτικών Συστημάτων Απασχόλησης, Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Τον «τόνο» της δεύτερης ημέρας έδωσε επίσης, από ελληνικής πλευράς, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, η οποία απηύθυνε ομιλία με θέμα: «Η εναλλακτική πρόταση της ευρωπαϊκής αριστεράς για τις εργασιακές σχέσεις: σημεία από την εμπειρία τριών χρόνων».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΣΑΒΒΑΤΟ 25/11

10:00-12:00_4η Συνεδρία: Νεολαία, φύλο, μετανάστευση και διαγενεακές/ενδογενεακές ανισότητες (Ι)

Συντονιστής: Ιάσονας Σχινάς – Παπαδόπουλος, Γραμματέας του Κ.Σ. της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Ομιλητές/τριες:

Μιχάλης Βακαλούλης, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Παρίσι VIII, Γαλλία

«Κοινωνικές ανισότητες και μορφές πολιτικοποίησης της νέας γενιάς μέσα στην κρίση: Η περίπτωση της Γαλλίας»

Πάολα Βίλα, καθηγήτρια Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Τρέντο, Ιταλία & Γκαμπριέλα Μπερλόφα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Τρέντο

«Έμφυλες ανισότητες κατά την είσοδο των νέων ευρωπαίων στην αγορά εργασίας»

Νίκος Παΐζης, κύριος ερευνητής και επιστημονικός σύμβουλος του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ (ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ)

«Κοινωνικές & εκπαιδευτικές ανισότητες στην Ελλάδα και αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής πολιτικής»

Δημήτρης Παρσάνογλου, διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, κύριος ερευνητής στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

«Πρακτικές πρόσληψης των εργοδοτών/τριών και στρατηγικές ένταξης στην αγορά εργασίας των νέων στην Ελλάδα της κρίσης»

12:00-13:00_5η Συνεδρία: Νεολαία, φύλο, μετανάστευση και διαγενεακές/ενδογενεακές ανισότητες (II)

Συντονιστής: Πάνος Λάμπρου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος για τα Δικαιώματα, το Προσφυγικό και τη Δικαιοσύνη

Ομιλήτριες:

Άννα Βουγιούκα, κοινωνική επιστήμονας – εμπειρογνώμονας σε θέματα φύλου, μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ

«Έμφυλες ανισότητες και το φύλο της κρίσης»

Ελένη Σπαθανά, δικηγόρος, ειδική εμπειρογνώμονας στον τομέα μετανάστευσης και ασύλου

«Πολιτικές Μετανάστευσης και Ασύλου στην Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση: Θεσμικές διακρίσεις και κοινωνικός αποκλεισμός»

13:00-14:30_6η Συνεδρία: Νεοφιλελευθερισμός, κράτος πρόνοιας και ανισότητες

Συντονιστής: Γιάννης Μπουρνούς, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, επικεφαλής του τομέα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων

Ομιλητές:

Διονύσης Γράβαρης, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημώνεπιστημονικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ)

«Το νεοφιλελεύθερο κράτος ως μηχανισμός (ανα)παραγωγής ανισοτήτων»

Δημήτρης Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής, επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων

«Αύξηση ανισοτήτων στα χρόνια της κρίσης στην Ευρώπη: Κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες, η Ευρωπαϊκή Κοινωνική Ατζέντα και οι θέσεις της Αριστεράς»

Βέρνερ Ράζα, συντονιστής της Ομάδας των Ευρωπαίων Οικονομολόγων για μια Εναλλακτική Οικονομική Πολιτική στην Ευρώπη (EuroMemo Group), διευθυντής του αυστριακού ερευνητικού κέντρου για την ανάπτυξη (ÖFSE)

«Παγκοσμιοποίηση, ανισότητα και το μέλλον της δημοκρατίας»

14:30-15:30_Διάλειμμα

15:30-17:30_7η Συνεδρία: Ανισότητες και μεσαίες τάξεις στη νότια Ευρώπη

Συντονίστρια: Έλενα Παπαδοπούλου, Γενική Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, υπουργείο Οικονομικών

Ομιλητές/τριες:

Ραφαέλ Μουνόζ ντε Μπουστίγιο, καθηγητής Εφαρμοσμένων Οικονομικών, Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα, Ισπανία

«Διανομή εισοδήματος και μεσαίες τάξεις στην Ισπανία: Από την άνοδο στην πτώση»

Χρίστος Παπαθεοδώρου, καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

«Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές ως μεγεθυντικός παράγοντας της επίδρασης της κρίσης στην ανισότητα, τη φτώχεια και την κοινωνική προστασία στην Ελλάδα»

Άννα-Μαρία Σιμονάτσι, καθηγήτρια Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα της Ρώμης, Ιταλία

«Καλές θέσεις εργασίας, κακές θέσεις εργασίας, έλλειψη θέσεων εργασίας. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη νότια Ευρώπη και ο μαρασμός της μεσαίας τάξης»

Θεανώ Φωτίου, αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης

«Ανισότητες και κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα σήμερα»

17:30-18:00_Διάλειμμα

18:00-19:30_8η Συνεδρία: Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ενδοευρωπαϊκές ανισότητες, βιώσιμη και ισομερής ανάπτυξη (στρογγυλό τραπέζι)

Συντονίστρια: Μαρία Καραμεσίνη

Ομιλητές/τριες:

Σκα Κέλερ, συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων/Ελεύθερης Συμμαχίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γερμανία (βιντεοσκοπημένη ομιλία)

Βάλτερ Μπάιερ, πολιτικός συντονιστής του Δικτύου transform!europe, Αυστρία

Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας

Γκάμπι Τσίμερ, πρόεδρος της ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL), ευρωβουλεύτρια του Die Linke (Η Αριστερά), αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γερμανία

19:30-20:00_Ομιλία του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα

Στο ευρωπαϊκό συνέδριο για τις Ανισότητες, το οποίο συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και το Τransform!Europe θα πάρει μέρος αύριο Σάββατο 25 Νοεμβρίου στις 18:00 ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο υπουργός θα μιλήσει στην ενότητα με θέμα "Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ενδοευρωπαϊκές ανισότητες, βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη".

Το event στο Facebook

 

* Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)