to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:58 | 15.03.2019

Πολιτική

«Για την Ευρώπη των πολλών»: Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου (βίντεο-φωτογραφίες)

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ευρωομάδα της Αριστεράς GUE/NGL διοργανώνουν διήμερο συνέδριο στην Αθήνα, με θέμα τις προκλήσεις για το μέλλον της Ευρώπης και τις προοδευτικές απαντήσεις σε αυτές


Φωτογραφίες: Άγγελος Καλοδούκας

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ευρωομάδα της Αριστεράς GUE/NGL, διοργανώνουν διήμερο συνέδριο στην Αθήνα, με τίτλο: «Το μέλλον της ΕΕ: προκλήσεις και προοδευτικές εναλλακτικές λύσεις».

Η συνάντηση ξεκίνησε την Παρασκευή το απόγευμα με ομιλία του Αλ. Τσίπρα και συνεχίζεται το Σάββατο 16/3 από τις 11:30 πμ έως τις 21:30 μμ στο κεντρικό ξενοδοχείο Wyndham.

Στο Συνέδριο παρίστανται οι δύο υποψήφιοι της Αριστεράς για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Violetta Tomic και Nico Cue.

Μαζί τους πολλοί/ές ομιλητές/τριες από την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε με ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας:

Η πρώτη συζήτηση του Συνεδρίου με θέμα: «Η Στρατηγική της Αριστεράς στην ΕΕ: για τους πολλούς, όχι για τους λίγους»:

Το μήνυμα του Δ. Παπαδημούλη από το συνέδριο στον φακό του left.gr:

  • Ηχηρό χαστούκι διάψευσης μέσω των ευρωεκλογών σε όσους μιλάνε για διψήφια ποσοστά διαφοράς, σκαλοπάτι για νέα νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές το φθινόπωρο του 2019.
  • Η Αριστερά στην Ευρώπη διεκδικεί την ενίσχυσή της απέναντι στην οπισθοδρόμηση που εκφράζει το υβρίδιο νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς.
  • Με κορμό ένα προοδευτικό πρόγραμμα προωθούνται οι ευρύτερες προοδευτικές συμμαχίες και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

 1 άτομο, στέκεται

 Δ. Παπαδημούλης: Συμφωνία των προοδευτικών δυνάμεων στη βάση ρεαλιστικών και εφικτών στόχων

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ήταν ομιλητής στο εναρκτήριο πάνελ με τίτλο «Η Στρατηγική της Αριστεράς στην ΕΕ: για τους πολλούς, όχι για τους λίγους», στο πλαίσιο του διήμερου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) στην Αθήνα.

«Ποιος θα το πίστευε ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα έβγαζε τη χώρα από τα μνημόνιο, θα είχε μειώσει την ανεργία κατά 9%, θα ήταν 5ο χρόνο πρωθυπουργός και θα διεκδικούσε νέα θητεία» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδημούλης.

Έκανε αναφορά στη μεγάλη προσπάθεια για συνεργασία των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στην ευρύτερη δυνατή βάση ενόψει ευρωεκλογών, υπογραμμίζοντας πως αυτή η προσπάθεια «κινείται γύρω από κοινούς στόχους, για ένα σχέδιο ριζικών, επειγουσών, αναγκαίων αλλαγών, που χρειάζεται η Ευρώπη για να αποτρέψει μια τεράστια δημοκρατική και κοινωνική οπισθοδρόμηση και για να αποφύγει και τον κίνδυνο μιας διαλυτικής κρίσης».

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε πως «πρέπει να εμβαθύνουμε τον διάλογο το επόμενο διάστημα, πάνω σε ρεαλιστικούς, εφικτούς στόχους».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε και για τους τέσσερις βασικούς στόχους της ευρωπαϊκής Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των ευρωεκλογών, λέγοντας πως αφορούν «στην προώθηση ενός αποτελεσματικού Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, στη φορολογική εναρμόνιση, στην τραπεζική ενοποίηση, και στην ενίσχυση της λογοδοσίας και της διαφάνειας οργάνων».

Ειδικότερα για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τόνισε πως «πρέπει να προωθήσουμε ένα αληθινό και αποτελεσματικό Σύμφωνο Σταθερότητας, όχι ένα κατ' ευφημισμό Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που έχουμε σήμερα, όχι τον σημερινό φιλελεύθερο κορσέ» τόνισε χαρακτηριστικά

Για τη φορολογική εναρμόνιση, ο Δημήτρης Παπαδημούλης σημείωσε πως «χρειαζόμαστε ένα αποτελεσματικό, δίκαιο και ισορροπημένο σύστημα».

 1 άτομο, στέκεται και κουστούμι
Νίκο Κούε: Να στηθούν αναχώματα στον αυξανόμενο Φασισμό

Τις προτεραιότητες του για το μέλλον της Ε.Ε εξέφρασε ο υποψήφιος της Ευρωομάδας της Αριστεράς για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νίκο Κούε, ο οποίος και κατέδειξε τις ανισότητες που προέκυψαν από τις ακολουθούμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Έφερε ως παράδειγμα τη ζωή του παιδιού του ο οποίος δικαιούται πολύ λιγότερα σήμερα ( λόγω των νεοφιλελεύθερων πολιτικών) σε επίπεδο κοινωνικών παροχών αν και με περισσότερα προσόντα από εκείνα που διαθέτει ο ίδιος.

«Η ΕΚΤ δεν λειτουργεί με δημοκρατικές διαδικασίες» δήλωσε ο κ. Κούε και ζήτησε να στηθούν αναχώματα στον αυξανόμενο Φασισμό, «ακούσαμε τις δηλώσεις Ταγιάνι» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Θεωρώ ότι πρέπει να κερδίσουμε αυτές τις εκλογές, επειδή ο βαρβαρισμός είναι προ των πυλών» σημείωσε.

Υπογράμμισε την αποσταθεροποίηση την οποία αντιμετωπίζει η Ευρώπη και ζήτησε «να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε. Οφείλουμε να δώσουμε μια προοπτική πολιτισμού και να διακόψουμε τις διαιρέσεις» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κούε.

Εξάλλου, έθεσε με ένταση το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και προέκρινε τη συνεργασία με τους Πράσινους πάνω σε συγκεκριμένες αποφάσεις για την επόμενη μέρα της Ευρώπης.

«Για πρώτη φορά υπάρχει διάθεση των συνδικαλιστικών κινημάτων να λειτουργήσουν μακριά από κόμματα» είπε αναφερόμενος στις συζητήσεις της Αριστεράς με τους συνδικαλιστές στη Βαλονία (περιοχή στο Βέλγιο στην οποία ζει και δραστηριοποιείται ο κ. Κούε) με στόχο οι προτάσεις των εργαζομένων να ενσωματωθούν σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα.

Τέλος υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μια στρατηγική συνεργασία της Αριστεράς με τις δυνάμεις της προόδου, ώστε να μην καταφέρει η Ακροδεξιά να αλλάξει την Ευρώπη. «Εύχομαι μετά τις ευρωεκλογές να ξεκινήσουμε με ανανεωμένες δυνάμεις και να κερδίσουμε σε όλες τις χώρες. Είναι ένα απαραίτητο σκαλί για να αναμορφωθεί η Ευρώπη».

Ο κ. Κούε έκλεισε την ομιλία του δωρίζοντας στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το αστέρι των Διεθνών Ταξιαρχιών της Ισπανίας.

 1 άτομο, στέκεται και κείμενο
Μαϊτέ Μόλα: Να δουλέψουν όλες οι δυνάμεις από κοινού για να αλλάξουν το ρατσιστικό, ομοφοβικό μοντέλο

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που είμαι σήμερα εδώ» είπε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Μαϊτέ Μόλα και απευθυνόμενη στον Δημήτρη Παπαδημούλη δήλωσε «έχουμε πολλή δουλειά τα επόμενα χρόνια για να συνεχίσει να λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Αριστερό κόμμα» σημείωσε.

«Ευχαριστώ Αλέξη για τον αγώνα που έδωσες το 2014 που τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα για την Ευρωπαϊκή Αριστερά» είπε η Μαϊτέ Μόλα απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Για τη διπλή υποψηφιότητα της ευρωπαϊκής Αριστεράς καθώς προτείνονται ο Νίκο Κούε και η Βιολέτα Τόμιτς, εκτίμησε ότι θα δώσουν έναν πολύ καλό αγώνα για την ελευθερία.

Επανέλαβε την ανάγκη να δουλέψουν όλες οι δυνάμεις από κοινού για να αλλάξουν το ρατσιστικό, ομοφοβικό μοντέλο.

 2 άτομα

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ: Για την Ευρώπη των πολλών

Το σημερινό πρόγραμμα του Συνεδρίου

Σάββατο 16/3

2ο Πάνελ: 11:30μμ-14:00μμ

Συλλογικοί αγώνες και ατομικές ελευθερίες.

Οι πολιτικές των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων απορρυθμίζουν την αγορά εργασίας και περιορίζουν τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα. Ο στόχος των αριστερών δυνάμεων είναι να χτίσουμε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος που ενσωματώνει τις συλλογικές διεκδικήσεις και προστατεύει τις προσωπικές ελευθερίες.

Στέλιος Κούλογλου, Αννέτα Καββαδία, Τασία Χριστοδουλοπούλου

Συντονισμός: Κάκη Μπαλή

14:00-15:30: Διάλειμμα

3ο Πάνελ: 15:30μμ-18:00

Αριστερά, ασφάλεια και κοινωνικό Κράτος: προκλήσεις και πολιτικές.

Ποιες είναι οι πολιτικές της Αριστεράς για την ασφάλεια; Μπορούμε να προωθήσουμε ισχυρές πολιτικές για την εργασιακή ασφάλεια, την οικονομική ασφάλεια, την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων;

Κωνσταντίνα Κούνεβα, Έφη Αχτσιόγλου, Κώστας Δουζίνας

Συντονισμός: Κώστας Αργυρός

18:00-18:30: Διάλειμμα

4ο Πάνελ: 18:30-21:30μμ

Προοδευτικές συγκλίσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Οι πολιτικές των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων απορρυθμίζουν την αγορά εργασίας και περιορίζουν τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα. Ο στόχος των αριστερών δυνάμεων είναι να χτίσουμε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος που ενσωματώνει τις συλλογικές διεκδικήσεις και προστατεύει τις προσωπικές ελευθερίες.

Gabi Zimmer, Declan Kearney, Άντρος Κυπριανού, Πάνος Σκουρλέτης.

Στο Συνέδριο θα προβληθούν βίντεο με χαιρετισμούς από Προέδρους Ευρωπαϊκών Αριστερών κομμάτων

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)