to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

8:35 | 09.06.2021

Πολιτική

Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid-19: Οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στην Ολομέλεια της Βουλής

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19, που υπερψηφίστηκε το βράδυ της ίδιας μέρας - Οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


Στην Ολομέλεια της Βουλής διεξήχθη την Τρίτη η συζήτηση για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19, ενώ ψηφίστηκε αργά το βράδυ της ίδιας μέρας. Στην συζήτηση αυτή τοποθετήθηκαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ σχολιάζοντας ταυτόχρονα και την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα. 

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: 

Μ. Κάτσης: Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό να μην αποτελέσει συγχωροχάρτι της κυβερνητικής ανικανότητας

Ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μάριος Κάτσης, τοποθετήθηκε στη Βουλήαπό τη θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη θέσπιση ψηφιακού πιστοποιητικού covid-19. Κατά την τοποθέτησή του, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση τρέμει μπροστά στην επανάληψη της περσυνής αποτυχίας της να διαχειριστεί το άνοιγμα του Τουρισμού, με αποτέλεσμα να αναγάγει τη μεγάλη αυτή πρόκληση σε ένα επικοινωνιακό ζήτημα ψηφιακής έκδοσης ενός εγγράφου, προκειμένου να εμφανίσει για μια ακόμα φορά ότι δήθεν αποτελεί πρόταση του Πρωθυπουργού.

Επισήμανε τη λαθροχειρία της κυβέρνησης στο θέμα αυτό, καθώς σχετική πρόταση στα ευρωπαϊκά όργανα έχει κατατεθεί από τον Ιούνιο 2020, μήνες πριν μιλήσει ο κ. Μητσοτάκης για πιστοποιητικόεμβολιασμού, του οποίου μάλιστα η πρόταση απορρίφθηκεσε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς αυτό που υιοθετήθηκε τελικά είναι ένα πιστοποιητικό διευκόλυνσης των μετακινήσεων και δεν ταυτίζεται με το πνεύμα ενός υγειονομικού διαβατηρίου που είχε προτείνει ο κ. Μητσοτάκης.

Σχολιάζοντας την τακτική του κ. Μητσοτάκη να εμφανιστεί να μιλήσει στη Βουλή την ώρα που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας δεν είχε δυνατότητα να είναι παρών λόγω προγραμματισμένης συνάντησης, τον κάλεσε να έρθει να απαντήσει στην Επίκαιρη Ερώτηση που του κατέθεσε για τα δανεικά και αγύριστα με τα οποία ο ίδιος φέσωσε τη ΝΔ ως αρχηγός της.

Στη συνέχεια έκανε λόγο ότι «η πραγματικότητα σαμποτάρει το κυβερνητικό έργο. Τάξατε ασφάλεια και έχουμε καθημερινά δολοφονίες, τάξατε καλύτερες δουλειές και φέρνετε κατάργηση 8ωρου, τάξατε ανάπτυξη και φέρατε ύφεση πριν την πανδημία σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Στις Πρέσπες από τις περικεφαλαίες, τηρείτε και τιμάτε τη συμφωνία, η αριστεία έγινε fake πτυχία, οι «επενδύσεις του μπάφου» έγιναν συγχαρητήρια στον ΣΥΡΙΖΑ, η δήθεν σκευωρία Novartis κατέρρευσε με την άσκηση δίωξης στον βασικό μάρτυρα κατηγορίας». «Ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε κουβέντα για αυτά σήμερα στη Βουλή», τόνισε στην ομιλία τουο Μάριος Κάτσης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έκανε, εξ άλλου, αναδρομή στον ανεύθυνο και αλαζονικό τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η κυβέρνηση το ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, καθώς και της διαβλητότηταςτων συστημάτων που παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες, απέναντι σε ενδεχόμενο κυβερνοεπιθέσεων και υποκλοπών ευαίσθητων στοιχείων κάθε πολίτη. Θύμισε τις σχετικές υποθέσεις των εν κρυπτώ συνεργασιών της κυβέρνησης με τη σκοτεινή εταιρεία Palantir για τη διαχείριση της πανδημίας, η οποία μάλιστα αποδείχθηκε αποτυχημένη, καθώς και με τη Cisco για το σύστημα τηλεκπαίδευσης που παρουσίαζε συνεχώς προβλήματα και απέκλειε χιλιάδες μαθητές από τα μαθήματά τους. Θύμισε, ακόμα, τις υποθέσεις που ανέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τα κενά ασφαλείας στα ψηφιακά συστήματα του ΕΦΚΑ, του gov.gr και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που εξέθεταν στο διαδίκτυο έγγραφα και στοιχεία των πολιτών. Τόνισε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση φαίνεται τελευταία να έχει κάνει στροφή δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στο ζήτημα των προσωπικών δεδομένων, έπειτα από τις συνεχείς Ερωτήσεις στη Βουλή και την ανάδειξη των ζητημάτων αυτών στον δημόσιο διάλογο από την αντιπολίτευση και την κοινωνία των πολιτών.

Τέλος, ο Μάριος Κάτσης επανέλαβε ότι η ουσία βρίσκεται στη συνολικότερη και ενιαία διαχείριση της υπόθεσης του ανοίγματος του Τουρισμού και ως τέτοιο ζήτημα θα έπρεπε να συζητείται. Για να μην επαναληφθούν τα περσυνά τραγικά λάθη με την απουσία ελέγχων και ιχνηλάτησης, τον αποτυχημένο αλγόριθμο EVA που έγινε τελικά όχημα να μην ζητούνται αρνητικά τεστ πριν την είσοδο της χώρας, την απουσία κοινών υγειονομικών πρωτοκόλλων και ενιαίας διαχείρισης στην Ευρώπη και στις σχέσεις με τρίτες χώρες. Για να μην έχουμε μια ακόμα αποτυχία, έπειτα από τις απανωτές του επιτελικού κράτους.

Και έκλεισε την τοποθέτησή του, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρέχουμε την στήριξή μας στο ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό, αλλά κανένα πιστοποιητικό δεν αποτελεί συγχωροχάρτι για μια ταξικά επικίνδυνη και διαχειριστικά ανίκανη κυβέρνηση».

Αλ. Αυλωνίτης: «Όλα πάνε καλά στην Ελλάδα κατά τον κ. Κικίλια και τον πρωθυπουργό»

Ότι όλα στην κυβερνητική πολιτική πειθαρχούν στην επικοινωνία υποστήριξε ο Βουλευτής Κέρκυρας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, στη συζήτηση κύρωσης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την έκδοση ψηφιακού πιστοποιητικού COVID-19 στη χώρα μας.

«Όλα πάνε καλά στην Ελλάδα κατά τον κ. Κικίλια και τον Πρωθυπουργό. Εμείς που ζούμε; Επισκέφτηκα πολλές τουριστικές περιοχές. Ο κόσμος του Τουρισμού πονά. Πίστεψε την κυβέρνησή σας, άνοιξε τα καταστήματά και τα ξενοδοχεία του και τώρα, οι τοπικές αγορές είναι έρημες. Δεν επιχαίρει κανείς φυσικά, για αυτό!», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Αυλωνίτης εξήγησε πως η ΝΔ δομεί μια φανταστική πραγματικότητα εικονικής γαλάζιας ελευθερίας προκειμένου να δικαιολογήσει το άστοχο άνοιγμα του τουρισμού και χαρακτήρισε ως ντροπή την όλη κυβερνητική στάση. «Μην παίζετε άλλο με τους Έλληνες. Δεν είναι ανόητοι, ούτε οι κυβερνώντες των χωρών από τους οποίους περιμένουμε τουρίστες, είναι. Η Παγκόσμια κοινότητα ξέρει την πλήρη επιδημιολογική μας εικόνα. Όταν δεν σας πάνε καλά τα πράγματα και οι αριθμοί ρίχνετε τις ευθύνες στο λαό, στους φοιτητές, στους νέους κλπ, δηλαδή στην ατομική ευθύνη (που, για να μην είμαι απόλυτος, υπάρχει) και κρύβετε το ό,τι εσείς έχετε καλλιεργήσει το αίσθημα της γαλάζιας ελευθερίας, της επαναπόκτησης της ζωής μας. Το ίδιο κάνετε και με τους εμβολιασμούς».

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπογράμμισε πως το Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό COVID-19 δεν είναι κατόρθωμα του κ. Μητσοτάκη και ότι δεν βασίζεται καν σε πρότασή του. «Η πρόταση Μητσοτάκη μιλούσε για υγειονομικό διαβατήριο. Η πρόταση Μητσοτάκη απορρίφθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η πρόταση Μητσοτάκη απορρίφθηκε και από τα συντηρητικά κόμματα. Οι λόγοι που απορρίφθηκε αφορούν στην προστασία των προσωπικών δεδομένων. Το διαβατήριο και η διαδικασία έκδοσης διαβατηρίου θα σήμαινε πως θα είχαμε τα προσωπικά υγειονομικά δεδομένα αποθηκευμένα για πάντα σε ένα επίσημο ταξιδιωτικό έγγραφο σαν αυτό που πρότεινε ο κ. Μητσοτάκης».

Εν συνεχεία, ο κ. Αυλωνίτης έκανε λόγο για τη συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και των άλλων προοδευτικών δυνάμεων όσον αφορά στην έκδοση του Πιστοποιητικού, διασφαλίζοντας τα δικαιώματα των πολιτών της Ε.Ε και των επισκεπτών σε αυτή. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από την πρώτη στιγμή τόνισε ότι το αρνητικό τεστ πριν την αναχώρηση είναι κρίσιμος όρος ασφάλειας για την είσοδο των τουριστών στη χώρα. Παράλληλα, διατυπώσαμε ένα πλέγμα προτάσεων εστιάζοντας στα ουσιαστικά ζητήματα για την ασφαλή επανέναρξη της τουριστικής δραστηριότητας: Κοινά υγειονομικά πρωτόκολλα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης Ενιαία διαχείριση σε όλες τις χώρες της Ευρώπης με προοπτική υλοποίησης σε τρίτες χώρες άμεσου ενδιαφέροντος. Αξιολόγηση και επικαιροποίηση των συστημάτων ιχνηλάτησης. Επιτάχυνση διαδικασίας εμβολιασμού και άρση του καθεστώτος προστασίας της πατέντας για όλα τα εμβόλια. Και εκεί πρέπει να δώσουμε μία πολύ μεγάλη μάχη συνολικά και εσείς σαν Κυβέρνηση. Εκτεταμένη και επαναλαμβανόμενη διενέργεια διαγνωστικών τεστ στους χώρους εργασίας. Γι’ αυτό και έχουμε ταχθεί ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπέρ του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού Covid 19».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία απευθύνθηκε στο σύνολο της Κυβέρνησης, ζητώντας μεγαλύτερη υπευθυνότητα και σοβαρότητα κατά την ανάληψη των πρωτοβουλιών της, διευκολύνοντας την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών, διασφαλίζοντας τη δημόσια υγεία και ενισχύοντας τον τουρισμό και την οικονομία της χώρας μας.

Ν. Γκαρά: Το Πιστοποιητικό Covid αποτελεί πανάκεια, τόσο για την προστασία της υγείας των πολιτών, όσο και για την αναθέρμανση του τουρισμού

Το πλαίσιο που συζητάμε σήμερα είναι λειψό και θεσπίζει μια «πατέντα» Μητσοτακικής εμπνεύσεως, την οποία μάλιστα η κυβέρνηση έχει ήδη εγκαταλείψει στην πράξη.  Το περιεχόμενο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) δεν συμβαδίζει ακριβώς με τη φόρμα η οποία εκδίδεται από την ιστοσελίδα gov.gr η οποία ακολουθεί το μοντέλο του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού.

Πρόκειται για μία ΠΝΠ γραμμένη «στο πόδι» που δεν σχετίζεται με τις προβλέψεις του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού και δεν εντάσσεται σε ένα ενιαίο πλαίσιο συνεργασίας και κανόνων μεταξύ των κρατών – μελών.

Υπάρχει κίνδυνος, αυτή η πρακτική, να ακολουθηθεί και από άλλες χώρες και να αρχίσει ένας ανταγωνισμός «εκπτώσεων» στα υγειονομικά standards, προκειμένου να προσελκύσουν το τουριστικό ρεύμα ανεξάρτητα από το περιεχόμενο του πιστοποιητικού.

Η κυβέρνηση προβάλει το αφήγημα, πως ο Πρωθυπουργός είναι αυτός που πρότεινε πρώτος το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό covid. Η αλήθεια, όμως, είναι πως η πρόταση Μητσοτάκη δεν έκανε λόγο για πιστοποιητικό, αλλά για «υγειονομικό διαβατήριο».

Επίσης, η αλήθεια είναι πως η πρόταση Μητσοτάκη απορρίφθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ απορρίφθηκε και από τα συντηρητικά κόμματα στο ευρωκοινοβούλιο.

Η πρόταση Μητσοτάκη εγκαταλείφθηκε και απορρίφθηκε γιατί ήταν αντίθετη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Το επικοινωνιακό αυτό αφήγημα επιχειρεί να κρύψει τις ελλείψεις και τις καθυστερήσεις στη διαδικασία του εμβολιασμού, αλλά και του συνολικού σχεδιασμού για την επανέναρξη του τουρισμό.

Σε ότι αφορά τον εμβολιασμό: έχουμε φτάσει στο σημείο, οι καθημερινά χορηγούμενες δόσεις εμβολίων να είναι λιγότερες από 100.000. Τις τελευταίες  δύο εβδομάδες μάλιστα έγιναν 150.000 λιγότεροι εμβολιασμοί απ' ότι αναμενόταν.  Θωρείται σχεδόν βέβαιο πλέον, ότι ο στόχος  για 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς μέσα στον Ιούνιο δεν θα έχει επιτευχθεί.

Σε ότι αφορά τον Τουρισμό: Η Κυβέρνηση απέκλεισε ολοκληρωτικά τους «μικρούς επαγγελματίες» από το πακέτο της έκτακτης ενίσχυσης, με την Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος να αναφέρει σε ανακοίνωση της πως «ο εμπαιγμός έχει ξεπεράσει κάθε όριο».

Επίσης θα απαιτηθούν δεκάδες χιλιάδες τεστ τόσο για τους τουρίστες όσο και για τον μόνιμο πληθυσμό. Όμως, οι τουριστικοί προορισμοί, κυρίως στα νησιά, θα είναι αδύνατο να καλύψουν το πλήθος των τεστ που θα απαιτηθεί, ειδικά την περίοδο αιχμής, διότι έχουν βασική έλλειψη σε υποδομές και προσωπικό με ευθύνη της κυβέρνησης.

Δεν έχει δοθεί ακόμα λύση στο πρόβλημα με τις αυθημερόν μετακινήσεις στις χερσαίες εισόδους της χώρας. Είναι χιλιάδες όσοι ταλαιπωρούνται από την ολιγωρία της Κυβέρνησης μιας και υποχρεούνται να υποβληθούν σε τεστ κατά την έξοδο, αλλά και κατά την επιστροφή τους σε διαγνωστικό κέντρο με έδρα τη γειτονική χώρα.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουμε ταχθεί εξ’ αρχής υπέρ μια κοινής ευρωπαϊκής λύσης για την ασφαλή και γρήγορη μετακίνηση των πολιτών για όσο διαρκεί η περίοδος της πανδημίας.

Γι’ αυτό και συμμετείχαμε ενεργά στη διαπραγμάτευση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου με την Κομισιόν, ώστε να διασφαλιστεί πως τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών θα είναι προστατευμένα και πως το Πιστοποιητικό δεν θα αποτελεί ταξιδιωτικό έγγραφο.

Ως συνεπής Αξιωματική Αντιπολίτευση έχουμε διατυπώσει ένα πλέγμα προτάσεων, το οποίο έχουμε καταθέσει δημόσια, και εστιάζει στα ουσιαστικά ζητήματα για την ασφαλή επανέναρξη της τουριστικής δραστηριότητας. Αυτό περιλαμβάνει:

 • Αξιολόγηση και επικαιροποίηση των συστημάτων ιχνηλάτησης.
 • Επιτάχυνση διαδικασίας εμβολιασμού και άρση του καθεστώτος προστασίας της πατέντας για όλα τα εμβόλια.
 • Εκτεταμένη και επαναλαμβανόμενη διενέργεια διαγνωστικών τεστ στους χώρους εργασίας.
 • Έγκαιρος εμβολιασμός, κατά προτεραιότητα τους εργαζόμενους στον χώρο του Τουρισμού.
 • Ενίσχυση των δομών υγείας στους ταξιδιωτικούς προορισμούς.

Το Πιστοποιητικό Covid αποτελεί πανάκεια, τόσο για την προστασία της υγείας των πολιτών, όσο και για την αναθέρμανση του τουρισμού. Θα πρέπει να συνοδευτεί από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό με ενίσχυση των υποδομών, ενίσχυση του προσωπικού, στήριξη της οικονομίας και της εργασίας, αξιοποίησης του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού μας πλούτου, αλλά με προστασία των συμπολιτών μας και υγειονομική ασφάλεια.

Χ. Γιαννούλης: Σε ποια στροφή του ζεϊμπέκικου είναι εκεί που… προστατεύεται η δημόσια υγεία;

«Ούτε μία συγνώμη δεν βρήκε να πει ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Κέλλας για τη συμμετοχή σε γλέντι μετά μουσικής το περασμένο Σάββατο και σήμερα στη Βουλή επαινούσε τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε σχέση με την πανδημία νουθετώντας τους πολίτες για την τήρηση των μέτρων.

Θα απαντήσει η ΝΔ στο ερώτημα ποιος είναι ο πρώην υπουργός της, για χάρη του οποίου ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής αρνήθηκε να παραλάβει  στοιχεία από τις αμερικανικές αρχές για την υπόθεση της Novartis;

Η εικόνα στους συνοριακούς σταθμούς της χώρας όπου καθημερινά σχηματίζονται ουρές χιλιομέτρων είναι αποτρεπτική για τους Βαλκάνιους τουρίστες.

Δεν μπορεί η Βόρεια Ελλάδα να προσδοκά αύξηση της τουριστικής κίνησης, όταν οι τουρίστες από τις χώρες των Βαλκανίων ζούνε μία Οδύσσεια για να περάσουν τα σύνορα.

Είναι εμφανής η έλλειψη κλιμακίων του ΕΟΔΥ και η υποστελέχωση  των τελωνειακών υπηρεσιών».

Ν. Σαντορινιός: Ο Τουρισμός και η ελληνική κοινωνία έχουν υποστεί τις καταστροφικές επιπτώσεις των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νεκτάριου Σαντορινιού, τόνισε μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της  συζήτησης για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19:

 • ​Ο κ. Μητσοτάκης δεν πρότεινε πιστοποιητικό αλλά υγειονομικό διαβατήριο και η πρότασή του απορρίφθηκε από την Ε.Ε.

«Σε άρθρο του κ. Μητσοτάκη, που δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στην πανευρωπαϊκή ιστοσελίδα Euractiv και στα γερμανικά στην ιστοσελίδα Das Morning Briefing, στις 21/1/21, ο ίδιος ανέλυσε την πρότασή του να δημιουργηθεί λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τα ταξίδια στην Ευρώπη για όσους διαθέτουν ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Συγκεκριμένα σημείωνε ότι «μέσω της εισαγωγής σε ολόκληρη την Ε.Ε. ενός κοινά συμφωνημένου και τυποποιημένου πρότυπου ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε ξανά αναζωογονώντας τον τουρισμό και την ψυχαγωγία».

«Και ρωτάμε εμείς: Πρόκειται για το ίδιο πιστοποιητικό με αυτό που εγκρίθηκε από την Ε.Ε.; Είναι το ίδιο μ’ αυτό που ψηφίζουμε σήμερα; Προφανώς και όχι. Αν ψηφίζαμε ό,τι πρότεινε ο κ. Μητσοτάκης, θα ψηφίζαμε για μια άκρως καταστροφική πρόταση για τον τουρισμό και την Ελλάδα. Διότι όλοι γνωρίζουμε ότι σήμερα στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη, τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλά. Αυτό που ψηφίζουμε σήμερα, είναι μια πρόταση για πιστοποιητικό εμβολιασμού ή pcr test ή rapid test για τους ταξιδιώτες, και άρα για μια μεγαλύτερη μερίδα πιθανών επισκεπτών στη χώρα μας».

«Παρά τα όσα «καλώς καμωμένα» διατείνεται ότι έχει κάνει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, η ελληνική κοινωνία και ο ελληνικός τουρισμός συνεχίζουν να τρώνε σφαλιάρες, παραμένοντας σε πορτοκαλί λίστα για την Βρετανία και την Ολλανδία, σε γκρι λίστα για τις ΗΠΑ ενώ ευρωπαίοι πολίτες, όπως οι Σουηδοί και οι Δανοί, παραμένουν stand-by».

 • ​Τι έκανε λοιπόν, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα νησιά και την στήριξη τους σε υγειονομικό και τουριστικό επίπεδο;

Δεν έγινε καμία προετοιμασία για την μαζική διεξαγωγή PCR test που είναι προαπαιτούμενο για να επιστρέψουν οι επισκέπτες στις χώρες τους, ούτε καν για τα μεγάλα νησιά, πόσω μάλλον για τα μικρότερα. Περιττό να θυμίσω ότι ήδη από την περσινή χρονιά, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνιζε ότι οι επισκέπτες πρέπει να έχουν τεστ 72 ωρών, όπως έκανε η Κύπρος, αλλά δεν εισακουστήκαμε, με τα γνωστά αποτελέσματα που ακολούθησαν από το Νοέμβριο, και όταν από τις τελευταίες θέσεις σε αριθμό θανάτων στην Ε.Ε βρεθήκαμε, δυστυχώς, στις πρώτες.

Το σχέδιο «Γαλάζια Ελευθερία» ανακοινώθηκε 2 μόλις μέρες πριν το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού. Τόσο πολύ κόπτονται για τα νησιά μας ώστε να λειτουργούν με κινήσεις της τελευταίας στιγμής και μάλιστα με δανεικό υγειονομικό προσωπικό.

Δεν έγινε καμία ενίσχυση των μονάδων Υγείας και Νοσοκομείων με μόνιμες προσλήψεις και, επιπλέον, μείωσαν τους προϋπολογισμούς στα Νοσοκομεία των νησιών με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν προσλήψεις, έστω και επικουρικού προσωπικού. Στην Κάλυμνο, τις φιάλες οξυγόνου τις αγοράζουν ιδιώτες και ο Δήμος ενώ έψαχναν για 3 και 4 μέρες για να βρουν ΜΕΘ για νοσούντες, κάποιοι εκ των οποίων δυστυχώς κατέληξαν.

Δεν τέθηκε προτεραιότητα εμβολιασμού στους εργαζόμενους του τουρισμού, η πλειοψηφία των οποίων είναι νέα άτομα, δηλαδή ανήκουν σε ηλικιακές ομάδες για τις οποίες δεν είχε ανοίξει η πλατφόρμα. Και μπορεί τα μικρά νησιά να εμβολιάστηκαν –και ορθώς έγινε- αλλά αντιλήφθηκε η κυβερνητική ηγεσία ότι οι τουρίστες μεταβαίνουν εκεί από τα μεγαλύτερα νησιά που έχουν πρόβλημα;

Για το πρόγραμμα ενίσχυσης του τουρισμού, από τα 800 εκ. τελικά δόθηκαν 420 εκ. ευρώ με οριζόντια κατανομή του τζίρου, με αποτέλεσμα μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μένουν στα ψίχουλα του 5% ή του 2,5% για τα τουριστικά πρακτορεία και λεωφορεία. Πρόκειται για μια κατάφωρη αδικία για τους επαγγελματίες που φέρνουν και διακινούν τον τουρισμό στη χώρα μας. Σας μεταφέρω εικόνα από τη χθεσινή μου επίσκεψη στο γνωστό Φαληράκι της Ρόδου, όπου άνθρωποι του τουρισμού κλαίνε από απόγνωση.

Για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, μια ετήσια μονάδα εργασίας ως απαιτούμενο ενίσχυσης, σημαίνει 4 εργαζομένους για 3 μήνες, πράγμα ανέφικτο για τους περισσότερους. Γι’ αυτό ακριβώς η Ομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Καταλυμάτων Ελλάδας πρόσφατα διαμήνυσε ότι ο κυβερνητικός εμπαιγμός έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Ομνύετε στο θαλάσσιο τουρισμό, χωρίς να ενισχύσετε τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Ομνύετε στον κοινωνικό τουρισμό με δικαιούχους ΜΟΝΟ όσους είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ. Και σ’ αυτή την περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ήδη από την περσινή χρονιά έχει προτείνει το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», με προϋπολογισμό 750 εκ. και δικαιούχους όλους τους Έλληνες που θα μπορούν να πάνε σε όποιο κατάλυμα επιθυμούν, και όχι σε όποιο έχει σύμβαση με τον ΟΑΕΔ, όπως συμβαίνει τώρα. Μάλιστα, προτείναμε να επιδοτηθεί το εισιτήριο προς τα νησιά μέσω του Μεταφορικού Ισοδύναμου.

Οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν τα self test από τις 19/6 και έπειτα

 • ​Μόλις το 15% των ξενοδοχοϋπαλλήλων έχει προσληφθεί – Η κατάσταση είναι ακόμα πιο απελπιστική για τους υπόλοιπους εποχικούς

«Χθες βρέθηκα στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου όπου ενημερώθηκα ότι αυτή τη στιγμή έχει προσληφθεί μόλις το 15% των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ενώ η κατάσταση είναι ακόμα πιο απελπιστική για τους υπόλοιπους εποχικούς εργαζόμενους, οι οποίοι παραμένουν «αόρατοι» από την Κυβέρνηση. Εντωμεταξύ, η πλατφόρμα για όσους βρίσκονται σε αναστολή δεν έχει ανοίξει για τους τελευταίους δύο μήνες και, όπως ενημερωνόμαστε, θα ανοίξει για ευνόητους λόγους στις 17/6, δηλαδή την ημέρα ψήφισης του αντεργατικού νομοσχεδίου»

«Τέλος, ακούγεται ότι δεν προσλαμβάνονται εργαζόμενοι αν δεν έχουν εμβολιαστεί. Αυτό είναι αντισυνταγματικό και καταχρηστικό και πρέπει η Κυβέρνηση να παρέμβει ΤΩΡΑ».

«Τελικά, η μοναδική πολιτική που ασκεί η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αυτή της επικοινωνίας, και μάλιστα για εσωτερική κατανάλωση, και αντιπολίτευση προς την Αξιωματική Αντιπολίτευση! Χωρίς προστασία της δημόσιας υγείας, χωρίς προστασία του τουρισμού, χωρίς πολιτική αξία και ουσία».

*Η δημοσίευση ανανεώνεται τακτικά

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)