to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το ευρωπαϊκό μαύρο πρόβατο

Στον βαθμό που οι ιθύνοντες της Ευρωζώνης κατανοούν τη δραματική ελληνική κατάσταση αντιλαμβάνονται ότι στη χώρα μας προκύπτει οξύ πρόβλημα οικονομικής και κοινωνικής αποσταθεροποίησης με κίνδυνο άμεσης μετάστασης όχι μόνον στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό Νότο, αλλά και στο σύνολο της νομισματικής περιοχής του ευρώ.


Αφού οι Ευρωπαίοι εταίροι μεταχειρίσθηκαν την Ελλάδα ως «μαύρο πρόβατο», απειλώντας την είτε με Grexit είτε με Graccident, στο τέλος αναγκάσθηκαν να υποστούν και να πληρώσουν το κόστος του παραλογισμού τους: προσφέρουν τον «σανό» που απαιτείται, προκείμενου το «μαύρο πρόβατο» να μην εξαναγκασθεί να καταφύγει σε άλλα βοσκοτόπια και όπως φαίνεται υπάρχουν και αυτά.

Κι όμως, η ανθρωπιστική βοήθεια των 2 δις που εξήγγειλε ο πρόεδρος Γιούνκερ δεν ήταν καθόλου ανάγκη να είναι συνεπεία εκβιασμών και απειλών, άλλα θα μπορούσε να προέλθει αβίαστα και αυτονόητα από το απλό καθήκον αλληλεγγύης μεταξύ εταίρων στο αυτό νόμισμα. Ωστόσο, το ζήτημα είναι ότι παρ’ολο που τα 2 δις είναι 10πλασια από το ποσό των 200 εκατομμυρίων που αρχικά σχεδίαζε να αφιερώσει στους άπορους της η ελληνική κυβέρνηση και που οι ίδιοι Ευρωπαίοι εκτιμούσαν ως δήθεν « υπέρογκο » και « απαράδεκτη μονομερή ενεργεία», εν τούτοις αυτό το ποσό, ακόμη και αν θεωρηθεί ικανό για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που άλλωστε δημιουργήθηκε με ευθύνη της λανθασμένης συνταγής που μας επέβαλαν οι εταίροι μας, πολύ απέχει από το να επαρκεί για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Μπορεί να την προστατεύσει από τον κίνδυνο του καταποντισμοί της, άλλα σίγουρα δεν επαρκεί για την αναγκαία αναθέρμανση της. Οπωσδήποτε, η Ελλάδα έχει σήμερα φθάσει σε τέτοιο σημείο που χρειάζεται επειγόντως άμεση αναθέρμανση με αυξημένη έκτακτη χρηματοδότηση: εκτός από την ανθρωπιστική κρίση υπάρχει και ο κίνδυνος οικονομικής κατάρρευσης, που θα πρέπει επειγόντως να αντιμετωπισθεί και όχι μόνον από την ελληνική κυβέρνηση, άλλα επίσης και όχι λιγότερο σε συνεργασία με τους εταίρους της.

Στον βαθμό που οι ιθύνοντες της Ευρωζώνης κατανοούν τη δραματική ελληνική κατάσταση αντιλαμβάνονται ότι στη χώρα μας προκύπτει οξύ πρόβλημα οικονομικής και κοινωνικής αποσταθεροποίησης με κίνδυνο άμεσης μετάστασης όχι μόνον στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό Νότο, αλλά και στο σύνολο της νομισματικής περιοχής του ευρώ. Εφόσον, όπως τονίζει ο έλληνας πρωθυπουργός, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι μόνον η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, άλλα και η σταθεροποίηση της οικονομίας πριν από την αναγκαία άμεση ανάκαμψη της, λογική συνέπεια είναι ότι νομιμοποιείται έτσι και η ανάγκη για αφενός αυξημένη χρηματοδότηση από τους εταίρους στο κοινό νόμισμα, άλλα και φυσικά αφετέρου η ταχύτατη εκπόνηση και εμφάνιση ελληνικοί σχεδίου για την άμεση καταπολέμηση της βαρύτατης απώλειας εθνικού εισοδήματος και εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, που έχουν προκύψει κατά την πρόσφατη 6ετια με ευρωπαϊκή ευθύνη και εμμονή στην διεθνώς αναγνωρισμένη ως «λανθασμένη συνταγή ».

Η ελληνική κυβέρνηση επέτυχε ώστε η νέα αξιολόγηση από τους «θεσμούς» να γίνει όσον αφορά στις δίκες της δεσμεύσεις και όχι σε αυτές των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αυτό σημαίνει βεβαία ότι έγινε δεκτό από τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι τα υφεσιακά μέτρα εγκαταλείπονται, όμως αυτό δεν αρκεί, άλλα απαιτείται επίσης και η αναγνώριση της άμεσης ανάγκης για νέα μετρά που να στηρίζουν την ανακαμψιακή κατεύθυνση της ελληνικής οικονομίας και να εξασφαλίζεται ταυτόχρονα η χρηματοδότηση τους.
Τα 2 δις είναι μια καλή αρχή, εν τούτοις με αυτά το ελληνικό παιχνίδι δεν τελειώνει, άλλα μόνον αρχίζει. Και βεβαία αυτά είναι μια σοβαρή ένδειξη ότι η διαπραγμάτευση με τους εταίρους μπαίνει επιτελούς στις ράγες, δηλαδή σε αυτές που θα έπρεπε να έχει ήδη μπει από την πρώτη στιγμή. Και φυσικά την ευθύνη για την καθυστέρηση δεν φέρουν αυτοί που εφεροντο ως «θύματα» κάποιου «μοιραίου ατυχήματος » που επεσείετο από την άλλη πλευρά, αλλά αντίθετα όσοι με αυτό το πρόσχημα ένιπταν τα χείρας τους, αντί να δεσμεύονται για την σε κάθε περίπτωση αποτροπή του.

Τουλάχιστον, με την τελευταία απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών αποκλείσθηκε κάθε ενδεχόμενο είτε «εξόδου» είτε «ατυχήματος», θέτοντας έτσι τέλος σε όλη την παραφιλολογία που σχετικά διάκινειτο και η θέση της χώρας μας στην Ευρώπη αναγνωρίσθηκε ως οριστική, έστω και αν αυτό απογοητεύει όσους επένδυαν στο αντίθετο.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)