to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:47 | 25.01.2018

Πολιτική

Η ΝΔ ένα ακόμα βήμα προς την αυτογελοιοποίηση: To Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αδειάζει τον Μητσοτάκη για το Μακεδονικό

Σε μία άκρως αντίθετη τοποθέτηση από τη ΝΔ, ο ηγέτης του ΕΛΚ βλέπει «παράθυρο ευκαιρίας» για την επίλυση της μακρόχρονης διαμάχης


Μόνος του μένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με το «Μακεδονικό», καθώς μέχρι και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) αδειάζει τις θέσεις της ΝΔ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαμήνυσε χθες πως το κόμμα του πιστεύει πως το ζήτημα επίλυσης της ονοματοδοσίας πρέπει να γίνει σε άλλη χρονική συγκυρία και υπό άλλες προϋποθέσεις, θέτοντας ως κύριο ζητούμενο την αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής μας χώρας.

Ο ηγέτης του ΕΛΚ, Joseph Daul, σήμερα όμως χαιρέτησε το «παράθυρο ευκαιρίας» για την επίλυση της μακρόχρονης διαμάχης αναφορικά με την ονομασία των Σκοπίων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι ευελπιστεί για «απτά» αποτελέσματα.

Σε μία άκρως αντίθετη τοποθέτηση από τη ΝΔ, ο Daul δήλωσε στο EURACTIV το εξής: «Ευελπιστώ ότι θα βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση και χαιρετίζουμε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η δήλωση του επικεφαλής του ΕΛΚ έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων, καθώς οι ηγέτες των δύο χωρών σημείωσαν περαιτέρω πρόοδο στη χθεσινή συνάντηση στο Νταβός.

Η δήλωση αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή, αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός, από την οποία βγήκαν θετικά μηνύματα κατά του αλυτρωτισμού.

Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι συντελέστηκε πρόοδος, η οποία επιβεβαιώνεται με κινήσεις καλής θέλησης εκατέρωθεν, οι οποίες και προαναγγέλθηκαν και κατά τις επίσημες δηλώσεις των δύο αρχηγών. Ιδιαίτερης σημασίας σε αυτό το πλαίσιο είναι η κίνηση εκ μέρους του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για μετονομασία του αεροδρομίου και του εθνικού αυτοκινητοδρόμου των Σκοπίων, που έως τώρα φέρουν το όνομα «Μέγας Αλέξανδρος». Ειδικά για τον αυτοκινητόδρομο προανήγγειλε ότι θα ονομάζεται οδός «Φιλίας». 


Μαξίμου: Περιμένουμε με ενδιαφέρον αν η αντίδραση της ΝΔ θα είναι ένα ακόμα βήμα προς την αυτογελοιοποίηση

Όπως σχολίασαν κυβερνητικές πηγές, χθες ο κ. Μητσοτάκης δέσμευσε το κόμμα του σε μια ανεύθυνη και καιροσκοπική «μη στάση» σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, προκειμένου να «χαϊδέψει» την ακροδεξιά εθνικιστική πτέρυγα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.  

«Δεν έχουν περάσει ούτε 24 ώρες και η στρατηγική αυτή μπάζει ήδη νερά», τόνισαν οι ίδιες πηγές σχολιάζοντας το ότι  ο ηγέτης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, χαρακτήρισε σήμερα ως «παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του ζητήματος» τις τελευταίες εξελίξεις  για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

«Περιμένουμε με ενδιαφέρον αν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι ένα ακόμα βήμα προς την αυτογελοιοποίηση», καταλήγουν σκωπτικά οι ίδιες πηγές.


ΣΥΡΙΖΑ: Η δήλωση του προέδρου του ΕΛΚ, κόλαφος για ΝΔ και Μητσοτάκη

«Η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζοζέφ Ντολ, σχετικά με τη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος που αφορά την ονομασία της ΠΓΔΜ που βρίσκεται σε εξέλιξη, αποτελεί κόλαφο για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία είναι μέλος του ΕΛΚ, αλλά και για τον ίδιο τον πρόεδρο της, Κυριάκο Μητσοτάκη», τόνισε από την πλευρά του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η δήλωση αυτή αδειάζει πανηγυρικά την τυχοδιωκτική τακτική του Κυρ. Μητσοτάκη ο οποίος, στην ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, υιοθέτησε τη ρητορική της λαϊκιστικής άκρας δεξιάς, με μοναδικό σκοπό την επιδίωξη μικροκομματικού οφέλους», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Η εξέλιξη αυτή οδηγεί τον Κυρ. Μητσοτάκη στην απομόνωση στην Ευρώπη. Ο τυχοδιωκτισμός και η μικροπολιτική, άλλωστε, δεν υπήρξαν ποτέ καλοί σύμβουλοι».


Συγχαρητήρια του ΣΥΡΙΖΑ στον Κ. Μητσοτάκη: «Κατάφερε να εξαγάγει την εσωτερική κρίση της ΝΔ για το ονοματολογικό μέχρι και στο ΕΛΚ»

«Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να εξαγάγει την εσωτερική κρίση της ΝΔ για το ονοματολογικό, μέχρι και στο ΕΛΚ. Συγχαρητήρια» αναφέρει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στο σχόλιό του για την ανάρτηση του επικεφαλής του ΕΛΚ, Μ. Βέμπερ, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.


Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΕΛΚ έγραψε:

«Ο πρωθυπουργός @atsipras πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του στο θέμα του ονόματος της πΓΔΜ και να βάλει τάξη στον κυβερνητικό του συνασπισμό. Ο εταίρος του στην κυβέρνηση, κ. Καμμένος έχει ήδη απορρίψει όλες τις πιθανές λύσεις. 
Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στη ΝΔ το φιλοευρωπαϊκό κόμμα της Ελλάδος και στον @kmitsotakis. @neademokratia».

O Δ. Παπαδημούλης σχολίασε:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)