to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:16 | 17.04.2014

πηγή: news247

Κοινωνία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέσπισε νέους κανόνες για τη στάση της Frontex απέναντι στους μετανάστες

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά τα πρόσφατα περιστατικά, αποφάσισε να θεσπίσει νέους κανόνες, για την έρευνα και τη διάσωση παράνομων μεταναστών. Ο κανονισμός αυτός πρέπει να εγκριθεί επισήμως από το Συμβούλιο των Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Aπό διαμαρτυρία στην Ευρώπη ενάντια στην Frontex, την «υπηρεσία κυνηγητού μεταναστών της ΕΕ» σύμφωνα με το πανό.

Με ψήφους 528 ψήφους υπέρ, 46 κατά και 88 αποχές, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε τους νέους κανόνες, με βάση τους οποίους διευκρινίζεται το πώς οι φύλακες των συνόρων που συμμετέχουν σε θαλάσσιες επιχειρήσεις του ευρωπαϊκού οργανισμού για την επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων (Frontex) θα πρέπει να συμπεριφέρονται στους μετανάστες και πού θα πρέπει να τους αποβιβάζουν.

Να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος Κανονισμός είχε ήδη συμφωνηθεί, ανεπίσημα όμως, μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου και τώρα θα τεθεί σε ισχύ πριν το καλοκαίρι του 2014.

"Αυτοί οι νέοι κανόνες θα επιτρέψουν στον ευρωπαϊκό οργανισμό Frontex να πραγματοποιεί πιο αποτελεσματικές επιχειρήσεις και να αποτρέπει θανάτους στη θάλασσα", δήλωσε ο εισηγητής της σχετικής έκθεσης, ο Πορτογάλος ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Κάρλος Κοέλιο.

Σύμφωνα με το κείμενο που συμφωνήθηκε μεταξύ Κοινοβουλίου και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι φύλακες των συνόρων που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις του Frontex έχουν σαφές καθήκον να σώζουν ζωές.

Το "επιχειρησιακό σχέδιο" του Frontex σχετικά με τις συντονισμένες επιχειρήσεις επιτήρησης των συνόρων θα περιλαμβάνει στο εξής διαδικασίες με στόχο να εντοπίζονται και να λαμβάνουν βοήθεια τα πρόσωπα που χρήζουν προστασίας, τα θύματα εμπορίας ανθρώπων, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι και ευάλωτα πρόσωπα. Μόνο αφότου ταυτοποιηθούν οι μετανάστες, θα είναι δυνατό να ληφθούν μέτρα όπως η κράτησή τους ή η επαναπροώθησή τους.

Στον νέο κανονισμό σημειώνεται ότι οι κανόνες που διέπουν τον εντοπισμό των ευάλωτων ανθρώπων είναι υποχρεωτικοί, ενώ αυτοί που αφορούν την επιβολή μέτρων είναι προαιρετικοί.

Κατά την άποψη των ευρωβουλευτών, οι μετανάστες δεν θα πρέπει να υποχρεώνονται να επιστρέφουν στη χώρα καταγωγής τους ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα όπου θα μπορούσαν να υποστούν διώξεις, βασανιστήρια ή άλλες σοβαρές βλάβες.

Οι φύλακες των συνόρων, που θα εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταφοράς των συλληφθέντων ή διασωζόμενων ατόμων σε τρίτη χώρα θα πρέπει να ακολουθούν ορισμένες διαδικασίες (π.χ. ταυτοποίηση, προσωπική αξιολόγηση, πληροφορίες σχετικά με τον τόπο αποβίβασης, κλπ), τονίζεται στο Ψήφισμα.

Με βάση τους νέους κανονισμούς θα απαγορεύονται οι πρακτικές "επαναπροώθησης" των μεταναστών στην ανοικτή θάλασσα και οι συνοριοφύλακες θα μπορούν μόνο να προειδοποιούν και να διατάσσουν ένα σκάφος να μην εισέλθει στα χωρικά ύδατα ενός κράτους μέλους.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο πλοίαρχος και το πλήρωμα δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουν ποινικές κυρώσεις επειδή έσωσαν άτομα που βρίσκονταν σε κίνδυνο στη θάλασσα και τα μετέφεραν σε ασφαλές μέρος.

Ο κανονισμός αυτός πρέπει να εγκριθεί επισήμως από το Συμβούλιο των Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα τεθεί σε ισχύ είκοσι ημέρες μετά από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα εφαρμοσθεί άμεσα από τα κράτη μέλη.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)