to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:22 | 25.07.2019

Διεθνή

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πήρε ο Τζόνσον υπό τις αυστηρές προειδοποιήσεις της ΕΕ

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Μπόρις Τζόνσον από την Βασίλισσα Ελισάβετ την Τετάρτη το μεσημέρι ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προειδοποίησε τον νέο πρωθυπουργό για τις "πολύ επιζήμιες οικονομικά συνέπειες" μιας αποχώρησης χωρίς συμφωνία της Βρετανίας από την ΕΕ.


Ο Μπόρις Τζόνσον είναι και επισήμως από σήμερα το απόγευμα ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, αφού η βασίλισσα του ανέθεσε τον σχηματισμό κυβέρνησης και εκείνος αποδέχτηκε αυτήν την εντολή.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο νέος πρωθυπουργός τόνισε ότι "εκείνοι που στοιχηματίζουν εναντίον της Βρετανίας θα χάσουν τα πάντα".

Αναφερόμενος στο Brexit, δεσμεύτηκε για άλλη μια φορά ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, χωρίς "εάν" και "όμως".

"Η δουλειά μου είναι να κάνω τους δρόμους πιο ασφαλείς (...) Η δουλειά μου είναι να διασφαλίσω ότι τα παιδιά σας θα λάβουν εξαιρετική παιδεία", συνέχισε.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης συνεχάρη τον  Μπ. Τζόνσον

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον και τον συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του. Οι δύο άνδρες, οι οποίοι γνωρίζονται εδώ και αρκετά χρόνια, επαναβεβαίωσαν τη βούληση Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου για άριστη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.

Είναι εφικτό το σενάριο των εκλογών;

Είναι αδύνατο να πει κανείς από τώρα αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές στη Βρετανία, αλλά ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον πρέπει να είναι προετοιμασμένος για το ενδεχόμενο διεξαγωγής τους, δήλωσε ο πρώην ηγέτης των Συντηρητικών Ίαν Ντάνκαν Σμιθ.

Ο Τζόνσον ανέλαβε καθήκοντα χθες Τετάρτη με τη δέσμευση να αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ έως τις 31 Οκτωβρίου "χωρίς εάν και αλλά". Το βρετανικό κοινοβούλιο από την άλλη έχει δεσμευτεί να προσπαθήσει να αποκλείσει μια έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία, ένα ενδεχόμενο που μπορεί στο τέλος να οδηγήσει στην κατάρρευση της κυβέρνησης.

Στην ερώτηση του ραδιοσταθμού του BBC αν είναι αναπόφευκτο η κυβέρνηση να χρειαστεί να προκηρύξει εκλογές, ο Ντάνκαν Σμιθ απάντησε ότι "είναι αδύνατο να πω αν θα το κάνουμε ή δεν θα το κάνουμε, αυτό που ξέρω είναι ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση είναι καλή θα προετοιμαστεί γι'αυτό το ενδεχόμενο, όμως αλήθεια είναι ότι αμφιβάλλω αν το κόμμα μου θα προκηρύξει εκλογές πριν από την 31η".

Οι αλλαγές στην κυβέρνηση

Ο Ντόμινικ Ράαμπ θα είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, ο Ντόμινικ Ράαμπ, στις πρώτες δηλώσεις του μετά τον διορισμό του από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, είπε ότι το σημαντικότερο πράγμα είναι να αποχωρήσει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, κατά προτίμηση με μια συμφωνία.

Για το θέμα του Ιράν, το οποίο χαρακτήρισε "ευαίσθητο", σημείωσε ότι δεν θα βιαστεί να εξάγει συμπεράσματα.

Ο 45χρονος Ράαμπ, από τη νέα γενιά των Βρετανών Συντηρητικών, θεωρείται σκληροπυρηνικός ευρωσκεπτικιστής. Υπήρξε υπουργός Brexit στην κυβέρνηση της Τερέζας Μέι αλλά παραιτήθηκε, διαφωνώντας με τη στρατηγική που ακολουθούσε η πρωθυπουργός.

Ο Τζόνσον εμπιστεύτηκε το υπουργείο Εσωτερικών στην Πρίτι Πατέλ, την πρώην υπουργό Διεθνούς Ανάπτυξης. Η 47χρονη Πατέλ είναι ινδικής καταγωγής, γεννημένη στη Βρετανία. Παραιτήθηκε από την κυβέρνηση της Μέι τον Νοέμβριο του 2017, όταν έγινε γνωστό ότι είχε συναντηθεί με Ισραηλινούς αξιωματούχους εν αγνοία του Λονδίνου, κάτι που παραβίαζε το διπλωματικό πρωτόκολλο.

Ο μέχρι σήμερα υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζάβιντ μετακινείται στο υπουργείο Οικονομικών, στη θέση του παραιτηθέντος Φίλιπ Χάμοντ.

Υπουργός αρμόδιος για το Brexit στη νέα κυβέρνηση θα παραμείνει ο Στίβεν Μπάρκλεϊ.

Τον Μπεν Γουάλας επέλεξε ως τον επόμενο υπουργό Άμυνας ο νέος πρωθυπουργός.

Ο 49χρονος Γουάλας έχει υπηρετήσει μέχρι σήμερα μόνο σε θέσεις υφυπουργού. Μετά τις σχολικές σπουδές του ο Μπεν Γουάλας εργάστηκε ως δάσκαλος του σκι και στη συνέχεια μπήκε στη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία του Σάντχερστ. Πριν ασχοληθεί με την πολιτική εργάστηκε επίσης στην αεροδιαστημική βιομηχανία. Το 2018 προειδοποίησε ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ θα καθιστούσε τη Βρετανία πιο ευάλωτη σε επιθέσεις επειδή δεν θα μοιραζόταν πλέον πληροφορίες με τις Βρυξέλλες, μέσω των ευρωπαϊκών μηχανισμών.

Ο Τζόνσον διόρισε επίσης υπουργό Εμπορίου την Λιζ Τρας, 43 ετών. Η Τρας είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016, όμως έχει δηλώσει ότι πλέον άλλαξε άποψη και ζητά να χρησιμοποιήσει η χώρα αυτήν την ευκαιρία της αποχώρησης για να μεταμορφώσει την οικονομία της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ θα παραμείνει στη θέση του και στη νέα κυβέρνηση.

Παραιτήσεις Υπουργών λόγω Μπόρις

Οι υπουργοί Άμυνας, Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους σήμερα το απόγευμα, αφού ανέλαβε την πρωθυπουργία της Βρετανίας ο Μπόρις Τζόνσον.

Η υπουργός Άμυνας Πένι Μόρντοντ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τα καθήκοντά της και δεν πρόκειται να αναλάβει κάποιο υπουργείο στη νέα κυβέρνηση. «Κατευθύνομαι στα έδρανα της βουλής απ’ όπου ο πρωθυπουργός θα έχει την πλήρη υποστήριξή μου», ανέφερε μέσω του Twitter η Μόρντοντ, η οποία είχε στηρίξει τον Τζέρεμι Χαντ στην κούρσα για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος.

Οι υπουργοί Επιχειρηματικότητας Γκρεγκ Κλαρκ και Εμπορίου Λίαμ Φομ ανακοίνωσαν επίσης ότι δεν θα παραμείνουν στις θέσεις τους.
«Συγχαίρω θερμά τον Μπόρις Τζόνσον. Έχει το δικαίωμα να διορίσει μια νέα ομάδα για μια νέα πρωθυπουργία», ανέφερε ο Κλαρκ, ένας από τους πιο φιλοευρωπαίους υπουργούς της Τερέζα Μέι.

Ο Φοξ, επίσης εκ των ένθερμων υποστηρικτών του Brexit, είπε ότι δεν θα παραμείνει πρωθυπουργός αλλά θα στηρίξει τον Τζόνσον ως απλός βουλευτής.

Διαδηλώσεις κατά του Τζόνσον έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ

Νωρίτερα, μια ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε να αποκλείσει τον δρόμο που ακολουθούσε η αυτοκινητοπομπή του Τζόνσον ενόψει της άφιξής του. Ένα όχημα της συνοδείας του πέρασε δίπλα τους, καθ' οδόν προς το παλάτι.

Η κινητοποίηση αυτή φαίνεται πως ήταν πρωτοβουλία της Greenpeace. Η οργάνωση ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι οι οικολόγοι διαδηλωτές ήθελαν να παραδώσουν στον επόμενο πρωθυπουργό της Βρετανίας μια επιστολή κρίσιμης σημασίας, η οποία περιέχει τις απαντήσεις για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει δημιουργηθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η πρώτη ομιλία

"Εκείνοι που στοιχημάτισαν εναντίον της Βρετανίας θα χάσουν τα πάντα επειδή εμείς θα αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στη δημοκρατία και θα εκπληρώσουμε τις επανειλημμένες υποσχέσεις του κοινοβουλίου στον λαό και θα αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, χωρίς εάν ή όμως", δήλωσε στην πρώτη ομιλία του, έξω από τον αρ. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ο νέος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Αναφερόμενος στις προετοιμασίες για το Brexit, είπε ότι η κυβέρνησή του θα επιταχύνει τις διαδικασίες. "Και τα λιμάνια θα είναι έτοιμα, και οι τράπεζες θα είναι έτοιμες, τα εργοστάσια και οι επιχειρήσεις και τα νοσοκομεία θα είναι έτοιμα και ο φανταστικός τομέας των τροφίμων και της γεωργίας θα είναι έτοιμος και θα περιμένει να πουλήσει ακόμη περισσότερα, όχι μόνο εδώ αλλά σε όλον τον κόσμο", τόνισε.

"Είναι ζωτικής σημασίας να προετοιμαστούμε για τη μακρινή πιθανότητα οι Βρυξέλλες να αρνηθούν να διαπραγματευτούν και να αναγκαστούμε να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία, όχι επειδή το θέλουμε αλλά επειδή είναι λογικό να προετοιμαστούμε", πρόσθεσε.

Ο Τζόνσον είπε ότι μολονότι θα συγκροτήσει "μια θαυμάσια ομάδα από άνδρες και γυναίκες", αναλαμβάνει ο ίδιος προσωπικά την ευθύνη "για την αλλαγή που θέλω να δω".

Για τη φορολογία, είπε αόριστα ότι θέλει να προχωρήσει σε αλλαγές ώστε να παράσχει "πρόσθετα κίνητρα για επενδύσεις σε κεφάλαιο και στην έρευνα".

Ο Τζόνσον υποσχέθηκε επίσης ότι θα επιτύχει μια νέα συμφωνία με την Ευρώπη, "μια καλύτερη συμφωνία που θα μεγιστοποιεί τις ευκαιρίες για το Brexit ενώ θα μας επιτρέπει να αναπτύξουμε μια νέα συναρπαστική εταιρική σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, βασισμένη στο ελεύθερο εμπόριο και την αμοιβαία υποστήριξη", όπως είπε.

Πρόσθεσε ότι είναι "πεπεισμένος" ότι θα τα καταφέρει μέσα σε 99 ημέρες. "Αλλά δεν θα περιμένουμε 99 ημέρες επειδή ο βρετανικός λαός βαρέθηκε να περιμένει, έχει έρθει η ώρα να δράσουμε, να λάβουμε αποφάσεις, να δώσουμε μια ισχυρή ηγεσία και να αλλάξουμε αυτή τη χώρα προς το καλύτερο", τόνισε.

Αυστηρό μήνυμα από ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προειδοποίησε σήμερα τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον για τις "πολύ επιζήμιες οικονομικά συνέπειες" μιας αποχώρησης χωρίς συμφωνία της Βρετανίας από την ΕΕ, την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του. Επανέλαβε επίσης τη δυνατότητα για τροποποιήσεις στην κοινή πολιτική διακήρυξη για τη συμφωνία αποχώρησης που είχε δεχτεί το Λονδίνο, αλλά όχι στη συμφωνία του διαζυγίου. Ο Τζόνσον επανέλαβε επανειλημμένα την πρόθεσή του να εφαρμόσει το Brexit στις 31 Οκτωβρίου, η καταληκτική ημερομηνία που έχει οριστεί έπειτα από δύο αναβολές για την έξοδο της Βρετανίας, και αυτή την ίδια χωρίς συμφωνία με την ΕΕ. "Πρόσφατες δηλώσεις, κυρίως αυτές που έγιναν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, αύξησαν σημαντικά τον κίνδυνο μιας άτακτης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου", προειδοποίησαν οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε δήλωσή τους στο τέλος συνεδρίασης που διεξήχθη με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ. "Μια έξοδος χωρίς συμφωνία θα είναι πολύ επιζήμια οικονομικά, ακόμη και αν οι ζημιές δεν θα προκληθούν με τον ίδιο τρόπο στις δύο πλευρές", προειδοποίησαν. Ένα Brexit χωρίς συμφωνία "δεν θα αντισταθμιστεί από κάποιας μορφής διευθέτηση ή μια μίνι συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας", δήλωσαν. Η ΕΕ δεν θα διαπραγματευτεί τη συμφωνία αποχώρησης που συνομολογήθηκε μεταξύ της ΕΕ και της βρετανικής κυβέρνησης, επανέλαβαν οι ευρωβουλευτές. "Μια συντεταγμένη έξοδος δεν είναι δυνατή παρά εάν τα δικαιώματα των πολιτών, η οικονομική ρύθμιση και ένα δίκτυ ασφαλείας (backstop) που, σε κάθε περίπτωση, εγγυάται την απουσία σκληρού συνόρου στο νησί της Ιρλανδίας, προστατεύει τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και προστατεύει το σύνολο της ενιαίας αγοράς, εξασφαλίζονται", τόνισαν. Η ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είναι αρμόδια για το Brexit δηλώνει "ανοικτή σε τροποποιήσεις στην πολιτική διακήρυξη, κυρίως αν αυτές προβλέπουν πολύ πιο ακριβείς λεπτομέρειες και μια πιο φιλόδοξη μελλοντική σύμπραξη ΕΕ - Βρετανίας ώστε η ανάπτυξη του ιρλανδικού διχτυού ασφαλείας να μην είναι απαραίτητη". Ο Μπαρνιέ δεν έκανε δηλώσεις στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης με τους ευρωβουλευτές. Αλλά χθες ανακοίνωσε ότι "ανυπομονεί να εργαστεί εποικοδομητικά με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του, για να διευκολυνθεί η επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης και να επιτραπεί ένα συντεταγμένο Brexit".

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)