to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:44 | 24.11.2022

Διεθνή

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Καταδικάζει την καταπάτηση των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων στο Κατάρ

Το Κατάρ δέχεται δριμεία κριτική από ορισμένα κράτη που συμμετέχουν στο Μουντιάλ των «32» ομάδων, σχετικά με το ιστορικό του για τ΄ ανθρώπινα δικαιώματα στους μετανάστες εργάτες, τις γυναίκες και την LGBTQ κοινότητα


(φωτ.:Περιβραχιόνιο «One Love» / Twitter)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα  για τις αναφορές σχετικά με καταπατήσεις δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στο Κατάρ και κάλεσε τη χώρα να αποποινικοποιήσει τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.ψήφισμα

Μερικοί ευρωβουλευτές φορούσαν το περιβραχιόνιο "OneLove" το οποίο αρχηγοί επτά ευρωπαϊκών εθνικών ομάδων που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν έπειτα από πίεση της FIFA.

Ευρωβουλευτές κάλεσαν επίσης τις αρχές του Κατάρ να διεξαγάγουν πλήρη έρευνα για τους θανάτους μεταναστών εργατών καθώς και για τους τραυματισμούς που υπέστησαν εργάτες κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Υπενθυμίζεται ότι το Κατάρ έχει δέχεται δριμεία κριτική από ορισμένα κράτη που συμμετέχουν στο Μουντιάλ των «32» ομάδων, σχετικά με το ιστορικό του για τ΄ ανθρώπινα δικαιώματα στους μετανάστες εργάτες, τις γυναίκες και την LGBTQ κοινότητα.

Οι αρχηγοί της Δανίας και Γερμανίας θα φορούν περιβραχιόνια “One Love” όταν εμφανιστούν στα γήπεδα του Κατάρ, για το Μουντιάλ 2022, καθώς ετοιμάζονται ν΄ αγωνιστούν σε μια χώρα όπου οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου είναι παράνομες.

Σύμφωνα με τους κανόνες της FIFA, ο εξοπλισμός της κάθε εθνικής ομάδας δεν πρέπει να περιλαμβάνει πολιτικά, θρησκευτικά ή προσωπικά συνθήματα, δηλώσεις ή εικόνες.

Η FIFA προέτρεψε τις ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου να επικεντρωθούν στο ποδόσφαιρο στο Κατάρ και να μην αφήσουν το άθλημα να παρασυρθεί σε αυτό που αποκάλεσε «ιδεολογικές ή πολιτικές μάχες.»

Οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου είναι παράνομες στο Κατάρ και τιμωρούνται με φυλάκιση έως και τριών ετών. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) μέλη της LGBTQ κοινότητας του Κατάρ έχουν αναφέρει ότι κρατούνται. Η συγκεκριμένη ομάδα κατηγόρησε επίσης τις αρχές ότι διέταξαν ορισμένες τρανς γυναίκες να υποβληθούν σε θεραπεία… μετατροπής.

Αξιωματούχος του Κατάρ επέκρινε την έκθεση του HRW ότι περιέχει ψευδείς πληροφορίες και είπε ότι η χώρα δεν αδειοδοτεί ούτε λειτουργεί κέντρα μετατροπής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης δείξει την υποστήριξή τους με ένα λογότυπο στο χρώμα του ουράνιου τόξου μέσα στο προπονητικό τους κέντρο.

Οι διοργανωτές του τουρνουά ισχυρίζονται ότι όλοι, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή το παρελθόν τους, είναι ευπρόσδεκτοι στο Κατάρ, ενώ προειδοποιούν επίσης για τις δημόσιες εκδηλώσεις στοργής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)