to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:20 | 29.01.2020

Διεθνή

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικυρώνει τη συνθήκη αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου

Η σημερινή ψηφοφορία σφραγίζει την αποχώρηση των βρετανών βουλευτών, χωρίς η ΕΕ να ξέρει αληθινά πώς να τους αποχαιρετίσει.


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει σήμερα για να επικυρώσει τη συνθήκη αποχώρησης και τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί το διαζύγιο ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που αποτελεί τον τελευταίο μείζονα σταθμό για την ολοκλήρωση του Brexit, δύο ημέρες πριν από την έξοδο των Βρετανών.

Η ιστορική ψηφοφορία προβλέπεται να πραγματοποιηθεί γύρω στις 18:00 (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας) έπειτα από μια δίωρη συζήτηση κατά την οποία καθένας θα μπορεί να λάβει τον λόγο. Η ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί με απλή πλειοψηφία, δεν θα διαρκέσει παρά μερικά λεπτά και αναμένεται να ολοκληρωθεί χωρίς εκπλήξεις με το πράσινο φως του κοινοβουλίου.

«Είναι μια πληγή για μας», είχε σχολιάσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι σε συνέντευξή του στο CNN την παραμονή αυτής της ιδιαίτερης ημέρας. «Αλλά οφείλουμε να σεβαστούμε τη βούληση των βρετανών πολιτών».

Το τελευταίο στάδιο θα είναι η υιοθέτηση αύριο, Πέμπτη, της συνθήκης από το Συμβούλιο των κρατών μελών. Έπειτα από μια σχέση 47 ετών που ήταν συχνά δύσκολη, το Brexit θα τεθεί σε ισχύ την Παρασκευή στη 01:00 του Σαββάτου, ώρα Ελλάδας.

Πριν από μια εβδομάδα, η κοινοβουλευτική επιτροπή που είναι αρμόδια για το θέμα συνέστησε να ψηφισθεί η συμφωνία με πολύ μεγάλη πλειοψηφία. Από τα 26 μέλη, μόνο τρία ήταν αντίθετα, βρετανοί ευρωβουλευτές που είχαν εκλεγεί με το Εργατικό κόμμα, τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP).

Με την ευκαιρία αυτή ο Γκι Φερχόφστατ, ο οποίος προήδρευσε της ομάδας επαφής σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη συνθήκη, υπενθύμισε πως δεν υπάρχει θέμα να μπλοκαριστεί το διαζύγιο. «Η επιλογή είναι ανάμεσα σ' ένα συντεταγμένο Brexit και ένα σκληρό Brexit», επέμεινε.

Ο αποχαιρετισμός

Η σημερινή ψηφοφορία σφραγίζει την αποχώρηση των βρετανών βουλευτών, χωρίς η ΕΕ να ξέρει αληθινά πώς να τους αποχαιρετίσει.

Η στιγμή είναι μάλλον αμήχανη για την ένωση: έπειτα από χρόνια διεύρυνσης, είναι η πρώτη φορά που φεύγει ένα μέλος.

Η υπογραφή της συνθήκης αποχώρησης την περασμένη εβδομάδα από τους προέδρους των θεσμών Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ χωρίς τα μέσα ενημέρωσης μέσα στη νύκτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή προκάλεσε έκπληξη.

Δεν θα υπάρξει ούτε τελετή για την αποχώρηση των βρετανικών σημαιών.

«Θα γίνει με όλη την απαραίτητη αξιοπρέπεια», υποσχέθηκε μια εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διευκρινίζοντας ότι μια σημαία θα διατηρηθεί στο Μουσείο Ευρωπαϊκής Ιστορίας στις Βρυξέλλες.

Η ευρωβουλευτής του Κόμματος του Brexit Κλερ Φοξ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «δειλή» αυτή τη στάση.

«Θα έπρεπε να είναι έτοιμοι να τιμήσουν» αυτή την αποχώρηση «με ένα τελετουργικό μάλλον, παρά να αρνηθούν στον κόσμο το δικαίωμα να έχει μια τελετή γι' αυτή την ιστορική στιγμή», δήλωσε η Φοξ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο επικεφαλής του κόμματός της και κήρυκας του Brexit Νάιτζελ Φάρατζ οργανώνει μια συνέντευξη Τύπου πριν από την ψηφοφορία, στις 11:00 (ώρα Ελλάδας) στις Βρυξέλλες. Σε ό,τι αφορά το Κόμμα του Brexit, οι εορτασμοί θα γίνουν κυρίως στην άλλη ακτή της Μάγχης.

Την ψηφοφορία στην ολομέλεια θα ακολουθήσει μια δήλωση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι. Αυτός ο τελευταίος θα καλέσει στη συνέχεια τους βρετανούς ευρωβουλευτές και τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων σε μια «σύντομη τελετή».

Το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετείχε χθες, Τρίτη, στο τελευταίο συμβούλιο υπουργών της ΕΕ.

«Είναι μια ιστορική εβδομάδα για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση», σχολίασε ο βρετανός αντιπρόσωπος Κρίστοφερ Πίντσερ, υπουργός για θέματα Ευρώπης και Αμερικής.

Ο ίδιος ευχαρίστησε τους εταίρους του Λονδίνου για τη φιλία τους στη διάρκεια των ετών, όμως πρόσθεσε: «Εκφράζουμε τη χαρά μας για έναν πολύ διαφορετικό κόσμο και μια πολύ διαφορετική σχέση».

Ένα κεφάλαιο κλείνει, αλλά ανοίγει μια νέα περίοδος εξίσου δύσκολων διαπραγματεύσεων: στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, κατά την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να εφαρμόζει τους κοινοτικούς κανόνες, η ΕΕ και το Λονδίνο θα πρέπει να συνεννοηθούν για τη μελλοντική σχέση τους, κυρίως να συνάψουν μια εμπορική συμφωνία.

Τέσσερις ημέρες πριν από το Brexit, ο διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε πως είναι «απολύτως σαφές ότι θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες».

«Όποια κι αν είναι η συμφωνία που θα συνάψουμε για τη μελλοντική σχέση μας, το Brexit θα είναι πάντα μια επιχείρηση με στόχο να περιοριστούν οι ζημιές», δήλωσε.

Χ. Μάας (ΥΠΕΞ Γερμανίας): Το Λονδίνο πρέπει να αποδεχθεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα, εάν θέλει πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά 

Η Βρετανία θα πρέπει να συμβιβαστεί σε θέματα όπως τα δικαιώματα των καταναλωτών και η προστασία του περιβάλλοντος, εάν θέλει να διατηρήσει πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

«Έως τα τέλη του έτους, χρειάζεται να έχουμε ξεκαθαρίσει τη μορφή της σχέσης μας», ανέφερε ο Μάας σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit αναφερόμενος στη μετά το Brexit μεταβατική περίοδο.

«Άρα, να το πω πολύ ανοικτά: Ναι, όλοι θέλουμε μηδενικούς δασμούς και μηδενικά εμπόδια στο εμπόριο, αλλά αυτό σημαίνει επίσης μηδενικό ντάμπινγκ και μηδενικό αθέμιτο ανταγωνισμό. Χωρίς παρόμοια πρότυπα για την προστασία των εργαζομένων μας, των καταναλωτών μας και του περιβάλλοντος, δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης πρόσβαση στη μεγαλύτερη ενιαία αγορά στον κόσμο».

Η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει κατά συνέπεια να διεξαγάγουν τις διαπραγματεύσεις για τις μετά το Brexit οικονομικές τους σχέσεις με έναν τρόπο «που δεν θα πλήττει την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο Μάας.

Αναφερόμενος στις πολιτικές ασφάλειας και άμυνας, ο υπουργός δήλωσε ότι η Βρετανία και η ΕΕ χρειάζεται να αναπτύξουν νέες μορφές συνεργασίας, δημιουργώντας για παράδειγμα ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλείας. Ένα τέτοιο συμβούλιο θα μπορούσε να βοηθήσει να συντονιστούν οι κοινές θέσεις για στρατηγικά ζητήματα ευρωπαϊκής ασφάλειας και να υπάρχει πιο γρήγορη ανταπόκριση σε διεθνείς κρίσεις. «Εργαζόμαστε με τη Γαλλία για να εμπλουτίσουμε αυτή την ιδέα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα προκειμένου να οικοδομήσουμε τα θεμέλια της μελλοντικής μας σχέσης», έγραψε ο Μάας.

Ο Γερμανός υπουργός σημείωσε επίσης ότι η πόρτα της ΕΕ θα παραμείνει πάντα ανοικτή για την επιστροφή της Βρετανίας. Αναφερόμενος στο τραγούδι των Beatles "Hello, goodbye", ο Μάας έγραψε ότι οι δύο πλευρές διευθέτησαν τον αποχαιρετισμό τους. «Αλλά στην περίπτωση που αυτός ο αποχαιρετισμός αποδειχθεί ότι είναι λιγότερο οριστικός από το αναμενόμενο, να είστε σίγουροι ότι πάντα θα έχουμε για εσάς μια θέση στο τραπέζι μας στις Βρυξέλλες και στην καρδιά μας», πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)