to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:17 | 05.06.2023

Διεθνή

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Πολωνία για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης του 2019

Το δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε ότι η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης της Πολωνίας που πραγματοποίησε η ακροδεξιά κυβέρνηση παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ


Η μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης στην Πολωνία, στην οποία προχώρησε το 2019 η εθνικιστική λαϊκιστική κυβέρνηση του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) και η οποία αποτέλεσε αντικείμενο ενός μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στη Βαρσοβία και τις Βρυξέλλες, παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο, αποφάνθηκε σήμερα το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η μεταρρύθμιση της πολωνικής δικαιοσύνης του Δεκεμβρίου 2019 παραβιάζει το δίκαιο της Ένωσης», ιδιαίτερα η πτυχή της που αφορά το πειθαρχικό σύστημα των δικαστών και την ανεξαρτησία τους, αναφέρει το δικαστήριο στην απόφασή του που χαιρετίσθηκε αμέσως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και είχε προσφύγει στο δικαστήριο σχετικά με τη μεταρρύθμιση αυτή.

«Είναι μια σημαντική ημέρα για την αποκατάσταση μιας ανεξάρτητης δικαιοσύνης στην Πολωνία», σχολίασε ο ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, επισημαίνοντας πως ο πολωνικός νόμος «πλήττει την ανεξαρτησία των δικαστών».

«Μετά τη σημερινή απόφαση, ο νόμος για τη δικαστική εξουσία θα πρέπει να προσαρμοσθεί αναλόγως», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας πως η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ρυθμίζει «οριστικά το ζήτημα» και καλώντας τις πολωνικές αρχές «να συμμορφωθούν πλήρως με την απόφαση».

Το 2021 το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε καταδικάσει την Πολωνία σε πρόστιμα ενός εκατομμυρίου ευρώ την ημέρα για να την κάνει να σταματήσει τις δραστηριότητες του πειθαρχικού τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου, σημαντικού θεσμού της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του πολωνικού δικαστικού συστήματος. Μέχρι σήμερα, το ύψος αυτών των προστίμων έχει υπερβεί τα 550 εκατομμύρια ευρώ.

Η Πολωνία αρνείται να πληρώσει τα πρόστιμα αυτά, όμως οι Βρυξέλλες έχουν παρακρατήσει ένα μέρος των κεφαλαίων που προορίζονται για την Πολωνία.

Η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αίρει από σήμερα την οικονομική κύρωση, όμως η Πολωνία εξακολουθεί να πρέπει να καταβάλει τα ποσά που οφείλει από το παρελθόν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)