to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:08 | 25.11.2020

Διεθνή

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο «δείχνει» η φον ντερ Λάιεν σε Ουγγαρία – Πολωνία για το βέτο στον προϋπολογισμό

Μεγαλώνει η πίεση στην Ουγγαρία και την Πολωνία να αποσύρουν το βέτο που άσκησαν στον προϋπολογισμό της ΕΕ, αν και οι δύο χώρες φαίνονται αμετακίνητες και μάλιστα έχουν και τη Σλοβενία ως σύμμαχο.


Οι πρέσβεις της Γαλλίας και της Γερμανίας στη Βαρσοβία απέστειλαν ανοιχτή επιστολή ζητώντας «οι χώρες της ΕΕ να δείξουν αλληλεγγύη εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού», φωτογραφίζοντας ξεκάθαρα την κυβέρνηση της Πολωνίας. Πέρα από το ζήτημα του προϋπολογισμού, υπάρχουν και άλλα προβλήματα με τη συμπεριφορά των χωρών αυτών, καθώς, σύμφωνα με το Euractiv, η Πολωνία αρνήθηκε προσφορά της Γερμανίας να της στείλει αναπνευστήρες.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «δείχνει» το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το βέτο των δύο αυτών χωρών, με την Πολωνία να απαντά σε ειρωνικούς τόνους. Όρμπαν και Μοραβιέτσκι αναμένεται να συναντηθούν στη Βουδαπέστη την Πέμπτη για να συζυητήσουν.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ουγγαρία και η Πολωνία άσκησαν βέτο κατά της νέας διαδικασίας για την τιμωρία των παραβιάσεων του κράτους δικαίου, εμποδίζοντας έτσι και τη διαδικασία έγκρισης του χρηματοδοτικού πακέτου της ΕΕ όπως είχε προγραμματιστεί.

Εκτός από την προγραμματισμένη βοήθεια για την ανάκαμψη των οικονομιών από την κρίση του κοροναϊού ύψους έως 750 δισ. ευρώ, επηρεάζεται επίσης και ο πολυετής προϋπολογισμός της ΕΕ, ο οποίος περιλαμβάνει κονδύλια σχεδόν 1,1 τρισ. ευρώ για τα επόμενα επτά χρόνια.

Αυστηρή προτροπή φον ντερ Λάιεν προς Βουδαπέστη & Βαρσοβία να απευθυνθούν στο Δικαστήριο της ΕΕ
Σε ό,τι αφορά την απεμπλοκή των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην Ευρώπη, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Ουγγαρία και η Πολωνία που έχουν ασκήσει βέτο στην διαδικασία έγκρισης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και του σχεδίου ανάκαμψης θα πρέπει να στραφούν στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να εξετάσει την σύνδεση της εκταμίευσης ευρωπαϊκών κονδυλίων και του σεβασμού του κράτους δικαίου.

Η προτροπή της προέδρου της Κομισιόν είναι μία από τις λύσεις που ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν ανεπισήμως για να δοθεί τέλος στο αδιέξοδο που έχουν προκαλέσει τα βέτο της Ουγγαρία και της Πολωνίας.

«Εδώ μιλάμε για τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου που απειλούν τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και μόνο γι΄αυτό. Είναι πολύ δύσκολο να φαντασθώ οποιονδήποτε στην Ευρώπη που θα είχε αντίρρηση σε αυτήν την αρχή», είπε ενώπιον των ευρωβουλευτών.

Ομως, οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας που είναι υπόλογες απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση για συστηματική παραβίαση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, της ελευθερίας του Τύπου των δικαιωμάτων μη κυβερνητικών οργανώσεων και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στις χώρες τους προφανώς φοβούνται ότι θα χάσουν την πρόσβαση προς τους ευρωπαϊκούς πόρους από τους οποίους πλουσιοπάροχα χρηματοδοτούνται.

«Οποιος εξακολουθεί να αμφιβάλλει έχει έναν ξεκάθαρο δρόμο. Μπορεί να πάει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να επιτρέψει στους νέους κανόνες να δοκιμασθούν εκεί», είπε.

«Αυτός είναι ο χώρος επίλυσης διαφορών σχετικά με νομικά κείμενα και όχι δεν γίνεται εις βάρος εκατομμυρίων και εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών που περιμένουν επειγόντως την βοήθειά μας».

«Όχι» από την Πολωνία με «καρφιά» κατά της φον ντερ Λάιεν
Η κυβέρνηση της Πολωνίας απέρριψε την πρόταση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για παραπομπή του μηχανισμού ελέγχου για την τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζμπίγκνιεφ Ζιόμπρο δήλωσε σήμερα στη Βαρσοβία ότι «οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίζουν σαφώς ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν έχει αρμοδιότητα. Η πρόταση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ είναι επομένως δημαγωγική. Έχω την εντύπωση ότι η φον ντερ Λάιεν ενεργεί κακή τη πίστει», τόνισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)