to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:00 | 27.06.2014

Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής: Πρόεδρος της Κομισιόν ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ - "Nein" από Γερμανία σε αναπυξιακά μέτρα

Άφωνος και ευθυγραμμισμένος με τις γερμανικές θέσεις παραμένει ο έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της τελευταίας Συνόδου της ελληνικής Προεδρίας - «Δεν αξίζει στον ελληνικό λαό να εκπροσωπείται από τους φίλους των Γιούνκερ και Μέρκελ» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ - Υπέρ του Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν ψήφισαν οι ευρωπαίοι ηγέτες


Παρασκευή 27/6 

ΣΥΡΙΖΑ για Σύνοδο Κορυφής: Φίλος των Γιούνκερ & Μέρκελ ο Α. Σαμαράς 

- Πολιτική συμφωνία ΕΛΚ, Φιλελεύθερων και Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο

- Ντ. Κάμερον: Μαύρη μέρα για την Ε.Ε.

- Ικανοποιημένος με την εκλογή Γιούνκερ ο έλληνας πρωθυπουργός

Σκληρό «πόκερ» στις Βρυξέλλες για την εκλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν

Με 26 ψήφους υπέρ και μόλις 2 κατά εγκρίθηκε η πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις της Βρετανίας, οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου για τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ έδωσε το χρίσμα της υποψηφιότητας στον Γιούνκερ.

"Η απόφαση ελήφθη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρότεινε τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής", ανέφερε.

"Είναι το λάθος άτομο. Ο Γιούνκερ συνιστά ένα πεπαλαιωμένο πρόσωπο, ο οποίος ενίσχυσε το ρόλο των Βρυξελλών και μείωσε την ισχύς των εθνικών κυβερνήσεων", υπογράμμισε κατά την εισήγησή του ο Ντ. Κάμερον, τον οποίο δεν στήριξε η πλειοψηφία των ευρωπαίων ηγετών.

Μόνο ο ίδιος και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας ψήφισαν κατά της υποψηφιότητας του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου.

Σημειώνεται ότι στις 16 Ιουλίου θα γίνει η ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί της προτάσεως του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. (news247)

Ο ανταποκριτής της "Αυγής" στις Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος, μας μεταφέρει αναλυτικά τις εξελίξεις:

"Συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς ο εμπαιγμός των ευρωπαίων πολιτών από τους ηγέτες τους που προσπαθούν να κουκουλώσουν την αδυναμία αντίστασης τους στη Γερμανία για αλλαγή πολιτικοοικονομικής πλεύσης της Ένωσης, αποδεχόμενοι ασήμαντες παραλλαγές του ισχύοντος μοντέλου λιτότητας που θα τις χαρακτηρίζουν ως σοβαρά βήματα εξόδου από την κρίση.

Το ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής που άρχισε χθες το βράδυ ασχολήθηκε επίσημα με την δέσμη μέτρων τόνωσης της ανάπτυξης και καταπολέμησης της ανεργίας που υπέβαλε στους 28 ηγέτες ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου (κορυφής) Χέρμαν βαν Ρομπάι. Πρόκειται για ένα γενικόλογο, άχρωμο και άγευστο κείμενο, κομμένο και ραμμένο στις επιδιώξεις της Γερμανίας που, υποτίθεται, πως αν εφαρμοσθεί, τότε οι 28 θα βγουν από τη σημερινή οικονομική κρίση.

Το πακέτο αυτό αναφέρεται, όπως το απαίτησε η Άνγκελα Μέρκελ, στις ήδη υπάρχουσες αποφάσεις για πρωτοβουλίες που προσφέρει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (Growth Pact) που λαμβάνει, υποτίθεται, δράσεις για ανάπτυξη καθώς και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όταν γίνεται αποτίμηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας για κάθε χώρα-μέλος. Στη πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο παρά 200 δισ. ευρώ την επταετία 2014-2020 που προέρχονται από τα διαρθρωτικά ταμεία μαζί με δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και την μόχλευση των δικών της κεφαλαίων για την εξεύρεση και ιδιωτικών με στόχο την χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων. Τίποτε το καινούριο, χρήματα που υπάρχουν ήδη στον κοινοτικό προϋπολογισμό, που θα παρουσιασθούν σήμερα σα μεγάλη επιτυχία του ευρωπαϊκού συμβουλίου κορυφής. Μένει να δούμε πως θα αντιδράσουν ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, που απαιτούσε μέχρι προχθές ριζικές τομές στην δημοσιονομική και επενδυτική πολιτική της Ένωσης, καθώς και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, που πρότεινε επενδύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο ίσες προς το 2% του κοινοτικού ΑΕΠ κάθε χρόνο (240 δισ. ευρώ) και για τα πέντε επόμενα χρόνια (1 τρισ. 200 δισ. ευρώ). Επενδύσεις στις υποδομές, την ενέργεια, την έρευνα, την εκπαίδευση των νέων και την υγεία. Με τι μούτρα θα εμφανισθούν σήμερα το βράδυ αυτοί και όλοι οι άλλοι κοινοτικοί ηγέτες για να υπερασπίσουν την αποτυχία τους βαφτίζοντας την μάλιστα επιτυχία… Και τούτο διότι η Γερμανία επιμένει αταλάντευτα πως δε μπορεί να γίνονται επενδύσεις με τη δημιουργία «νέων χρεών». Άρα χρησιμοποιούμε ότι έχει ο κοινοτικός προϋπολογισμός και τίποτε περισσότερο.

Το κείμενο των προτάσεων με τα ευθυγραμμισμένα προς το Σύμφωνο Σταθερότητας μέτρα που παρουσίασε ο κ. Βαν Ρομπάι, «με στόχο την  τόνωση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας» είναι γενικόλογο, έλεγαν πηγές προσκείμενες σ’ αυτόν, για να μπορέσει να το «γεμίσει» ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με συγκεκριμένες δράσεις και να το παρουσιάσει προς έγκριση στην πρώτη ολομέλεια του νέου Ευρ. Κοινοβουλίου στις 28 Ιουλίου. Έτσι, η δημοσιονομική χαλάρωση που επίμονα ζητούν η Γαλλία και η Ιταλία κατά πάσα λογική πιθανότητα οδεύουν προς το νεκροταφείο των καλών κοινοτικών προθέσεων, εκτός κι αν καταφέρουν την τελευταία στιγμή ν’ αποσπάσουν κάποιο «κόκκαλο» από την Κα Μέρκελ, για να έχουν κάτι να δείξουν στην κοινή γνώμη των χωρών τους.

Ως προς το δεύτερο μεγάλο ζήτημα αυτού του συμβουλίου κορυφής, την τοποθέτηση του κ.Γιούνκερ στην προεδρία της Επιτροπής, φαίνεται ότι έχει κλείσει οριστικά, παρά τις έντονες αντιρρήσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Ντ. Κάμερον, ο οποίος θα ζητήσει -είπε- την διεξαγωγή ψηφοφορίας, την οποία είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα χάσει αφού έχει μείνει μόνος του στο ζήτημα αυτό μαζί με τον ακροδεξιό, εθνικιστή ηγέτη της Ουγγαρίας κ. Όρμπαν. Να σημειωθεί ότι την προτεινόμενη υποψηφιότητα του  κ.Γιούνκερ προσυπογράφουν δυο χώρες-μέλη, εκ των οποίων η μια είναι η Ελλάδα. Τι αντάλλαγμα θα μπορούσε ο κ.Κάμερον να πάρει από την Γερμανία - γιατί, ας μην κοροϊδευόμαστε, αυτή αποφασίζει για τα πάντα, είναι άγνωστο την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές. Πιθανότατα η διεκδίκηση του για «λιγότερη Ευρώπη» τον περιορισμό δηλαδή των κοινοτικών δράσεων στα απολύτως αναγκαία και απαραίτητα που επιτάσσουν οι Συνθήκες, θα είναι κάτι που οι ομόλογοι του θα του δώσουν επειδή ακριβώς  τους συμφέρει κι αυτούς ένα «στένεμα» της κοινοτικής δράσης. Πρέπει τέλος να αναφέρουμε τις παρασκηνιακές ζυμώσεις μεταξύ των κοινοτικών ηγετών για την κάλυψη μιας σειράς υψηλόβαθμων θέσεων μέσα στην Ένωση. Για τη θέση του απερχόμενου προέδρου του ευρωπαϊκού συμβουλίου κορυφής Χέρμαν βαν Ρομπάι δεν υπάρχει ακόμη κάποιο όνομα  αλλά είναι γνωστό πως με κεντροδεξιό πρόεδρο της Κομισιόν (Γιούνκερ) την διεκδικούν με ελπίδες επιτυχίας οι σοσιαλδημοκράτες. Το ίδιο συμβαίνει και με τη θέση του ύπατου εκπρόσωπου της Ένωσης για τις εξωτερικές σχέσεις της, που θα είναι και αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Και εδώ το όνομα θα ανακοινωθεί σε έκτακτο συμβούλιο κορυφής στις 15/16 Ιουλίου. Φαίνεται επίσης ότι τοποθετείται στην προεδρία του Eurogroup ο ΥΠΟΙΚ της Ισπανίας ντε Γκουίντος, ενώ αρμόδιος για τις νομισματικές υποθέσεις επίτροπος ονομάσθηκε ήδη ο πρώην πρωθυπουργός της Φιλανδίας, χριστιανοδημοκράτης, κ. Κατάινεν. Πρόκειται για τον κύριο που απαίτησε από την Ελλάδα συγκεκριμένες εγγυήσεις για να δώσει η χώρα του το ποσοστό της στο κοινοτικό δάνειο που είχε πάρει η Αθήνα από τις χώρες της ευρωζώνης στη μέση της μεγάλης κρίσης της.

Ο κ. Κατάινεν, που αντικαθιστά τον συμπατριώτη του Όλι Ρεν, απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης της Γερμανίας ότι θα συνεχίσει να «καταδιώκει» όλες τις χώρες που εμφανίζουν ελλείμματα και δημ. χρέος.

 Κρίσιμη τέλος χαρακτηρίζεται η διαίρεση των αρμοδιοτήτων  της Κομισιόν σε πέντε μεγάλες δέσμες, επικεφαλής της κάθε μιας θα τοποθετηθεί ένας (υπερ) επίτροπος οποίος θα ελέγχει το έργο των οιονεί υφισταμένων του επιτρόπων (σ.σ. κάτι σαν υφυπουργοί), ένας ανά τομέα. Πρόκειται για κίνηση αντίθετη προς τις Συνθήκες, αφού ο κάθε επίτροπος δεν μπορεί να λαμβάνει εντολές από κανέναν άλλον παρά μόνο από τον πρόεδρο της Κομισιόν. Μένει και εδώ λοιπόν να δούμε με ποιο τέχνασμα θα λυθεί ο νέος γρίφος της μετατροπής των μελών της Επιτροπής σε επιτρόπους πρώτης και επιτρόπους δεύτερης κατηγορίας". 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)