to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:37 | 04.06.2015

πηγή: in.gr

Διεθνή

Ευρωπαϊκή πρόταση για προσωρινό αποκλεισμό μεταναστών της ΕΕ από επιδόματα

Μετανάστες από την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν να αποκλειστούν από τη διεκδίκηση κοινωνικών παροχών για τους πρώτους τρεις μήνες της παραμονής τους στη χώρα εγκατάστασής τους σε άλλη χώρα της ΕΕ, αναφέρει γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιοσύνης.


Ωστόσο, ο εισαγγελέας ανέφερε ότι εάν οι μετανάστες από χώρα της ΕΕ αναζητούν εργασία στην χώρα φιλοξενίας και μπορούν να το αποδείξουν, τότε θα μπορούσαν να διεκδικήσουν κοινωνικές παροχές.

Η γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα Μελχιόρ Ουαθελέτ αφορά υπόθεση ισπανικής οικογένειας, για την οποία προσέφυγε στο δικαστήριο η Γερμανία.

Ο Χοέλ Πένα Κουέβας και ο γιος του εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία τον Ιούνιο του 2012 και τους στήριζε οικονομικά μια Ισπανία, στο σπίτι της οποίας ζούσαν. Η Γερμανία αρνήθηκε να παρέχει στον Πένα Κουέβας βασικές κοινωνικές παροχές για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2012, καθώς βρίσκονταν στην Γερμανία λιγότερο από τρεις μήνες. 

Το ζήτημα των κοινωνικών παροχών αποτελεί «καυτή πατάτα» για την Βρετανία, η οποία επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της με την ΕΕ.

Ο Ουαθελέτ αναφέρει ότι τα επιδόματα «πρέπει να θεωρούνται παροχές κοινωνικής βοήθειας» που δεν σχετίζονται με την αγορά εργασίας. 

«Το να δοθεί το δικαίωμα κοινωνικής βοήθειας σε ευρωπαίους πολίτες που δεν απαιτείται να έχουν επαρκή μέσα διαβίωσης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζική μετεγκατάσταση, δημιουργώντας υπέρμετρο βάρος για τα εθνικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης» αναφέρει ο γενικός εισαγγελέας. 

«Επιπλέον, αν και τα άτομα που μπορεί να φτάνουν σε ένα κράτος-μέλος που τους φιλοξενεί μπορεί να έχουν προσωπικές σχέσεις με ευρωπαίους πολίτες που μένουν εκεί, η σχέση με το ίδιο το κράτος-μέλος είναι πιθανότατα περιορισμένη στη διάρκεια αυτής της αρχικής περιόδου» τόνισε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)