to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:25 | 31.07.2019

Διεθνή

Τελειώνει η ταλαιπωρία: Ευρωπαϊκή λύση για την κατανομή των μεταναστών που βρίσκονται στο Gregoretti

Η συμφωνία αναμένεται να επιτρέψει στους διασωθέντες να αποβιβαστούν έπειτα από πολλές ημέρες παραμονής πάνω στο σκάφος


Πέντε χώρες-μέλη, η Γαλλία, η Γερμανία, η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία, καθώς και η ιταλική Εκκλησία δέχθηκαν να αναλάβουν τους 131 μετανάστες οι οποίοι διασώθηκαν στη θάλασσα και παραμένουν αποκλεισμένοι επί πολλές ημέρες πάνω στο σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής, το Gregoretti, στο στρατιωτικό λιμάνι της Αουγκούστα, κοντά στην Κατάνια της Σικελίας, διευκρίνισε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στη Ρώμη, ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, επιβεβαίωσε πως οι μετανάστες που παραμένουν αποκλεισμένοι πάνω στο Gregoretti μπορούν να αποβιβαστούν «μέσα στις επόμενες ώρες».  «Θα δώσω την άδεια να αποβιβαστούν τις επόμενες ώρες», έγραψε στο Facebook ο Σαλβίνι, που είναι επίσης ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας. «Η Γερμανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία, καθώς και δομές της ιταλικής Εκκλησίας, θα αναλάβουν την ευθύνη» των μεταναστών, διευκρίνισε ο Σαλβίνι.

Η Επιτροπή δεν διευκρίνισε πώς θα κατανεμηθούν οι μετανάστες αλλά σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, περισσότεροι από τους μισούς αναμένεται να παραμείνουν στην Ιταλία, υπό την ευθύνη της Εκκλησίας. Για την ώρα, η Γαλλία δεσμεύτηκε να δεχθεί τριάντα ανθρώπους, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών. Ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ «έδωσε τη συγκατάθεσή του» προκειμένου «τριάντα άτομα, πρόσφυγες και όχι οικονομικοί μετανάστες» να γίνουν δεκτοί στη Γαλλία τις επόμενες ημέρες, ανέφερε το υπουργείο του.

Η συμφωνία αναμένεται να επιτρέψει στους διασωθέντες να αποβιβαστούν έπειτα από πολλές ημέρες παραμονής πάνω στο σκάφος.

Αφού αναχώρησαν από τη Λιβύη επιβαίνοντας σε δύο χωριστά πλεούμενα, περίπου 140 μετανάστες διασώθηκαν από σκάφη της ακτοφυλακής την περασμένη Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία τουλάχιστον άλλοι 110 έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται από τότε σε ένα ναυάγιο ανοικτά της Λιβύης. Μεταφέρθηκαν στο Gregoretti, ένα σκάφος του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού. Έξι από αυτούς μεταφέρθηκαν αμέσως για ιατρικούς λόγους στο νησί Λαμπεντούζα, ενώ μία έγκυος στον έβδομο μήνα, τα δυο μικρά παιδιά της και ο σύντροφός της αποβιβάστηκαν στη Σικελία.

Το σκάφος μπόρεσε να προσεγγίσει τρεις ημέρες αργότερα στο στρατιωτικό λιμάνι της Αουγκούστα, όμως ο Ματέο Σαλβίνι αρνήθηκε να αφήσει τους μετανάστες να αποβιβαστούν μέχρι να συμφωνηθεί ένα σχέδιο άμεσης κατανομής με την ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε για άλλη μια φορά τις χώρες-μέλη να βρουν μια μόνιμη συμφωνία για την αποβίβαση ναυαγών που διασώζονται στη θάλασσα, που προκαλεί εντάσεις στο εσωτερικό της ΕΕ.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)