to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:40 | 18.10.2020

Κοινωνία

Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων: Συμμετέχουμε όλοι μας έμμεσα, κάνοντας τα στραβά μάτια

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων, ενώ ο Εθνικός Εισηγητής εκ μέρους του ελληνικού ΥΠΕΞ και ο Αλέξης Τσίπρας στέλνουν τα δικά τους ηχηρά μηνύματα.


Με την ευκαιρία της 14ης Ευρωπαϊκής Ημέρας κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της για την προστασία των θυμάτων, την υποστήριξη των επιζώντων και τη δίωξη των υπευθύνων εμπορίας ανθρώπων. Ο εθνικός Εισηγητής για την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Η. Μοσκώφ, αναφέρει πως η εκμετάλλευση του φθηνού εργατικού δυναμικού συνιστά έγκλημα. Το θέμα αναδεικνύει και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας πως τα τρία τέταρτα των θυμάτων στην ΕΕ είναι γυναίκες.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε σχετικά: «Δεδομένου ότι οι εγκληματίες εξακολουθούν να αποκομίζουν σημαντικά κέρδη από την εκμετάλλευση των θυμάτων τους, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την πρόληψη, τη διερεύνηση, καθώς και για τη δίωξη και την καταδίκη των διακινητών. Ο έγκαιρος εντοπισμός των θυμάτων θα αποτελέσει ειδικό θέμα της επικείμενης προσέγγισης της Επιτροπής για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων, όπως περιγράφεται στην πρόσφατη στρατηγική για την Ένωση Ασφάλειας».

Η Ίλβα Γιούανσον, επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε: «Κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι αναγνωρίζονται ως θύματα εμπορίας ανθρώπων στην ΕΕ, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί είναι πολίτες της ΕΕ, ενώ ο αριθμός των ατόμων αυτών εξακολουθεί να αυξάνεται. Τα παιδιά αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τέταρτο του συνόλου των θυμάτων στην ΕΕ και τα περισσότερα εξ αυτών είναι κορίτσια. Αποτελούν αντικείμενο εμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση, αναγκαστική εργασία και εγκληματικές δραστηριότητες. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των θυμάτων στην ΕΕ είναι γυναίκες, θύματα εμπορίας σε όλες τις μορφές εκμετάλλευσης, θύματα βίας και ανισοτήτων. Απαιτείται έγκαιρη παρέμβαση και υποστήριξη για όλα τα θύματα εμπορίας ανθρώπων. Σήμερα επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων, την προστασία των θυμάτων και την καταπολέμηση της ατιμωρησίας των δραστών».

ΥΠΕΞ (Εθνικός Εισηγητής): Η εκμετάλλευση του φθηνού εργατικού δυναμικού συνιστά έγκλημα

Ημέρα δράσης κατά της Εμπορίας Ανθρώπων η σημερινή και ο Εθνικός Εισηγητής για την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του Υπουργείου Εξωτερικών, Η. Μοσκώφ, στέλνει μήνυμα.

Την ανάγκη εξάλειψης της διάχυτης αντίληψης ότι η εκμετάλλευση ενός φτηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού σε βρώμικες και επικίνδυνες δουλειές δεν συνιστά έγκλημα, και ιδιαίτερα στη συγκυρία της πανδημίας, επισημαίνει ο Εθνικός Εισηγητής για την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του Υπουργείου Εξωτερικών, Ηρακλής Μοσκώφ, σε μήνυμα του με την ευκαιρία της ημέρας δράσης κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, την οποία έχει αφιερώσει στην 18η Οκτώβριου η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ηρ. Μοσκώφ αναφερόμενος στη σημασία της 18ης Οκτωβρίου σημειώνει ότι «η Ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινότητα έχει πλέον συμπληρώσει 20 χρόνια δράσης ενάντια σε αυτήν την βάναυση μορφή οργανωμένου εγκλήματος που ταυτόχρονα παραβιάζει το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα της ελευθερίας και υποδουλώνει εκατομμύρια πολίτες που με βία ή απατηλά μέσα βλέπουν τα όνειρα τους για μια καλύτερη ζωή να μετατρέπονται στον χειρότερο εφιάλτη της σύγχρονης δουλείας».

«Σε αυτήν την αλυσίδα της εκμετάλλευσης δεν συμμετέχει μόνο το θύμα και ο εκμεταλλευτής. Συμμετέχουμε όλοι μας είτε έμμεσα κάνοντας τα στραβά μάτια, είτε άμεσα αποτελώντας την 'ζήτηση" για υπηρεσίες ή προϊόντα που σπεύδει να 'προσφέρει " οργανωμένο έγκλημα κερδίζοντας δισεκατομμύρια», επισημαίνει ο ο Εθνικός Εισηγητής για την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του ΥΠΕΞ, και προσθέτει:

«Για αυτό ο κύριος στρατηγικός στόχος της ΕΕ είναι να εξαλείψουμε την λεγόμενη 'κουλτούρα της ατιμωρησίας', την διάχυτη αντίληψη δηλαδή ότι η εκμετάλλευση ενός φτηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού σε βρώμικες και επικίνδυνες δουλειές δεν συνιστά έγκλημα. Ιδιαίτερα στην σημερινή συγκυρία της πανδημίας οι ευάλωτες ομάδες ανθρώπων με προφίλ πιθανού θύματος Ε.Α, πρέπει να προστατευθούν».

Αλ. Τσίπρας: Η εμπορία και η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο είναι ένα οργανωμένο και ειδεχθές έγκλημα

Πάνω στα συντρίμμια ανθρώπινων ψυχών, έχει χτιστεί η πολιτική οικονομία της σύγχρονης δουλείας, τονίζει στο μήνυμά του ο Αλέξης Τσίπρας. Γράφει ακόμα: «Μια οικονομία δισεκατομμυρίων που εκμεταλλεύεται την ευάλωτη θέση απεγνωσμένων ανθρωπων οι οποίοι/οποίες διοχετεύονται στις αγορές της Δύσης ως φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των θυμάτων στην ΕΕ είναι γυναίκες, θύματα εμπορίας σε όλες τις μορφές εκμετάλλευσης, θύματα βίας και ανισοτήτων.

Στην ΕΕ και σε όλο τον κόσμο οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα για την εξάλειψη του φαινομένου και την υποστήριξη προς όλα τα θύματα εμπορίας ανθρώπων, όχι με διακηρύξεις αλλά διαμορφώνοντας πολιτικές που θα αλλάξουν ένα σύστημα το οποίο σήμερα αντιμετωπίζει τους ανθρώπους ως εμπορεύματα και τον ανθρώπινο πόνο ως παράπλευρη απώλεια στο βωμό του κέρδους. #endhumantrafficking»

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η εμπορία και η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο είναι ένα οργανωμένο και ειδεχθές έγκλημα. Πάνω στα συντρίμμια ανθρώπινων ψυχών, έχει χτιστεί η πολιτική οικονομία της σύγχρονης δουλείας. Μια οικονομία δισεκατομμυρίων που εκμεταλλεύεται την ευάλωτη θέση απεγνωσμένων ανθρωπων οι οποίοι/οποίες διοχετεύονται στις αγορές της Δύσης ως φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των θυμάτων στην ΕΕ είναι γυναίκες, θύματα εμπορίας σε όλες τις μορφές εκμετάλλευσης, θύματα βίας και ανισοτήτων. Στην ΕΕ και σε όλο τον κόσμο οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα για την εξάλειψη του φαινομένου και την υποστήριξη προς όλα τα θύματα εμπορίας ανθρώπων, όχι με διακηρύξεις αλλά διαμορφώνοντας πολιτικές που θα αλλάξουν ένα σύστημα το οποίο σήμερα αντιμετωπίζει τους ανθρώπους ως εμπορεύματα και τον ανθρώπινο πόνο ως παράπλευρη απώλεια στο βωμό του κέρδους. #endhumantrafficking

A post shared by Αλέξης Τσίπρας (@alexistsipras) on

Oct 18, 2020 at 5:06am PDT

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)