to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:51 | 17.12.2012

Διεθνή

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Προχωρείστε σε φορο-μεταρρύθμιση και κυνήγι φοροδιαφυγής των πλουσίων

Παρουσίαση δύο εκθέσεων για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας - Ιανουάριο πωλείται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο


Μεταρρυθμίσεις «εδώ και τώρα» έτσι ώστε να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και να φορολογηθούν οι πλούσιοι και να περιοριστεί η γραφειοκρατία για επενδύσεις συνιστά στην κυβέρνηση η Ευρωπαική Επιτροπή.

Μάλιστα ο Ματίας Μόρς ο οποίος υπογράφει την έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν και το αναθεωρημένο μνημόνιο κάλεσε την κυβέρνηση να αποκρούσει πιέσεις του κατεστημένου για την ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης.  

Η επιτροπή στην έκθεση της αφού επισημαίνει ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε όλες τις προυποθέσεις για να πάρει τη βοήθεια των 52,4 δισ. ευρώ υπολογίζει στα 3,8 δις ευρώ τα μέτρα που θα απαιτηθούν την περίοδο 2015- 2016 και επισημαίνει ότι το μνημόνιο ορίζει ρητά ότι θα έρθουν  νέες περικοπές δαπανών τον Μάρτιο αν δεν επιτευχθούν φορολογικοί και άλλοι στόχοι.

Στο τελικό κείμενο που περιλαμβάνει τις επιστολές προς την τρόικα, την σύνοψη, το αναλυτικό Μνημόνιο και σειρά παραρτημάτων με πίνακες των όσων πρέπει να κάνει η Ελλάδα, περιλαμβάνονται και  οι τελικές ρήτρες αποκρατικοποιήσεων, περικοπών δαπανών και αποδέσμευσης δόσεων.

Ευρωπαικές  πηγές εκτίμησαν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς φτάνοντας το 2012 στο 18% καθώς "ο τραπεζικός τομέας υπέφερε από την κρίση".

Για τις αποκρατικοποιήσεις το μνημόνιο αναφέρει ότι ορίζονται στα 22 δισ. ευρώ  έως το 2020.

Οι ίδιες πηγές έδωσαν εύσημα για την πρόοδο της χώρας, παραδέχθηκαν ότι η ύφεση «ξέφυγε» και  επισήμαναν ότι η Ελλάδα πέτυχε να καλύψει το έδαφος, τον χαμένο χρόνο αλλά «υπάρχουν όμως πολιτικές αντιδράσεις που πρέπει να καμφθούν, και αντιδράσεις του «κατεστημένου».

Έστειλαν σήμα κινδύνου για επαγρύπνηση, καθώς όπως είπαν  «αν γίνει μία 2ετής αναδρομή το βασικό πρόβλημα του μνημονίου ήραν η μη εφαρμογή» των μεταρρυθμίσεων. Παραδέχθηκαν ότι υπάρχουν μακροοικονομικοί κίνδυνοι (ύφεση).

Πρόσθεσαν ότι τελικά υπήρξε συναίνεση στην αξιολόγηση που ολοκληρώθηκε φέρνοντας σήμερα τη δόση. Πρόσθεσαν ότι αν οι μεταρρυθμίσεις υλοποιηθούν πλήρως, τότε θα έρθει η ανάκαμψη το δ΄ τρίμηνο του 2014...

Παραδέχθηκαν επίσης ότι μπορεί να υπάρξει χρηματοδοτικό χάσμα το 2013 αλλά πρόσθεσαν  ότι τότε θα δούμε αν θα χρειασθούν πιο πολλά κονδύλια». Το Δεκέμβριο παραδέχθηκαν ότι  φτάνει μικρότερο κομμάτι της δόσης για κάλυψη αναγκών προϋπολογισμού, λέγοντας ότι το επιπλέον ποσό ήταν ουσιαστικά «μαξιλάρι» και τα έρθει στην αρχή του 2013.

Ερωτηθείς για το ποιος φέρει την ευθύνη  για την απόκλιση του μνημονίου από το στόχο του 2010 επέρριψαν την ευθύνη στην πολιτική αστάθεια, στο δημοψήφισμα, και στις διαδοχικές εκλογές αποφεύγοντας να απαντήσουν ευθέως για το αν υπήρξε επίπτωση στην πορεία της οικονομίας λόγω του μείγματος μέτρων που τότε επιλέχθηκαν. Απέδωσαν πάντως εύσημα στην νέα κυβέρνηση, λέγοντας ότι έχει πλέον αλλάξει η κατάσταση μεταξύ Ελλάδας  και  ΕΕ.

Αναλυτικά τα ίδια στελέχη επεσήμαναν ότι παρά τη δυναμική δράση της Ελλάδας η εφαρμογή του μνημονίου έχει ακόμη τέσσερις μεγάλους κινδύνους:

1. Τη γενικότερη εφαρμογή των μέτρων,

2. Κάποιες από τις δράσεις αντιμετωπίζουν πολιτικές αντιστάσεις και υπάρχει ανάγκη να αντιμετωπιστεί η "αντίσταση των κατεστημένων συμφερόντων" και των ισχυρών πιέσεων που ασκούνται από διάφορους κλάδους,

3. Η οικονομική επίπτωση (στην ύφεση) των μέτρων το 2013 μπορεί να είναι ισχυρότερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί και σημείο - κλειδί θα είναι η άμεση πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών,

4. Απαιτείται πλήρη και άμεση εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να επιστρέψει η Ελλάδα σε βιώσιμη ανάπτυξη. Κρίσιμη εκτιμάται ότι θα είναι η βελτίωση της παραγωγικότητας και η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Ιανουάριο πωλείται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Για τον Ιανουάριο του 2013 μεταφέρεται στο αναθεωρημένο μνημόνιο ο στόχος πώλησης του ΤΤ (Δεκέμβριος ήταν η αρχική προθεσμία). Όπως αναφέρεται στη λίστα με τα διαρθρωτικά ορόσημα προκειμένου να καταβληθούν οι δόσεις του 2013 θα πρέπει να ακολουθηθεί η διάσπαση του σε «καλή» και σε «κακή» τράπεζα.

Επίσης, για το Φεβρουάριο στην ίδια λίστα «προαπαιτούμενων» καταγράφεται και η δέσμευση της κυβέρνησης να ανακοινώσει «τριμηνιαίους στόχους για υποχρεωτικές εξόδους από το Δημόσιο (απολύσεις) έως και το τέλος του 2014». Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής ήταν γνωστό ότι η κυβέρνηση είχε συναινέσει πέρα των 2000 διαθεσιμοτήτων άλλες 25.000 το 2013.

Χρηματοδοτική «τρύπα» 1,1 δισ. ευρώ

«Στο τέλος του 2014  θα αντιμετωπισθεί χρηματοδοτικό κενό» ύψους 1,1 δισ. ευρώ επισήμανε κοινοτικό στέλεχος κατά  την παρουσίαση της Έκθεσης. Σε πίνακα που συνοδεύει το κείμενο διευκρινίζεται ότι το ποσό αυτό θα προκύψει την 2ετία 2013 - 2014 κυρίως λόγω της αλλαγής προγραμματισμού στις δόσεις του ΔΝΤ.

Στον ίδιο πίνακα υπολογίζεται και το όφελος από πιθανές νέες παρεμβάσεις στο χρέος: 1,4% του ΑΕΠ στο ύψος του χρέους το 2020 και 1,4% το 2030.

Γίνεται σαφές ότι οι αποφάσεις για νέες παρεμβάσεις θα ληφθούν εφ όσον η Ελλάδα επιτύχει τον πρωτογενή στόχο (πλεονάσματος) του 2013...

Κομισιόν: Αναμένει ανάπτυξη 0,6% το 2014 για Ελλάδα

Σημαντική βελτίωση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών στην Ελλάδα διαπιστώνει στην πρώτη αναθεώρηση του δεύτερου οικονομικού προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα η Κομισιόν.

Όπως επισημαίνεται στο report, διαπιστώθηκαν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος κατά τη διάρκεια των δύο εκλογικών αναμετρήσεων στη χώρα. Μάλιστα, τονίζεται ότι «κατά την έναρξη της θητείας της νέας κυβέρνησης, όχι μόνο η υλοποίηση των δεσμεύσεων ήταν φτωχή, αλλά επικρατούσαν ανησυχίες μεταξύ αρκετών παρατηρητών ότι διάφορες βασικές μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν νωρίτερα ως προϋπόθεση για το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής, θα μπορούσαν ακόμη και να εγκαταλειφθούν. 

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση έλαβε μια ξεκάθαρη στάση επιβεβαιώνοντας τους αντικειμενικούς στόχους του προγράμματος και τα βασικά μέτρα που είχαν ήδη υιοθετηθεί, με σκοπό το πρόγραμμα να επανέλθει εντός τροχιάς. Με τις ενέργειές της κατόρθωσε να βελτιώσει τη συνολική συμμόρφωση με τους όρους, στη διάρκεια του καλοκαιριού», επισημαίνει το report.

Τονίζεται δε ότι «με τις πρόσφατες κρίσιμες αποφάσεις και το βαθμό των δεσμεύσεων υπό το νέο MoU, η Ελλάδα έχει αναδιοργανώσει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες και έχει εκπληρώσει σημαντικούς όρους. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός μέτρων τα οποία έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί από το καλοκαίρι, αλλά επίσης και νέα μέτρα, ελήφθησαν το Νοέμβριο, κυρίως με την υλοποίηση του νέου μεσοπρόθεσμου για το 2013-2016 και με τον προϋπολογισμό του 2013».

Στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης

Η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσίασε την τρίτη τριμηνιαία έκθεσή της σχετικά με την παροχή τεχνικής βοήθειας στην Ελλάδα. Η έκθεση περιγράφει τη βοήθεια που παρέχεται από την Ομάδα Δράσης, τα Κράτη Μέλη, διεθνείς οργανισμούς και άλλους ειδικούς φορείς με σκοπό να στηρίξουν την Ελλάδα στην υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Από την ίδρυσή της από τον Πρόεδρο Barroso τον Ιούλιο του 2011, η Ομάδα Δράσης έχει σταδιακά επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε περισσότερα από 40 έργα τεχνικής βοήθειας σε δέκα τομείς πολιτικής. Αυτοί περιλαμβάνουν τη φορολογική διοίκηση, τις εξαγωγές και το επιχειρηματικό περιβάλλον, την πολιτική για την υγεία, τη διοικητική μεταρρύθμιση και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Η Ομάδα Δράσης, μαζί με άλλες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει επίσης συνεργαστεί στενά με τις ελληνικές αρχές για την επιτάχυνση της εκταμίευσης των κοινοτικών διαρθρωτικών ταμείων στην Ελλάδα.

Ο Αντιπρόεδρος Rehn δήλωσε:

-«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τα βαθιά ριζωμένα διαρθρωτικά προβλήματα με αποφασιστικότητα όπως έχει αναγνωριστεί από το Eurogroup. Η Ομάδα Δράσης εργάζεται σκληρά για να στηρίξει την Ελλάδα ώστε να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, να δημιουργήσει ένα δικαιότερο και πιο αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση. Η κυριότητα αυτών των μεταρρυθμίσεων ανήκει στις ελληνικές αρχές, αλλά η Επιτροπή βρίσκεται εκεί για να βοηθήσει και η Ομάδα Δράσης είναι η απτή απόδειξη αυτής της στήριξης. "

Ιστορικό

Στις 20 Ιουλίου 2011, μετά από διαβουλεύσεις με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο Πρόεδρος Barroso συνέστησε την Ομάδα Δράσης με σκοπό την παροχή τεχνικής βοήθειας προς την χώρα. Αυτή η πρωτοβουλία έχει την ισχυρή στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (21 Ιουλίου παράγραφος 4) το οποίο δήλωσε ότι «…τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα κινητοποιήσουν άμεσα όλους τους απαιτούμενους πόρους για την παροχή έκτακτης τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεών της …».

Η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα (Task Force for Greece -TFGR) άρχισε τις δραστηριότητές της τον Σεπτέμβριο του 2011 και αποστολή της είναι να εντοπίζει και να συντονίζει την τεχνική βοήθεια που χρειάζεται η Ελλάδα για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Επιδιώκει επίσης να επιταχύνει την απορρόφηση κονδυλίων της ΕΕ με σκοπό την στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης.

Η Ομάδα Δράσης υπάγεται απευθείας στον Πρόεδρο της Επιτροπής και τελεί υπό την πολιτική καθοδήγηση του Αντιπροέδρου Olli Rehn. Ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης υποβάλλει τριμηνιαίες εκθέσεις επί της προόδου στις ελληνικές αρχές και στην Επιτροπή.

Η Ομάδα Δράσης περιλαμβάνει 50 περίπου άτομα και βάση της έχει τις Βρυξέλλες και την Αθήνα.

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: «Δεν τελείωσε το 2012»

Το υπουργείο Αναπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ανακοίνωσε τα εξής:
«Σε σχέση με τη σημερινή έκθεση της Task Force, ως προς τις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ, επισημαίνουμε ότι τα οριστικά συμπεράσματα θα εξαχθούν στο τέλος του χρόνου.
Αυτές τις ημέρες η Ελλάδα θα υποβάλει αιτήματα πληρωμών για πολύ μεγάλα ποσά, γεγονός  που θα αλλάξει ουσιωδώς την εικόνα των απορροφήσεων.
Επισημαίνουμε επίσης ότι, κατά τις δικές μας εκτιμήσεις και αυτό θα φανεί σε 15 ημέρες, δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος απώλειας κονδυλίων με την εφαρμογή του κανόνα Ν+2/3. Η Task Force ούτως ή άλλως δέχεται ότι η Ελλάδα είναι πάνω από τον Κοινοτικό μέσο όρο στις απορροφήσεις, παρά το πρόβλημα ρευστότητας που αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στην υλοποίηση των προγραμμάτων».

1.  Πρώτη Έκθεση Αξιολόγησης του 2 ου  Προγράμματος Οικονομικής
     Προσαρμογής της Ελλάδας

- πλήρες κείμενο (αγγλικά)

- περίληψη (αγγλικά)

2.  3 η  τριμηνιαία Έκθεση της Ομάδας Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα,

- πλήρες κείμενο

Πηγή:  tovima.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)