to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:16 | 25.11.2022

Πολιτική

Ευρωπαϊκή Αριστερά: Την φετινή 25η Νοέμβρη επιστρέφουμε στους δρόμους

«Στις 25 Νοέμβρη επιστρέφουμε στους δρόμους για να καταγγείλουμε όλη τη βία που υφίστανται οι γυναίκες, να δείξουμε ότι αυτοί που την προωθούν είναι οι ίδιοι που λέγοντας ψέματα αρνούνται ότι υφίσταται και να δώσουμε τη δική μας δυναμική, φεμινιστική απάντηση», τονίζει το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς


Η ανακοίνωση του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών:

Μετά τη βάναυση δολοφονία των αδελφών Mirabal το 1960 στη Δομινικανή Δημοκρατία επειδή ήταν γυναίκες και ακτιβίστριες, το 1999 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Στην Ευρώπη, την φετινή 25η Νοέμβρη 2022, επιστρέφουμε στους δρόμους με μια φεμινιστική απάντηση ενάντια σε όλη τη βία που υφίστανται οι γυναίκες επειδή είναι γυναίκες. Θέλουμε να επικρατεί ειρήνη στις ζωές των γυναικών και όχι βία.

Τα καταγγέλλουμε όλα: τη γυναικοκτονία που είναι η πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας), την ενδοοικογενειακή βία, τον βιασμό (συμπεριλαμβανομένου του βιασμού στο γάμο), τη σεξιστική και ψυχολογική βία, την κυβερνοβία, την κοινωνικοοικονομική βία, τη θεσμική βία, την μαιευτική βία, την έμμεση βία, τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, τους καταναγκαστικούς γάμους, την εμπορία ανθρώπων, την βία κατά των γυναικών στον χώρο εργασίας, τη σεξουαλική και αναπαραγωγική εκμετάλλευση. Κινητοποιούμαστε, μάλιστα, ακόμη περισσότερο καθώς η βία έχει αυξηθεί στις ιδιαίτερες συνθήκες του πανδημικού lockdown, των  πολέμων και των αναγκαστικών εκτοπισμών.

Βγαίνουμε στους δρόμους για όλες τις γυναίκες θύματα, τα παιδιά και την κοινότητα LGBTQI+ για όσους/όσες δεν είναι εκεί και για όσους/όσες είναι, για όλους/όλες όσους/όσες αγωνίζονται, για όσους/όσες  αγωνίστηκαν και για αυτούς/αυτές που θα αγωνιστούν.

Η σεξιστική βία είναι συνέπεια της εγκληματικής συμμαχίας πατριαρχίας και κεφαλαίου, η οποία συντηρεί την ανισότητα και την καταπίεση που υφίστανται οι γυναίκες με την εδραίωση των σεξιστικών ρόλων και των στερεοτύπων που μας κατατάσσουν σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Μια συμμαχία που εκδηλώνεται με πολλαπλές εκφράσεις όπως η alt-right, η ακροδεξιά και ο φασισμός - που, όπου μπορεί, εμφανίζεται με διάφορες μορφές βίας, όπως την άρνηση του δικαιώματος στην άμβλωση ή την άσκηση μιας νέας μορφής σεξιστικής βίας: την άρνηση ότι η βία είναι υπαρκτή.

Η βία με βάση το φύλο αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την ισότητα των φύλων και πρόκειται για πρόβλημα που αφορά όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

Στην Ευρώπη απαιτείται ολοκληρωμένη πολιτική νομοθεσία της ΕΕ για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Θέλουμε ένα παγκόσμιο πλαίσιο πολιτικής στην εκπαίδευση για την ισότητα που θα βοηθά στην εξάλειψη της πατριαρχικής κουλτούρας.

Η υιοθέτηση κοινής νομικής προσέγγισης στην ΕΕ είναι επίσης απαραίτητη, σύμφωνα με το σχετικό ψήφισμα του ΕΚ που ζητά την ένταξη της βίας λόγω φύλου στον κατάλογο των εγκλημάτων της ΕΕ.

Απαιτούμε από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επικυρώσουν τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης κατά της έμφυλης βίας.

Απαιτούμε οι οικονομικοί πόροι της Επόμενης Γενιάς να επενδύονται στην ισότητα αντί για τους επανεξοπλισμούς και τη στρατιωτικοποίηση, η οποία επενδύει σε περισσότερη βία.

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μια εναλλακτική στην Ευρώπη που να εκτιμά το δημόσιο και το κοινό καλό, ώστε η διατήρηση της ζωής να μην συνεχίσει να πέφτει στις πλάτες των γυναικών όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ούτε είναι δυνατόν ο τωρινός πόλεμος να χρησιμεύει ως δικαιολογία για να δοθεί προτεραιότητα στις εξοπλιστικές δαπάνες εις βάρος αυτών που συντηρούν τη ζωή.

Στις 25 Νοέμβρη επιστρέφουμε στους δρόμους για να καταγγείλουμε όλη τη βία που υφίστανται οι γυναίκες, να δείξουμε ότι αυτοί που την προωθούν είναι οι ίδιοι που λέγοντας ψέματα αρνούνται ότι υφίσταται και να δώσουμε τη δική μας δυναμική, φεμινιστική απάντηση!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)