to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:27 | 07.02.2014

Κοινωνία

Ευρωπαϊκή Αριστερά και ΣΥΡΙΖΑ στο κολαστήριο του Αγ. Παντελεήμονα

Επίσκεψη κλιμακίου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ στο ΑΤ του Αγίου Παντελεήμονα


Κλιμάκιο του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς και ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή της ευρωβουλευτή του Die Linke Ανέτε Γκροτ, της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλικής Κατριβάνου και μελών του Τμήματος Δικαιωμάτων του κόμματος, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί το Αστυνομικό Τμήμα και το Τμήμα Ασφαλείας του Αγίου Παντελεήμονα. Η αντιπροσωπεία έθεσε υπ'όψιν των αστυνομικών την έντονη κριτική που δέχεται το Τμήμα ήδη από το 2004, τόσο για τις συνθήκες κράτησης και τα αλλεπάλληλα κρούσματα κακοποίησης μεταναστών, όσο και για την ανενόχλητη εγκληματική δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής στην περιοχή.

Οι εννέα μετανάστες από την Αλβανία, το Ιράν, τη Μαυριτανία και το Αφγανιστάν που βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό διοικητική κράτηση στα κρατητήρια του Τμήματος, χωρίς δηλαδή να έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις και χωρίς να έχουν δικαστεί, κρατούνται υπό συνθήκες κατά κοινή ομολογία απαράδεκτες. Οι εν λόγω κρατούμενοι βρίσκονται έγκλειστοι για διάστημα που φτάνει ως και τους 16 μήνες, χωρίς δυνατότητα προαυλισμού, με λιγοστό φως, χωρίς επαρκή ρουχισμό και υπό κάκιστες συνθήκες υγιεινής. Στις συνθήκες αυτές, κρατούμενοι προέβησαν κατ' επανάληψη στο παρελθόν σε απόπειρες αυτοκτονίες. Ένας από τους κρατούμενους σήμερα πάσχει από ηπατίτιδα C και θα έπρεπε να βρίσκεται στο νοσοκομείο αντί να κρατείται, και το ίδιο συμβαίνει με άλλους που φέρουν διαγνώσεις πολλαπλών τραυμάτων. Είναι θετικό, από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι κανένας από τους κρατούμενους δεν ανέφερε περιστατικό κατάχρησης εξουσίας ή άσκησης βίας από αστυνομικούς. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει ότι η πρακτική των μαζικών συλλήψεων για λόγους εθνοτικού προφίλ (Ξένιος Δίας) και η πολιτική της διοικητικής κράτησης μεταναστών, όχι μόνο δεν δίνουν λύση, αλλά ευθύνονται στο ακέραιο για τις απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες που επικρατούν σε κρατητήρια και κέντρα κράτησης. Οι συνθήκες αυτές θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τόσο των κρατουμένων, όσο και των αστυνομικών. 

Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει το ρόλο του συνοριοφύλακα της Ευρώπης, υλοποιώντας την πολιτική του “φρουρίου” που θεσπίζουν η Συνθήκη του Σένγκεν και το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Είναι όμως επίσης γεγονός, που εξάλλου επεσήμανε και η γερμανίδα ευρωβουλευτής Ανέτε Γκροτ, ότι η Ελλάδα λαμβάνει οικονομική στήριξη πολλών εκατομμυρίων ευρώ από την Ε.Ε, ποσά που ενώ έχουν εκταμιευτεί, παραμένουν αναξιοποίητα. Από το Φαρμακονήσι ως τη φρίκη των κρατητηρίων, λοιπόν, η ποινικοποίηση της φτώχειας αφαιρεί και υποβαθμίζει ζωές. Έχοντας δε εμπεδωθεί στην περίπτωση των μεταναστών, επεκτείνεται προς τους έλληνες. Ο εγκλεισμός, σε εξίσου άθλιες συνθήκες, 50χρονου για χρέη προς το ΤΕΒΕ, εκτός από απαράδεκτος, είναι και απολύτως εύγλωττος.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)