to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:02 | 07.02.2016

Πολιτική

Ευρωπαϊκή απάντηση στη διαπλοκή: Μέχρι τέσσερα μπορεί να είναι τα ιδιωτικά κανάλια στην Ελλάδα

Κόλαφο για τη διαπλοκή που επιμένει για απεριόριστο αριθμό τηλεοπτικών αδειών στην Ελλάδα, αποτελεί η τεχνική μελέτη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας «European University Institute», η οποία ορίζει ότι ο συνολικός αριθμός των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας που μπορούν να μεταδοθούν στην Ελλάδα είναι τέσσερα.


Τα πορίσματα του Ινστιτούτου και ειδικότερα της Σχολής Ρυθμιστικών Αρχών, Επικοινωνιών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με τον Φορέα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (κάτι σαν τις ευρωπαϊκές ΕΕΤΤ), αποτελούν ένα ισχυρό όπλο για την κυβέρνηση, όχι μόνο για την υποστήριξη του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών που ο Νίκος Παππάς προσδιόρισε σε τέσσερις προ ολίγων εβδομάδων, αλλά και για την ανάγκη ρύθμισης του πεδίου της τηλεόρασης βάσει διεθνών συνθηκών και συμβάσεων που έχει υπογράψει η χώρα στο παρελθόν και των νέων τεχνολογιών που τρέχουν στην Ευρώπη και πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ινστιτούτο στα πορίσματά του δεν επικαλείται λόγους υγιούς επιχειρηματικότητας, όπως ο υπουργός Επικρατείας, αλλά τεχνολογικών παραμέτρων και διεθνών συνθηκών που ισχύουν σήμερα στην Ευρώπη και όσων θα ισχύσουν στο μέλλον.

Η μελέτη εκπονήθηκε έπειτα από παραγγελία της ελληνικής κυβέρνησης, έχει ημερομηνία 2 Φεβρουαρίου 2016 και αφορά την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση (DTT), την τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας και τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών. Ποια είναι τα συμπεράσματα της μελέτης; Με δυο λόγια: α) ανάγκη για επικαιροποίηση του Χάρτη Συχνοτήτων, β) λιγότερο «χώρο» για την τηλεόραση στο ψηφιακό φάσμα και περισσότερο για τις κινητές επικοινωνίες, γ) δυνατότητα για τέσσερις άδειες ιδιωτικών καναλιών υψηλής ευκρίνειας (Hight Definition) από δύο «πολυπλέκτες» που θα διατεθούν. Ιδού πώς περιγράφονται αναλυτικά.

1. Πριν από τη δημοπράτηση των νέων τηλεοπτικών αδειών TV, η χώρα θα πρέπει να υιοθετήσει έναν νέο Χάρτη Ψηφιακών Συχνοτήτων για την τηλεόραση.

2. Για να ληφθούν υπόψη οι μελλοντικές ανάγκες, να διασφαλιστεί η καλύτερη χρήση των διαθέσιμων πόρων και η υγιής ανάπτυξη της τηλεοπτικής αγοράς, ο νέος Χάρτης Συχνοτήτων θα πρέπει να ακολουθήσει τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογραφεί και να χρησιμοποιήσει μόνο τις συχνότητες έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα από τη σύμβαση της Γενεύης (GE06).

3. Η ζώνη συχνοτήτων των 700 MHz θα μπορούσε να παραχωρηθεί (και να δημοπρατηθεί) για τις κινητές επικοινωνίες. Ο νέος Χάρτης Συχνοτήτων για την ψηφιακή τηλεόραση θα πρέπει να περιοριστεί μόνο στις συχνότητες της Σύμβασης της Γενεύης και στη ζώνη κάτω των 700 MHz (κανάλια 21-48).

4. Ο μέγιστος αριθμός των πολυπλεκτών που έχει εκχωρηθεί στην Ελλάδα, βάσει της Σύμβασης της Γενεύης, στη ζώνη κάτω των 700 MHz είναι τέσσερις. Δεδομένου ότι δύο από τους πολυπλέκτες προορίζονται για δημόσιες τηλεοπτικές εκπομπές (σ.σ.: ΕΡΤ), οι άλλοι δύο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ιδιωτικές τηλεοπτικές εκπομπές. Καθώς από έναν πολυπλέκτη μπορούν να μεταφερθούν το πολύ δύο κανάλια HD (υψηλής ευκρίνειας), ο συνολικός αριθμός των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας που μπορούν να μεταδοθούν στην Ελλάδα είναι τέσσερα.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δρομολογηθεί η εκπόνηση του νέου Χάρτη Συχνοτήτων για την ψηφιακή τηλεόραση, με καθαρά τεχνικούς όρους και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη δεσμεύσεις και δουλειές του παρελθόντος που οδήγησαν στο σημερινό έκτρωμα, από 250 τα κέντρα εκπομπής να μειωθούν σε 156 επί κυβέρνησης Σαμαρά και η μισή Περιφέρεια να μη βλέπει τηλεόραση. Ο νέος Χάρτης υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμος στα τέλη Μαρτίου. Ο πάροχος δικτύου υποχρεούται να προσαρμόσει την υπηρεσία του στον νέο Χάρτη.

Όπως όλα δείχνουν, βασικό εμπόδιο για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου με όρους ευρωπαϊκού κράτους βάζει πλέον μόνο η πλευρά «Μένουμε Ευρώπη», με επιμονή και σταθερότητα για να παραμείνει η Ελλάδα Βαλκάνια. Η σταθερή άρνηση της Ν.Δ. για τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης εκθέτει τη χώρα σε όχι μόνο ως πολιτειακό ατόπημα -καθώς το ΕΣΡ προβλέπεται από το Σύνταγμα-, αλλά τη βάζει και σε περιπέτειες απέναντι στις όμορες χώρες και σε διεθνείς συνθήκες που έχουν συνομολογηθεί.

Πληροφορίες ΑΥΓΗ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)