to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:31 | 16.10.2020

Διεθνή

Ευρωπαϊκές αντιδράσεις για την κατασκευή από το Ισραήλ νέων κατοικών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Η έγκριση από το Ισραήλ της κατασκευής νέων οικισμών στη Δυτική Όχθη είναι «αντιπαραγωγική» και «θέτει σε κίνδυνο» ενδεχόμενη επανάληψη ενός «διαλόγου», ανέφεραν σήμερα σε κοινή δήλωσή τους πέντε ευρωπαϊκές χώρες.


«Η επέκταση των οικισμών παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και θέτει περαιτέρω σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα μιας λύσης δύο κρατών για την επίτευξη μιαw δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση», αναφέρουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας σε κοινή δήλωσή τους.

Οι ισραηλινές αρχές ενέκριναν προχθές, Τετάρτη, και χθες, Πέμπτη, την κατασκευή σχεδόν 5.000 κατοικιών, σύμφωνα με την ισραηλινή οργάνωση κατά του εποικισμού "Ειρήνη τώρα".

«Ανησυχούμε βαθιά από την απόφαση των ισραηλινών αρχών να συνεχίσουν την κατασκευή περισσότερων από 4.900 κατοικιών στους οικισμούς της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης», γράφουν οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες στην κοινή δήλωσή τους.

«Στο πλαίσιο των θετικών εξελίξεων με τις συμφωνίες εξομάλυνσης ανάμεσα στο Ισραήλ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Μπαχρέιν, πρόκειται για ένα αντιπαραγωγικό μέτρο», εκτιμούν οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες.

Η κατασκευή αυτών των νέων κατοικιών «θέτει σε κίνδυνο επίσης τις προσπάθειες για τη δημιουργία μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στα μέρη ενόψει της επανάληψης του διαλόγου», λένε.

«Απαιτούμε ως εκ τούτου την άμεση διακοπή της κατασκευής οικισμών, των αναγκαστικών εκδιώξεων και της κατεδάφισης παλαιστινιακών δομών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Όχθη», αναφέρουν οι πέντε ευρωπαϊκές δυνάμεις.

«Καλούμε τα δύο μέρη να μην λαμβάνουν μονομερή μέτρα, αλλά να επαναλάβουν έναν σοβαρό διάλογο και απευθείας συνομιλίες για όλα τα θέματα που σχετίζονται με το τελικό καθεστώς», καταλήγουν στην κοινή δήλωσή τους.

Το Ισραήλ ενέκρινε το 2020 την κατασκευή τουλάχιστον 12.000 νέων κατοικιών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έναν αριθμό ρεκόρ, σύμφωνα με την "Ειρήνη τώρα".

Η οργάνωση δεν αποκλείει ο αριθμός των κατοικιών που εγκρίθηκε η κατασκευή τους το 2020 να αυξηθεί περαιτέρω μέχρι τα τέλη του έτους.

Τουλάχιστον 450.000 Ισραηλινοί ζουν στη Δυτική Όχθη, μια περιοχή που τελεί υπό την κατοχή του ισραηλινού στρατού από το 1967 και όπου ζουν επίσης 2,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

tags: Ισραήλ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)