to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:50 | 09.04.2019

Διεθνή

Ευρωπαϊκά Πρακτορεία Ειδήσεων: Κοινή δράση για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης

Την ανάγκη κοινής δράσης για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης τόνισαν τα Ευρωπαϊκά Πρακτορεία ειδήσεων κατά την εαρινή συνδιάσκεψη της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας των Πρακτορείων Ειδήσεων (ΕΑΝΑ) που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο


Την ανάγκη κοινής δράσης για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης τόνισαν τα Ευρωπαϊκά Πρακτορεία ειδήσεων κατά την εαρινή συνδιάσκεψη της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας των Πρακτορείων Ειδήσεων (ΕΑΝΑ) που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο. Το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπροσώπησε ο πρόεδρος-γενικός διευθυντής του και μέλος του ΔΣ της ΕΑΝΑ, Μιχάλης Ψύλος.

Τη συνδιάσκεψη της ΕΑΝΑ άνοιξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τον προϋπολογισμό Γκιντερ Έτινγκερ, ο οποίος τόνισε τη σημασία που έχουν τα ΜΜΕ και ειδικότερα τα Πρακτορεία Ειδήσεων για τις δημοκρατικές κοινωνίες. Ο Επίτροπος υπογράμμισε την ανάγκη που έχουν οι κοινωνίες για αξιόπιστες ειδήσεις, όπως αυτές που παρέχονται από τα Πρακτορεία Ειδήσεων.

Το μέλλον και τη στρατηγική της ΕΑΝΑ, όπως καθορίστηκε από το ΔΣ της Συμμαχίας των Πρακτορείων ανέπτυξε ο Πήτερ Κροπς, Διευθύνων Σύμβουλος του Γερμανικού Πρακτορείου (DPA) και Πρόεδρος της EANA. «Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τον ρόλο των πρακτορείων ειδήσεων» τόνισε ο Πήτερ Κροπς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «βελτίωσης της προβολής της EANA στη διεθνη σκηνή και ιδιαίτερα στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για την ενίσχυση του ειδικού της βάρους στη διεθνή κοινότητα των μέσων ενημέρωσης». Ο Πήτερ Κροπς επισήμανε, επίσης, τη σημασία που έχει η EANA για τα μέλη της, μεταξύ άλλων παρέχοντας πλήρη υποστήριξη όταν κάποιο μελος της Συμμαχιας τελεί υπό διωγμό.

Ο Γενικός Γραμματέας της EANA, Αλεξάντρου Γκιμπόι, ανέλυσε στους προέδρους των Πρακτορείων την έρευνα για τα Εθνικά Πρακτορεία Ειδήσεων στην Ευρώπη που εκπόνησε το London School of Economics σε συνεργασία με την EANA. «Κοινός στόχος είναι να καταστήσουμε ακόμη περισσότερο τα δημόσια Πρακτορεία Ειδήσεων ως την πιο αξιόπιστη πηγή πληροφοριών στο περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης. Το Γενικό Δελτίο των Πρακτορείων Ειδήσεων αποτελεί δημόσιο αγαθο και στο πλαίσιο αυτό μπορούμε να προσελκύσουμε περισσότερους συνδρομητές, οικοδομώντας την εμπιστοσύνη στο ίδιο το προϊόν του Πρακτορείου μέσω της κοινωνικής ευθύνης», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της EANA. Όπως είπε χαρακτηριστικά οι λέξεις-κλειδιά για τη μελλοντική εξέλιξη των ειδησεογραφικών Πρακτορείων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι η αξιοπιστία, η καινοτομία, η διαφοροποίηση των πηγών και η επικοινωνία.

Η Κριστίν Μπουαγιάρ -Διευθυντρια του Γαλλικού Πρακτορείου για την Ευρώπη) και ο Ματίας Μάν-Αντιπρόεδρος του DPA ανέλυσαν τη σημασία της νέας οδηγίας του Ευρωκοινοβουλίου περί πνευματικής ιδιοκτησίας και τόνισαν ότι η νέα νομοθεσία και το νέο νομικό πλαίσιο μπορει να ωφελήσει τα πρακτορεία ειδήσεων στο μέλλον. 

Μαργαρίτης Σχοινάς: Να καταπολεμήσουμε τα fake news στην ΕΕ 

Κύριος ομιλητής στη διάσκεψη της EANA ήταν ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη καταπολέμησης της παραπληροφόρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. "Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ελεύθερες και δίκαιες ευρωπαϊκές εκλογές, μέσω της προστασίας των δεδομένων, της διαφάνειας, της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, της συνεργασίας, αλλά και με κατάλληλες κυρώσεις που εγγυώνται ότι οι κανόνες τηρούνται από όλους", δήλωσε ο Κ.Σχοινάς 

Από την πλευρά του ο Γιάν Μπάουερ , Πρόεδρος των News Media International του γερμανικού ομίλου Axel Springer ,τόνισε ότι η επιτυχία των μέσων ενημέρωσης δεν μπορεί να μετρηθεί μόνο με πωλήσεις και κλικ. "Τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να εξυπηρετούν υψηλότερους στόχους και αυτό σημαίνει να παρέχουν αξιόπιστες πληροφορίες", τόνισε ο Γιαν Μπαουερ .

H Τζενη Σαρτζεντ , Διευθύνουσα Σύμβουλος της ψηφιακής εταιρίας First Draft (https://firstdraftnews.org/), δήλωσε ότι "οι ευρωπαϊκές εκλογές αποτελούν μια επείγουσα ευκαιρία για τη συνεργασία των ΜΜΕ με στόχο ενιαία πρότυπα ελέγχου, ισορροπίας και διαφάνειας, ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης ".

Η Αρμέλα Κράσνικι , Διευθύνουσα Σύμβουλος του Αλβανικού πρακτορείου ειδήσεων ATA , παρουσίασε τα αποτελέσματα του διεθνους συνεδρίου κατά των Fake News που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα στα τέλη του 2018, το οποίο ολοκληρώθηκε με κοινή δήλωση 13 ευρωπαϊκών πρακτορείων ειδήσεων για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης μέσω μιάς «κόκκινης γραμμής» για την άμεση ενημέρωση και αντιμετώπιση κάθε προσπάθειας παραπληροφόρησης και διασποράς fake news . 

Ο Φιλ Τσετγουιντ, διευθυντής της υπηρεσίας Global News του AFP, τόνισε μάλιστα πως «Είναι σημαντικό όλα τα ειδησεογραφικά γραφεία να αποκτήσουν μια πραγματική κουλτούρα επαλήθευσης των πληροφοριών ".

Ο Βόιτσεκ Σούρματς , Διευθύνων Σύμβουλος του πολωνικού πρακτορείου ειδήσεων PAP τόνισε μάλιστα ότι «σήμερα κάθε χρήστης του διαδικτύου που θέλει να δει τη μεγάλη εικόνα για την Ευρώπη ,πρέπει να περάσει πολύ χρόνο στην ανάγνωση πολλών διαφορετικών μέσων ενημέρωσης. Αλλά αν τα πρακτορεία ειδήσεων δημιουργήσουν πλατφόρμες που θα επιτρέπουν την πρόσβαση των μέσων μαζικής ενημέρωσης σε όλους τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς , τότε τα ΜΜΕ θα είχαν πλήρη πρόσβαση σε πληροφορίες για τις εξελίξεις στην ΕΕ»

APE-MPE

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)