to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:11 | 18.02.2015

Διεθνή

Ευρωομάδα Σοσιαλιστών προς Eurogroup: Εξετάστε τις ελληνικές προτάσεις με ανοιχτό μυαλό

«Οι δανειστές θα ήταν φρόνιμο να αυξήσουν το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής για το ελληνικό χρέος, αντί να επιμένουν στη λιτότητα για τις επόμενες δεκαετίες» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.


Μετά την κατάρρευση των συνομιλιών προχθές (16 Φεβρουαρίου) το βράδυ στο Eurogroup, η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλεί τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να συμφωνήσουν να αναθεωρήσουν το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό.

Συγκεκριμένα η αντιπρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο και, αρμόδια για τις οικονομικές και κοινωνικές υποθέσεις, Maria João Rodrigues, δήλωσε σχετικά:  «Η Ευρώπη αν δεν καταφέρει να επιτύχει μια νέα συμφωνία για την Ελλάδα γρήγορα, θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια σοβαρή οικονομική και πολιτική κρίση. Αυτή η συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές στους ισχύοντες όρους διάσωσης, ακόμη και αν πρέπει να επεκταθεί τεχνικά, λόγω έλλειψης χρόνου.

Αντί να κλιμακώνει την αντιπαράθεση, το Eurogroup θα πρέπει να συνετιστεί και να εξετάσει τις, εν πολλοίς, λογικές προτάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με ανοιχτό μυαλό.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει μια ανταγωνιστική χώρα όταν το 20% του πληθυσμού της πάσχει από σοβαρές υλικές στερήσεις (σε είδη πρώτης ανάγκης) και σχεδόν το 40% των παιδιών βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή (κοινωνικού) αποκλεισμού. Η χώρα πρέπει να μεταρρυθμιστεί με έξυπνο και κοινωνικά λογικό τρόπο. Το Eurogroup θα πρέπει να μάθει από τα λάθη του παρελθόντος του αντί να τα επαναλαμβάνει.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το προσχέδιο δήλωσης που κατατέθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup ήταν μη αποδεκτό από την ελληνική πλευρά. Το Eurogroup πρέπει να επιδείξει μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση και να δείξει «ευελιξία» στο πλαίσιο του τρέχοντος εκτεταμένου προγράμματος, ώστε να μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στην Ελλάδα.

Δεν είναι αρκετό να υπαινίσσεσαι πιθανές προσαρμογές στο τρέχον πρόγραμμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Αυτές οι αλλαγές θα έπρεπε να έχουν συζητηθεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Πρέπει να επιτραπεί στην Ελλάδα να μειώσει το πρωτογενές πλεόνασμά της, έτσι ώστε να μπορεί να κάνει μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις και να βοηθήσει τους φτωχούς. Οι δανειστές θα ήταν φρόνιμο να αυξήσουν το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής για το ελληνικό χρέος, αντί να επιμένουν στη λιτότητα για τις επόμενες δεκαετίες.

H Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών πρότεινε μια συμβιβαστική συμφωνία την περασμένη εβδομάδα, βάσει της αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, καθώς και μια σειρά προοδευτικών μεταρρυθμίσεων. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, την εκπαίδευση και τα κέντρα εργασίας, καθώς και στην ενίσχυση σημαντικών δημοσίων υπηρεσιών όπως η υγεία.

Οι επενδύσεις και η δημιουργία θέσεων εργασίας πρέπει επίσης να ενισχυθούν. Αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για ένα μέλλον με ευημερία στην Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)