to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:25 | 28.09.2022

Πολιτική

Το Ευρωκοινοβούλιο τιμά τον Μανώλη Γλέζο: Δείτε την εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την γέννησή του

Ονοματοδοσία αίθουσας της Ευρωβουλής «Μανώλης Γλέζος», με ομόφωνη απόφαση του Προεδρείου του ΕΚ, μετά από πρόταση του Δημήτρη Παπαδημούλη πραγματοποιήθηκε σήμερα με παρόντες στην εκδήλωση τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη


Με πρωτοβουλία της Ευρωομάδας της Αριστεράς (Left), την Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τίμησε τον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης» (όπως τον αποκάλεσε ο Charles De Gaulle), τον Έλληνα αντιφασίστα αγωνιστή, Μανώλη Γλέζο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή 100 χρόνια από τη γέννησή του, αλλά και τα επίσημα αποκαλυπτήρια της αίθουσας του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, που πλέον φέρει το όνομά του – κατόπιν ομόφωνης απόφασης που έλαβε  το Προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου, μετά από πρόταση του Αντιπροέδρου του ΕΚ και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και έκαναν παρεμβάσεις αποτίνοντας το δικό τους φόρο τιμής, η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, Πρόεδροι των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, Έλληνες και Κύπριοι Ευρωβουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης και άλλες σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, τόσο από την Ελλάδα όσο και από τις χώρες της ΕΕ, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων και ακαδημαϊκοί.

Η ονοματοδοσία της αίθουσας «Μανώλης Γλέζος» στον πρώτο όροφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες έχει φυσικά ιδιαίτερο συμβολισμό, τόσο για τη χώρα μας, όσο και για ολόκληρη την Αριστερά. Και καταδεικνύει την ευρύτατη πανευρωπαϊκή αποδοχή που είχε ο Μανώλης Γλέζος ανάμεσα σε πολιτικούς απ‘ όλο το Δημοκρατικό φάσμα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης, μέλη της οικογένειάς του, καθώς και φίλοι και συναγωνιστές του που τον έζησαν από κοντά. Επίσης, στον ίδιο κύκλο εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις με επιζώντες του Ολοκαυτώματος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και για τις Γερμανικές Οφειλές, τις οποίες πάντα διεκδικούσε και που σε καμία περίπτωση ο Μανώλης Γλέζος δεν θα ήθελε να τις ξεχάσουμε. Στην εκδήλωση έγινε προβολή αποσπάσματος από το ντοκιμαντέρ για τη ζωή του «Ένας αιώνας αντίστασης» των Ντίνα Κάτσαρη, Ευγενία Κατούφα και Νίκου Γκωσέ, ενώ η εκδήλωση θα κλείσει με συναυλία με τραγούδια που αγαπούσε ο Μανώλης.

Αλ. Τσίπρας: Να μη χρειαστούν άλλοι Μανώλιδες για να μείνει η Ευρώπη στο δρόμο της Δημοκρατίας και της Ειρήνης

Είναι μεγάλη η συγκίνησή μου, διότι πιστεύω ότι σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Διότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποδίδει τιμή, μέγιστη τιμή, όχι απλά σε έναν Έλληνα πολιτικό, όχι απλά σε έναν Έλληνα αγωνιστή, αλλά σε έναν σημαντικό ευρωπαίο, σε ένα ευρωπαϊκό σύμβολο αντίστασης και αγώνα για την κοινωνική δικαιοσύνη, σε ένα σύμβολο αγώνα ενάντια στον φασισμό. Κι αυτό είναι μια σπουδαία και ιστορική στιγμή για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όχι μόνο για τον Μανώλη Γλέζο κι όλους εμάς που βρισκόμαστε σε αυτή την αίθουσα.

Ο Μανώλης Γλέζος για όλους εμάς δεν υπήρξε απλά ένα σύμβολο, αλλά η ίδια η ιστορία μας. Το πρόσωπο μιας Ελλάδας που αγωνίζεται. Το μυαλό μιας Ελλάδας που οραματίζεται. Η ψυχή μιας Ελλάδας που δεν υποτάσσεται ποτέ στον αυταρχισμό. 

Αν μία στιγμή ήταν όλη του η ζωή -αναφέρθηκαν και άλλοι σε αυτή τη στιγμή- θα ήταν εκείνη η νύχτα, όπου μαζί με τον Λάκη Σάντα, με πολύ μεγάλη δόση άγνοιας κινδύνου όπως πολλές φορές μας είχε ο ίδιος εκμυστηρευτεί, νέα παιδιά, 18 χρονών αν δεν κάνω λάθος, κατέβασαν το λάβαρο της φρίκης του ναζισμού από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

Αυτό όμως το θάρρος, η ορμή και η λάμψη στα μάτια του Μανώλη, έμειναν ίδια ακόμη και όταν ήταν 80 και 90 χρονών. Γιατί; Γιατί πιστεύω ότι αυτό το θάρρος του Μανώλη Γλέζου πήγαζε από τις ιδέες του. Από την πίστη στις ιδέες του. Από τη βαθιά του πίστη ότι η Δημοκρατία, η Ελευθερία και η Δικαιοσύνη, είναι αρχές απαράβατες για την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη. Και σε αυτές άλλωστε αφιέρωσε όλη του τη ζωή.

Θα θυμάστε πολλοί από εσάς που ήσασταν εδώ στο ευρωκοινοβούλιο την τελευταία περίοδο, όταν μιλούσε με πάθος για τις πολεμικές επανορθώσεις, τις γερμανικές αποζημιώσεις, μιλούσε εκ’ μέρους του γερμανικού λαού, για την αποκατάσταση της αδικίας εκ’ μέρους του γερμανικού λαού και όχι εκ’ μέρους του ελληνικού λαού.

Αυτές τις αρχές μεταλαμπάδευσε, όχι μόνο σε εμάς τους συντρόφους του πιστεύω, όχι μόνο στους προοδευτικούς και αριστερούς αλλά σε έναν ολόκληρο λαό, τον ελληνικό λαό, με το παράδειγμα του, αλλά και σε όλους τους λαούς της Ευρώπης και του κόσμου.

Διότι ο Μανώλης ήταν βεβαίως σοσιαλιστής, αριστερός, αλλά πάνω απ’ όλα ήταν εθνικός, ήταν οικουμενικός. Ήταν σύμβολο αγώνα και διεκδίκησης απέναντι στη αδικία, απέναντι στο φασισμό, για όλους τους λαούς του κόσμου.

Προσέξτε όμως. Δε ζούσε ο Μανώλης για να είναι ένα περήφανο σύμβολο του χθες, αλλά για να είναι πάντα χρήσιμος στους αγώνες του καθημερινούς στο σήμερα και στο αύριο. Στη συζήτηση, στην έντονη διαμάχη τη λεκτική, στη δράση, στον αγώνα, στην κινητοποίηση, στους δρόμους, παντού. Ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή. Κι αυτή αν θέλετε είναι και η σημαντικότερη διδαχή του. Τίποτα δεν είναι δεδομένο σε ένα κόσμο που η καταπίεση και ο αυταρχισμός ψάχνουν πάντα τρόπο να επιβληθούν. Τίποτα δεν χαρίζεται σε ένα κόσμο χτισμένο με τα υλικά της εκμετάλλευσης και της αδικίας, αλλά τα πάντα κερδίζονται με καθημερινούς αγώνες.

Ο Μανώλης Γλέζος μας αφήνει πίσω μια βαριά κληρονομιά με τις πράξεις του, αλλά και μια σπουδαία ιδέα. Ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει αν αγωνιστούμε με πάθος γι αυτό, αλλά και αν ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας γι αυτό, παραμερίζοντας υπαρκτές διαφορές. Και αυτή η κληρονομιά νομίζω ότι είναι σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ.  Οδηγός μας στις καινούργιες μάχες απέναντι στο σκοτάδι της ακροδεξιάς και του ολοκληρωτισμού που απειλεί και πάλι σήμερα να γυρίσει το ρολόι της Ευρώπης δεκαετίες πίσω.

Αυτή είναι η μεγάλη διαχωριστική γραμμή. που δυστυχώς και σήμερα, μετά από δεκαετίες, ξεπροβάλει ως αναγκαιότητα σε μια Ευρώπη που απειλείται. Και δεν είναι τυχαίο που σήμερα είμαστε όλοι εδώ για να τιμήσουμε το πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης, την ίδια ώρα που κάποιοι άλλοι κλείνουν το μάτι και νομιμοποιούν την άνοδο της ακροδεξιάς στην εξουσία σε κρίσιμες ευρωπαϊκές χώρες.

Η τιμή στον Μανώλη Γλέζο θα έλεγα ότι είναι σήμερα για όλους εμάς εδώ, ένα καθήκον ταυτόσημο με το καθήκον για την υπεράσπιση των αξιών μας. Των κοινών προοδευτικών ευρωπαϊκών αξιών. Της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης.

Κάποτε χρειάστηκαν ήρωες σαν το Μανώλη για να υπερασπιστούν αυτές τις αξίες και να σύρουν ξανά το κάρο της ιστορίας μπροστά. Σήμερα είναι καθήκον όλων μας να μη χρειαστούν ποτέ ξανά άλλοι ήρωες σαν τον Μανώλη στο μέλλον και η Ευρώπη να μείνει στο δρόμο της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της προκοπής. Αυτό πιστεύω ότι είναι το καθήκον μας και αυτή η μέγιστη τιμή στη μνήμη του, αν όλοι δουλέψουμε για να επιτελέσουμε αυτό το καθήκον.

Δείτε παρακάτω το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
Η εκατονταετής επέτειος από τη γέννηση του Μανώλη Γλέζου

28 Σεπτεμβρίου 2022 (15.00-17.30)
ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
ASP 1G2 (ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ)
ΣΧΕΔΙΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

15.00-15.05 Εγκαίνια της Αίθουσας Συνεδριάσεων «Μανώλης Γλέζος»

15.05-15.10 Καλωσόρισμα από τον Συμπρόεδρο της Αριστεράς, Martin Schirdewan, Γερμανία

15.10-15.40:   Αποτίνοντας Τιμή στη Μνήμη του Μανώλη Γλέζου

Προεδρεύει ο Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτριος Παπαδημούλης, Ελλάδα

Εναρκτήρια Ομιλία από την Ευρωβουλευτή και Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola


Ομιλητές:

- Iratxe Garcia Perez, Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Ισπανία
- Ska Keller, Ευρωβουλευτής και Συμπρόεδρος των Πρασίνων, Γερμανία
- Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ελλάδα (μήνυμα βίντεο)
- Νίκος Ανδρουλάκης, Ευρωβουλευτής των Σοδιαλδημοκρατών και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Ελλάδα
- Κώστας Παπαδάκης, Ευρωβουλευτής, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

15.40 - 15.50: Παρεμβάσεις από Ευρωπαίους πολιτικούς ηγέτες της Αριστεράς

- Αλέξης Τσίπρας, πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
- Pablo Iglesias, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ισπανίας και πρώην πρόεδρος του PODEMOS (μήνυμα βίντεο)
- Gregor Gyzi, πρώην Πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (μήνυμα βίντεο)
- Mary Lou McDonald, Πρόεδρος του Sinn Féin (μήνυμα βίντεο)

15.50 -16.00:          Παρεμβάσεις

- Martina Michels, Ευρωβουλευτής της Αριστεράς, Γερμανία
- Marisa Matias, Ευρωβουλευτής της Αριστεράς, Πορτογαλία


16.00 - 16.40:    Αντίσταση κατά του ναζισμού και Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων: Στόχοι ζωής του Μανώλη Γλέζου

- Simon Gronowski, Επιζών του Άουσβιτς, Βρυξέλλες
-  Νίκος Βούτσης, πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτής
- Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, πρώην Βουλευτής και πρώην Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις
- Αριστομένης Συγγελάκης, Συν-Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Απαιτήσεων των Γερμανικών Πολεμικών Αποζημιώσεων προς την Ελλάδα
-  Karl Heinz Roth, Καθηγητής, Ίδρυμα Κοινωνικής Ιστορίας του 20ου Αιώνα, Βρέμη (μήνυμα βίντεο)
- Αθανάσιος Παπαδόπουλος, Δήμαρχος Καλαβρύτων - Πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων και Χωριών του Ελληνικού Ολοκαυτώματος (μήνυμα βίντεο)


16.40 - 17.15: Ντοκιμαντέρ «Ένας αιώνας αντίστασης» των Κάτσαρη, Κατούφα, Γκωσέ, για τη ζωή του Μανώλη Γλέζου, Εισαγωγή από τους Σκηνοθέτες


17.15 - 17.30:        Συναυλία

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση, μπορείτε να απευθυνθείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://left.eu/events/centennial-celebration-of-the-birth-of-manolis-glezos/

Μπορείτε να παρακολουθήστε ένα βίντεο με μερικές από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις του Μανώλη Γλέζου στο Ευρωκοινοβούλιο στο παρακάτω λινκ:

https://www.youtube.com/watch?v=DAWYsz42ysI

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)