to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:47 | 01.09.2021

Οικονομία

Ευρωκοινοβούλιο: Τα ερωτήματα του Δημ. Παπαδημούλη και οι «μισές» ή «καθόλου» απαντήσεις του Χρ. Σταϊκούρα

Διάλογο στο πλαίσιο της προγραμματισμένης συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) είχε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης με τον Υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Χρήστο Σταϊκούρα.


Ως σκιώδης εισηγητής της Ευρωομάδας της Αριστεράς (Τhe Left) για το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και Μέλος της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον έλεγχο εφαρμογής του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο Δημήτρης Παπαδημούλης έθεσε στον Χρ. Σταϊκούρα μια σειρά από καίρια ερωτήματα.

Ο Έλληνας Υπ. Οικονομίας είτε δυσκολεύτηκε να απαντήσει πειστικά, όπως για τις αποκλίσεις των προβλέψεων της κυβέρνησης της ΝΔ από εκείνες της Κομισιόν, είτε απέφυγε εντελώς να απαντήσει στα 4 συγκεκριμένα ερωτήματα του Δημ. Παπαδημούλη:

Α. Γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που το σύνολο των δανείων που θα πάρει από το Ταμείο Ανάκαμψης, 12.7 δισ ευρώ,  θα δοθεί σε ιδιώτες αποκλειστικά και μάλιστα σε μεγάλες, αξιόχρεες επιχειρήσεις

Β. Τι θα γίνει με τις 850.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που μόλις 15-20.000 από αυτές θα έχουν πρόσβαση σε αυτόν τον τραπεζικό δανεισμό και τα κοινοτικά κονδύλια που θα δανειστεί η χώρα

Γ. Αν σκέφτεται η κυβέρνηση, μετά τις μεγάλες φυσικές καταστροφές, να προτείνει μια επανεξέταση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης στην Κομισιόν για την ενίσχυση της πρόληψης και της πολιτικής προστασίας

Δ. Γιατί η κυβέρνηση αρνείται την πρόταση της αντιπολίτευσης να συγκροτηθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο μια Επιτροπή για την παρακολούθηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης, αντίστοιχη με αυτή που έχει συγκροτήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εδώ και μήνες.


Συγκεκριμένα, απευθυνόμενος προς τον Χ. Σταϊκούρα, ο Δημ. Παπαδημούλης είπε:

«Ξεκινώ τις ερωτήσεις μου, διαπιστώνοντας σημαντικές αποκλίσεις ανάμεσα στις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν, για τις επιπτώσεις του κυβερνητικού σχεδίου για την αξιoποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Εσείς εκτιμάτε ότι από τα 30.5 δισ. ευρώ, θα δημιουργηθούν 180-200.000 θέσεις εργασίας, ενώ η Κομισιόν τις εκτιμά στο 1/3 αυτών, στις 62 χιλιάδες. μόνο. Με δεδομένη την υψηλή ανεργία στην Ελλάδα και ότι την προηγούμενη περίοδο 2015-2019, αν και εν μέσω του τρίτου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, δημιουργήθηκαν 370 χιλιάδες θέσεις εργασίας, σας ερωτώ, πώς εξηγείτε αυτή την απόκλιση και τι σκοπεύετε να κάνετε για να δημιουργηθούν με αυτά τα χρήματα και τις επενδύσεις περισσότερες θέσεις εργασίας.

Επίσης, σε ότι αφορά στην αύξηση του ΑΕΠ, εσείς προβλέπετε αύξηση της τάξης του 7%, ενώ η Κομισιόν 2.1% -3.3% έως το 2026. Πώς εξηγείται αυτή η τεράστια απόκλιση;

Μπορεί να έχει τέτοια θετική επίπτωση το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που έχετε παρουσιάσει; Και πώς τεκμηριώνεται;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει συγκροτήσει εδώ και μήνες μια Επιτροπή για παρακολούθηση των Εθνικών Σχεδίων Ανάπτυξης. Γιατί εσείς στην Ελλάδα ως κυβέρνηση, αρνείστε την πρόταση της αντιπολίτευσης να συγκροτηθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, μια αντίστοιχη επιτροπή;

Επίσης, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που το σύνολο των δανείων που θα πάρει από το Ταμείο Ανάκαμψης, 12.7 δισ. ευρώ,  θα δοθεί σε ιδιώτες αποκλειστικά και μάλιστα σε μεγάλες, αξιόχρεες επιχειρήσεις - τίποτε για τις δημόσιες υποδομές, τίποτε για τη μείωση των ανισοτήτων και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Με δεδομένο ότι από τις 850.000 περίπου επιχειρήσεις, μικρομεσαίες και μεγαλύτερες, μόνο 15 με 20 χιλιάδες μπορούν αν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες, πώς θα αντιμετωπίσετε τη δίψα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να έχουν χρηματοδότηση δημόσια και ιδιωτική ώστε να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της χώρας;

Και ακόμη, πολύ σύντομα: Σκέφτεστε μετά τις μεγάλες φυσικές καταστροφές, να προτείνετε μια επανεξέταση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης στην Κομισιόν; Έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί καλύτερα η πρόληψη των φυσικών καταστροφών, όπως έκανε για παράδειγμα η Πορτογαλία;

Σταματώ εδώ, περισσότερες ερωτήσεις σε άλλη ευκαιρία».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, απάντησε στον Δημ. Παπαδημούλη ως εξής:

«Ευχαριστώ κε Παπαδημούλη. Όπως είπα και πριν, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Ελλάδα διατήρησε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις θέσεις εργασίας και αυτό το επιβεβαίωσε η Επιτροπή. Είναι αλήθεια ότι χάσαμε πάρα πολλές ώρες εργασίας εξαιτίας των μέτρων για την πανδημία και σίγουρα είχαμε πάρα πολύ χαμηλή δραστηριότητα σε διάφορους μήνες. Όμως τους τελευταίους μήνες, η ανεργία πέφτει. Και μάλιστα και για τους άντρες και τις γυναίκες. Και καθώς θα περνάει ο χρόνος, αναμένουμε να συνεχίσει να μειώνεται η ανεργία, δεδομένου ότι η ανάκαμψη επιταχύνεται. Και νομίζω ότι θα αυξηθεί και η μακρόχρονη απασχόληση, λόγω των διαρθρωτικών αλλαγών στις οποίες προβαίνουμε και οι οποίες έχουν προβλεφθεί και συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και τους οικονομικούς μας συμβούλους έχουμε επιβεβαιώσει την μακροοικονομική επίπτωση του προγράμματος. Και οι δυο προβλέπουν βελτίωση, τόσο στα δημοσιονομικά μας, όσο και στη μείωση της ανεργίας.

Οι προβλέψεις της Κομισιόν στις οποίες αναφερθήκατε για την περίοδο ως το 2026, είναι χαμηλότερες από αυτές της ΤτΕ, αλλά δεν συμπεριλαμβάνουν το αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων επί της μείωσης της ανεργίας. Οι τελευταίες αναλύσεις της Τράπεζας της Ελλάδος έχουν συμπεριλάβει όλες τις χρηματοδοτήσεις και τις μεταρρυθμίσεις. Η ανάλυση λοιπόν της ΤτΕ και του Υπουργείου μας, αν εξαιρέσουμε τις μεταρρυθμίσεις, είναι πολύ παρόμοιες με αυτές που προβλέπει η Κομισιόν.

Και μην ξεχνάτε, ως παράδειγμα, ότι το 2021 είχαμε προβλέψει ανάπτυξη 3.6% στην Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πολύ υψηλότερο, 4.3%. Αυτό δείχνει ότι είμαστε συντηρητικοί στις προβλέψεις μας.

Όσον αφορά τη διαδικασία διαβούλευσης του σχεδίου “Ελλάδα 2.0”, υπεβλήθη σε πολύ πλατιά διαβούλευση, με τους κοινωνικούς εταίρους, άλλους οικονομικούς φορείς και οικονομικές οργανώσεις, και με την ομοσπονδία Δήμων. Ακολουθήσαμε δυο κατευθύνσεις: πρώτον, την Οικονομική/κοινωνική επιτροπή της Ελλάδας όσον αφορά το θεσμικό και δεύτερον, είχαμε μια online διαβούλευση που ήταν ανοιχτή σε όλους τους πολίτες.

Το σχέδιό μας, προβλέπει μία συνεχή διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, συνεχώς και καθ’ όλη τη διάρκεια της υλοποίησής του.

Ευχαριστώ πολύ».

Δείτε το βίντεο του διαλόγου, στο ακόλουθο link:

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)