to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:54 | 27.01.2020

Διεθνή

Ευρωκοινοβούλιο: Στην ατζέντα Brexit, Άουσβιτς, προσφυγικό και Δ. Βαλκάνια

Την Τετάρτη, παρουσία εκπροσώπων της Επιτροπής και του Συμβουλίου θα συζητηθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στα ελληνικά νησιά


Την τελική ψήφο για το Brexit θα δώσει αυτή την εβδομάδα η ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Θα ζητήσει μέτρα για την προστασία κυρίως των ανηλίκων μεταναστών στα ελληνικά νησιά και θα τιμήσει σε ειδική τελετή τα θύματα του Αουσβιτς. Σε μια κίνηση του προέδρου του ΕΚ Νταβίντ Σασόλι να κρατηθεί ανοιχτή η ευρωπαϊκή προοπτική των Δ. Βαλκανίων, οι πρόεδροι των κοινοβουλίων των χωρών αυτών προσέρχονται στις Βρυξέλλες υπό την αιγίδα του Προέδρου Σασόλι. Η ψήφιση υπέρ μέτρων για να κλείσει το μισθολογικό χάσμα των φύλων και η προτροπή για την κατασκευή κοινών φορτιστών θα απασχολήσουν επίσης τους ευρωβουλευτές στην ολομέλεια και τις επιτροπές των Βρυξελλών

Brexit:

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα δώσει την τελική του ψήφο στην ολομέλεια για τη Συμφωνία Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου την Τετάρτη. Για την εφαρμογή της μεταξύ ΕΕ και ΗΒ απαιτείται απλή πλειοψηφία των ψηφισάντων.

Καθώς την 1η Φεβρουαρίου ο αριθμός των ευρωβουλευτών μειώνεται με την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα αποφασίσει για την αναδιανομή των 27 από τις 73 κενές έδρες , ενώ οι επανομείνασες 46 θα παραμείνουν κενές για πιθανή μελλοντική διεύρυνση.

Διεθνής Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος:

Το ευρωκοινοβούλιο θα τιμήσει την Τετάρτη με ειδική τελετή την ημέρα της απελευθέρωσης του στρατοπέδου συγκέντρωσης των Ναζί, πριν 75 χρόνια.

Η ιταλίδα γερουσιαστής και επιζήσασα του Αουσβιτς Λιλιάνα Σέγκρε θα εκφωνήσει ομιλία ενώπιον των ευρωβουλευτών.

Προσφυγικό:

Την Τετάρτη, παρουσία εκπροσώπων της Επιτροπής και του Συμβουλίου θα συζητηθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στα ελληνικά νησιά, ειδικά των παιδιών, για τα οποία οι ευρωβουλευτές θα ζητήσουν προστασία, μετεγκατάσταση και επανένωση με τις οικογένειές τους.

Δυτικά Βαλκάνια:

Οι πρόεδροι από τα κοινοβούλια της Αλβανίας, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, του Κοσόβου, του Μαυροβουνίου της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας και η πρόεδρος του κοινοβουλίου της Κροατίας θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την ευρωπαϊκή προοπτική των Δ. Βαλκανίων. Η σύνοδος οργανώνεται από τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι σε συνεργασία με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και την Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με τα Δ. Βαλκανια.

Μισθολογική διαφορά μεταξύ των φύλων:

Οι ευρωβουλευτές θα δώσουν την Πέμπτη την ψήφο τους για κλείσιμο του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων, απαντώντας στις προτάσεις της Επιτροπής, περιλαμβανομένων και δεσμευτικών μέτρων διαφάνειας. Το ευρωκοινοβούλιο ολοκληρώνει έτσι μια συζήτηση που έγινε στην ολομέλεια του Ιανουαρίου.

Κοινοί φορτιστές:

Οι ευρωβουλευτές θα ζητήσουν την Πέμπτη μέτρα για την κατασκευή κοινών φορτιστών για τους καταναλωτές και τη μείωση των ηλεκτρονικών σκουπιδιών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι παλιοί φορτιστές παράγουν περισσότερους από 51 000 τόνους ηλεκτρονικών σκουπιδιών τον χρόνο.

Πρόγραμμα Εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπή για το 2020:

Την Πέμπτη, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσία του κολεγίου των Επιτρόπων θα παρουσιάσει το πρόγραμμα εργασίας για τον τρέχοντα χρόνο και θα ακολουθήσει συζήτηση με τους ευρωβουλευτές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)