to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:27 | 12.02.2021

Πολιτική

​Ευρωκοινοβούλιο: Στη «Συμβίωση» το «Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη» για το 2020 μετά από πρόταση Παπαδημούλη

Με το «Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη» για το 2020 τιμήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το έργο και την δράση της η μη κυβερνητική οργάνωση «Συμβίωση».


 Ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος της Επιτροπής για την επιλογή των βραβείων, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, πρόκρινε για το βραβείο την ΜΚΟ ‘Συμβίωση’, πρόταση που έγινε δεκτή με ευρεία πλειοψηφία από την Επιτροπή.


Στη συνεδρίαση που έλαβε χώρα στις 9 Φεβρουαρίου 2021 στις Βρυξέλλες, η Επιτροπή αφού επεξεργάστηκε τις υποψηφιότητες που είχαν κατατεθεί από τις Εθνικές Επιτροπές κάθε χώρας μέλους της ΕΕ, κατέληξε στον τελικό κατάλογο των βραβευθέντων. Σε κάθε χώρα αναλογεί ένα βραβείο, σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς που θεσπίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για την Κύπρο, το βραβείο έλαβε η Κοινωνική Διαμεσολάβηση στην Πράξη –‘ICLAIM’. Μετά από πρόταση του Δημήτρη Παπαδημούλη, η Επιτροπή αποφάσισε κατ’ εξαίρεση και ομόφωνα να δοθεί και ένα δεύτερο βραβείο. Αποδέκτης της τιμητικής διάκρισης ήταν ο Κώστας Βήχας, η εθελοντική δράση του οποίου έχει επικεντρωθεί τα τελευταία χρόνια στη διασφάλιση του ανθρώπινου δικαιώματος για μια ποιοτική ζωή, βάσει των αξιών του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ ενώ έχει τιμηθεί και με το δίπλωμα κοινωνικής προσφοράς ‘Γλαύκος Κληρίδης’.

Η «Συμβίωση»

Ιδρύθηκε τον Μάιο του 2011 στη Θεσσαλονίκη, στη βάση συνεργασιών από το 2003 στην εκπαίδευση, τα δικαιώματα και την καταπολέμηση των διακρίσεων στα Βαλκάνια και την Ελλάδα. Εστιάζει στην ενημέρωση και εκπαίδευση, στην ελευθερία της έκφρασης, στο δημόσιο διάλογο και στην ενεργή συμμετοχή, ώστε οι άνθρωποι και οι κοινότητες να εκφράζουν τις ανάγκες και τις ιδέες τους.

Υποστηρίζει την πολιτική, κοινωνική και οικονομική συμμετοχή των μεταναστών και των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Από το 2014 συνεργάζεται με το Συμβούλιο της Ευρώπης σε μια σειρά από θέματα.

Το «Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη»

Θεσμός που θεσπίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2008, το «Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη» αποτελεί επιβράβευση για εξαιρετικά επιτεύγματα σε μία σειρά από τομείς:

- Έργα για την προαγωγή καλύτερης αμοιβαίας κατανόησης και στενότερης σύνδεσης μεταξύ των πολιτών των κρατών μελών ή για τη διευκόλυνση της διασυνοριακής ή διεθνικής συνεργασίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Έργα ή δράσεις πολιτών που εμπλέκονται σε μακροπρόθεσμη, διασυνοριακή ή διεθνική πολιτιστική συνεργασία που συμβάλλει στην ενίσχυση ενός ευρωπαϊκού πνεύματος.

- Έργα που εκφράζουν συγκεκριμένα τις αξίες που απορρέουν από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για το 2020, απονεμήθηκαν συνολικά 30 βραβεία σε φορείς και πολίτες από 25 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)