to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:29 | 20.11.2018

Οικονομία

Ευρωκοινοβούλιο: «Ράπισμα» Σεντένο στην καταστροφολογία της ΝΔ (βίντεο)

«Η Ελλάδα ολοκλήρωσε επιτυχώς το τρίτο πρόγραμμα. Η οικονομία της έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη με θετικές προοπτικές. Η Ελλάδα υπεραποδίδει σε σχέση με τους συμφωνημένους στόχους»: αυτό αναφέρει ο πρόεδρος του Eurogroup, απαντώντας σε ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη, ο οποίος κάνει λόγο μέσω twitter για «άλλο ένα ράπισμα στην καταστροφολογία της ΝΔ»


Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο από την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι και το 2019 η Ελλάδα θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο Μ. Σεντένο είπε ότι το Eurogroup εργάζεται πάντα στη βάση των εκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αυτή τη στιγμή οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα είναι πολύ θετικές. Απόδειξη, είπε, είναι ότι η Ελλάδα δεν έλαβε διευκρινιστική επιστολή από την Επιτροπή για το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε, έχει επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους και το σημαντικό στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ και όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι και το 2019 θα τους επιτύχει. Πρόσθεσε, ότι όλα τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής εξετάζονται από την Επιτροπή στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας και αύριο θα δημοσιοποιηθεί η πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση για την Ελλάδα.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κύρτσου σχετικά με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας που αυξήθηκε στο 182% του ΑΕΠ, ο πρόεδρος του Eurogroup απάντησε ότι το σημαντικό είναι οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να παραμένουν σε λογικά επίπεδα, συμβατά με την ανάπτυξη. Γι' αυτό, τόνισε, το Eurogroup αποφάσισε να επιμηκύνει περαιτέρω την αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας και να δημιουργήσει ένα ταμειακό απόθεμα που θα καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της χώρας για τους επόμενους 22 μήνες, ακόμα και σε περιόδους διαταραχών στις αγορές, τις οποίες, σημείωσε, δεν αναμένουμε. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η μόχλευση και η μείωση των «κόκκινων» δανείων είναι ένα πολύ δύσκολο αλλά αναγκαίο εγχείρημα και πως το σημαντικό είναι οι δείκτες των «κόκκινων» δανείων να μειώνονται για «να είμαστε βέβαιοι ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Το tweet του αντιπροέδρου του ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για τη σημερινή τοποθέτηση Σεντένο:

Δ. Παπαδημούλης: «Σημείωσα με ικανοποίηση τις θετικές σας δηλώσεις»

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδαςτου ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης,μιλώντας εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωκοινοβουλίου με θέμα την «Οικονομικός Διάλογος και Ανταλλαγή Απόψεων με τον Μάριο Σεντένο, Πρόεδρο του Eurogroup» (EconomicDialogueandexchangeofviewswithMárioCenteno, PresidentoftheEurogroup), είπε τα εξής:

«Σημείωσα με ικανοποίηση κ. Σεντένο τις θετικές σας δηλώσεις για το τέλος των μνημονίων στην Ελλάδα, για την επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη, και για τη δημοσιονομική υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας. Ελπίζω να τις ακούσουν και ορισμένοι στην Αθήνα, που επιδίδονται στο σπορ της καταστροφολογίας.

Αύριο κατατίθεται η έκθεση της Κομισιόν. Σας έχω ακούσει πριν λίγες εβδομάδες να λέτε ότι με βάση την υπεραπόδοση, και με βάση το ότι η πρόσθετη περικοπή των συντάξεων είναι ένα δημοσιονομικό -και όχι διαρθρωτικό μέτρο-  εάν μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας (όπως λέει το EuroWorkingGroup) για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019, αυτή η περικοπή των συντάξεων δεν είναι αναγκαία.

Το ίδιο συνομολογεί πλέον και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο κ. Μοσκοβισί μας υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρχουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Ποια είναι η δική σας γνώμη;».

Αμέσως μετά ο Μ. Σεντένο απάντησε, αναφορικά με την Ελλάδα, μεταξύ άλλων:

«Σας διαβεβαιώνω ότι το Eurogroup εργάζεται πάντα επί τη βάση των εκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αξιολογήσεων της τωρινής προόδου, που είναι θετικές -και μια τέτοια απόδειξη είναι ότι η Ελλάδα δεν έλαβε γράμμα μετά την υποβολή του σχεδίου προϋπολογισμού, όπου το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα είναι σημαντικός στόχος.

Όλα τα στοιχεία για το μέλλον δείχνουν ότι και το 2019 θα έχει την ίδια επιτυχία η Ελλάδα και όλα τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει να τύχουν επεξεργασίας σε αυτό το πλαίσιο, και με την επαγρύπνηση της Κομισιόν».

«Μην περιμένετε κακές εκπλήξεις. Δεν θα υπάρχουν», δήλωσε χθες ο Μοσκοβισί

Δεν πρόκειται να υπάρξουν "κακές εκπλήξεις" ξεκαθάρισε στο μεταξύ ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ερωτηθείς τη Δευτέρα σχετικά με τον ελληνικό προϋπολογισμό, σε συνέντευξη Τύπου μετά το έκτακτο Eurogroup που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες.

"Δεν μπορούμε να προδικάσουμε από σήμερα (σ.σ.: χθες) αυτά που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη. Υπομονή" ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί, σχολιάζοντας ότι από μόνο του ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο είναι ένα "γεγονός", μια "καλή είδηση".

"Η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές είναι πολύ θετική. Μην περιμένετε κακές εκπλήξεις στην έκθεση. Δεν θα υπάρχουν", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν ήταν στην ατζέντα της σημερινής (σ.σ.: χθεσινής) συνεδρίασης, επαναλαμβάνοντας ότι δεν είναι ανάμεσα στις χώρες που έχει λάβει γράμμα από την Επιτροπή σχετικά με τον προϋπολογισμό της. "Είμαι σίγουρος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία και θα εκπληρωσει τις δεσμεύσεις της για το επόμενο και τα επόμενα έτη έτσι ώστε η Ελλάδα να γίνει πραγματικά ένα ‘success story' στο μέλλον", κατέληξε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)