to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:41 | 16.09.2021

Πολιτική

Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκε η πρόταση να συμπεριληφθεί ως έγκλημα η έμφυλη βία στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο

Πρωτοβουλία ευρωβουλευτριών της The Left και των Πρασίνων το να συμπεριληφθεί ως έγκλημα η έμφυλη βία στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με 427 ψήφους την νομοθετική πρωτοβουλία που πρότειναν οι ευρωβουλεύτριες Malin Björk, από την The Left και η Diana Riba i Giner από τους Πράσινους. Με την νομοθετική αυτλη πρωτοβουλία ζητούνται στοχευμένες πολιτικές για την αντιμετώπιση όλων των μορφών της έμφυλης βίας και των διακρίσεων, τόσο εντός του διαδικτύου όσο και εκτός αυτού. Έτσι, καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμπεριλάβει την έμφυλη βία ως έγκλημα στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. 

Ύστερα από έναν τεράστιο κατάλογο γυναικοκτονιών στην Ελλάδα σε μικρό μάλιστα χρονικό διάστημα, αλλά και βίας απέναντι σε θηλυκότητες, ωριμάζει το αίτημα για την οριστική καταπολέμηση τέτοιων περιστατικών, καθώς και για έμφυλη ισότητα. 

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Κώστας Αρβανίτης επισημαίνει σε ανάρτησή του πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι «η γυναικοκτονία είναι η πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών». 

Αναλυτικά, η ανάρτησή του:

«Με 427 ψήφους υπέρ, 119 κατά και 140 αποχές, εγκρίθηκε από την ολομέλεια του European Parliament η νομοθετική πρωτοβουλία που εισηγήθηκαν η συντρόφισσά μας από τη The Left Malin Björk & η ΕΒ των Πρασίνων Diana Riba i Giner, με την οποία ζητείται στοχευμένη νομοθεσία και πολιτικές για την αντιμετώπιση όλων των μορφών έμφυλης βίας και διακρίσεων εντός και εκτός διαδικτύου.

Με το ψήφισμα αυτό, καλούμε την Επιτροπή να συμπεριλάβει ως έγκλημα στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο την έμφυλη βία, βάσει του άρθρου 83 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ· στην ίδια κατηγορία δηλαδή με άλλα εγκλήματα που πρέπει να καταπολεμηθούν σε κοινή βάση, όπως το εμπόριο ανθρώπων, ναρκωτικών και όπλων, το ηλεκτρονικό έγκλημα και η τρομοκρατία.

Απαιτούμε από την ΕΕ Οδηγία με επίκεντρο τα θύματα, εναρμονισμένη με τα πρότυπα της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και άλλα διεθνή πρότυπα.

Καταγγέλλουμε ότι:

• Η γυναικοκτονία είναι η πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.
• Η άρνηση ασφαλούς και νόμιμης φροντίδας για τις αμβλώσεις αποτελεί μορφή έμφυλης βίας.

Να μπει τέλος στις γυναικοκτονίες, την έμφυλη βία & την καταπίεση!»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)