to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:22 | 12.05.2021

Πολιτική

Ευρωκοινοβούλιο: Δεξιά και κεντροδεξιά απέρριψαν αίτημα ψηφίσματος για τις πατέντες

39 Ευρωβουλευτές από 5 πολιτικές ομάδες είχαν ζητήσει με Επιστολή προς τους Προέδρους των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, να συζητηθεί η άρση των πατεντών των εμβολίων στην ερχόμενη Ολομέλεια


Όπως ανακοίνωσε στα κοινωνικά δίκτυα ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρω-ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Παπαδημούλης οι δυνάμεις της κεντροδεξιάς και της δεξιάς στο Ευρωκοινοβούλιο, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος συμπεριλαμβανομένου, αρνήθηκαν την πρόταση και το σχέδιο ψηφίσματος δε θα συζητηθεί ποτέ.

Η «γραμμή» Μέρκελ για τις πατέντες είχε διαφανεί από τη Σύνοδο του Πόρτο και στηρίχθηκε από την ευρωπαϊκή ηγεσία. Η Γερμανία και οι σύμμαχοί τους διαφωνούν με τη πρόταση για άρση των πατεντών κάτι που θα καθιστούσε την παραγωγή εμβολίων ευκολότερη και ταχύτερη, διαδραματίζοντας αρνητικό ρόλο στην ιστορία.

Μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι θα υποστηρίξει την παραίτηση από την προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια κατά του SARS-COV2 και σχετικές δηλώσεις της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, 39 ευρωβουλευτές από 5 πολιτικές ομάδες είχαν ζητήσει με επιστολή τους προς τη Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου, να συζητηθεί το θέμα της άρσης των πατεντών των εμβολίων στην ερχόμενη Ολομέλεια, στις 17-20 Μαΐου.

Την επιστολή συνυπέγραψαν από την Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο Αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας Δημήτρης Παπαδημούλης, καθώς και οι ευρωβουλευτές Κώστας Αρβανίτης και Πέτρος Κόκκαλης.

Το αίτημα έγινε σε συνέχεια της Ερώτησης με Αίτημα Προφορικής Απάντησης (LINK) σχετικά με το ίδιο ζήτημα, που είχε κατατεθεί την 1η Μαρτίου - και είχε επίσης συνυπογράψει ο Δημ. Παπαδημούλης, προκειμένου να προστεθεί η συζήτηση για την άρση των πατεντών για τα εμβόλια κατά του Covid στην ερχόμενη Ολομέλεια. Στην επιστολή αυτή υπογραμμίζονταν ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οφείλει να πάρει θέση και «να επιδείξει την άνευ όρων υποστήριξή του σε αυτήν την πρωτοβουλία τόσο διεθνώς όσο και απέναντι στην Επιτροπή».

Έκθετος ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εφόσον, όπως δηλώνει, ο έλληνας πρωθυπουργός είναι υπέρ του μέτρου που πρότεινε -μεταξύ άλλων- και ο αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς τι έπραξε το κόμμα του προκειμένου να προωθήσει την άποψη του αυτή.

Να θυμίσουμε βέβαια πως ο ίδιος τον Ιανουάριο 2021 χλεύαζε τον Αλέξη Τσίπρα από το βήμα του εθνικού κοινοβουλίου για τη πρόταση άρσης των πατεντών που είχε καταθέσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλώντας τη κυβέρνηση να λάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)