to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:09 | 30.03.2017

Κοινωνία

Ευρωκαταδίκη για τις «ματωμένες» φράουλες της Μανωλάδας - «Κόλαφος για την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Πρόκειται για τα αιματηρά γεγονότα του 2013, όταν επιστάτες τοπικού «τσιφλικά» πυροβόλησαν μετανάστες από το Μπαγκλαντές που «τόλμησαν» να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες εργασίας τους και να ζητήσουν τα δεδουλευμένα τους.


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε σήμερα την Ελλάδα με αφορμή  τις «ματωμένες» φράουλες της Νέας Μανωλάδας.

Πρόκειται για τα αιματηρά γεγονότα του 2013, όταν επιστάτες τοπικού «τσιφλικά» πυροβόλησαν μετανάστες από το Μπαγκλαντές που «τόλμησαν» να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες εργασίας τους και να ζητήσουν τα δεδουλευμένα  τους, που δεν καταβάλλονταν επί 6 μήνες. Οι εργάτες έτρεχαν πανικόβλητοι και δέχονταν τα σκάγια στις πλάτες τους και στο σώμα. Πάνω από 30 εξ αυτών είχαν οδηγηθεί σε περιφερειακά νοσοκομεία, πολλοί εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο είχαν προσφύγει 42 μετανάστες, οι οποίοι είχαν εργαστεί από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι τον Φλεβάρη του 2013 στα φραουλοχώραφα της Ηλείας.

Το δικαστήριο επέβαλε στην Ελλάδα να καταβάλει σε κάθε έναν από τους 42 αιτούντες, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει στην αρχική τότε δίκη στο ελληνικό κακουργιοδικείο 16.000 ευρώ και καθένα από τους άλλους αιτούντες 12.000 ευρώ για το σύνολο της ζημίας που υπέστησαν, καθώς και 4,363.64 ευρώ σε όλους τους αιτούντες για τα έξοδα και τις δαπάνες της δίκης.

Το περιστατικό είχε προκαλέσει τότε τη διεθνή κατακραυγή.


ΣΥΡΙΖΑ: Κόλαφος για την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου η καταδίκη της χώρας μας

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την υπόθεση της Μανωλάδας

Η καταδικαστική απόφαση που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της Ελλάδας για τα αιματηρά γεγονότα που συνέβησαν το 2013 στις καλλιέργειες φράουλας της Νέας Μανωλάδας Ηλείας, αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. 

Τόσο η απόφαση όσο και το σκεπτικό που τη συνοδεύει, καταδεικνύουν πως η ΝΔ του κ. Σαμαρά δεν αδιαφορούσε απλώς για τις καταστάσεις ζούγκλας που επικρατούσαν στην εν λόγω περιοχή, αλλά έδειχνε ανοχή σε εγκληματικές πράξεις. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν δίστασε να επιβάλλει με νόμο τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, υπονομεύοντας τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων. 

Η σημερινή κυβέρνηση, είναι αποφασισμένη να επιβάλλει την τήρηση της νομοθεσίας και να προστατεύσει με κάθε τρόπο τα εργασιακά δικαιώματα όλων.

«Μεγάλη νίκη η απόφαση για την υπόθεση της Μανωλάδας»

Σε συνέντευξη Τύπου, οι νομικοί των οργανώσεων «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες» και «Open Society Justice Initiative» που εκπροσώπησαν τους εργάτες κάνουν λόγο για «την πιο σημαντική απόφαση που έχει εκδοθεί ποτέ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των εργατών, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη». (αναλυτικά)


Εικόνες από το περιστατικό:

Το σκεπτικό και το χρονικό της καταδίκης

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα παραβίασε τα άρθρα 4 § 2 της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, λόγω της αποτυχίας του κράτους να εκπληρώσει τις θετικές υποχρεώσεις που υπέχει από τη διάταξη αυτή, δηλαδή την πρόληψη,της εμπορίας ανθρώπων, την προστασία των θυμάτων, τη διεξαγωγή αποτελεσματικής έρευνας σχετικά με τα αδικήματα και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους για τη διακίνηση.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο, οι προσφεύγοντες δεν είχαν άδεια εργασίας όταν προσλήφθηκαν μεταξύ του Οκτωβρίου του 2012 και του Φεβρουαρίου του 2013 για να μαζέψουν φράουλες σε ένα αγρόκτημα στη Μανωλάδα. Τους είχαν υποσχεθεί μισθό των 22 ευρώ για επτά ώρες, και τρία ευρώ για κάθε ώρα υπερωρίας, ωστόσο δούλευαν καθημερινά από τις 7 π.μ. έως τις 19:00 υπό την επίβλεψη ένοπλων φρουρών, με τους εργοδότες τους να τους λένε ότι θα λάβουν μισθό μόνο αν συνέχιζαν να εργάζονται. Μάλιστα, οι αιτούντες ζούσαν σε πρόχειρα παραπήγματα, χωρίς τουαλέτες ή τρεχούμενο νερό.

Τον Φεβρουάριο, τον Μάρτη  και τον Απρίλιο του 2013, οι εργαζόμενοι κατέβηκαν σε απεργία ζητώντας την καταβολή των απλήρωτων μισθών τους, αλλά χωρίς επιτυχία. Στις 17 Απριλίου 2013, οι εργοδότες που προσέλαβαν άλλους μετανάστες.  Φοβούμενοι ότι δεν θα πληρωθούν 100 έως 150 εργαζόμενοι από την περίοδο 2012-2013 κανόνισαν συνάντηση, προκειμένου να απαιτήσουν τους μισθούς τους. Και τότε βγήκαν τα όπλα...

Ολόκληρη η απόφαση:

Ο Άρειος Πάγος είχε αθωώσει τους «πιστολέρο» της Μανωλάδας

Η δίκη των «πιστολέρο» της Νέας Μανωλάδας στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστηρίο της Πάτρας είχε καταλήξει στην ομόφωνη αθώωση των δύο βασικών κατηγορούμενων, στους οποίους είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για βαριά κακουργήματα, ενώ δύο ακόμα κατηγορούμενοι – επιστάτες στην επιχείρηση όπου συνέβησαν τα  αιματηρά επεισόδια του 2013- κρίθηκαν ένοχοι για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών ο ένας, για απλή συνέργεια σε πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών ο δεύτερος.

Στον πρώτο είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 14 χρόνια και επτά μήνες (που συνεπάγεται 10 χρόνια φυλάκισης και είναι μετατρέψιμη σε πέντε ευρώ ημερησίως), ενώ στον δεύτερο οκτώ χρόνια και επτά μήνες. Η έφεση είχε ανασταλτικό χαρακτήρα και για τους δύο, γεγονός που σημαίνει ότι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ύστερα από πιέσεις και τις αντιδράσεις που είχαν ξεσπάσει, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη παρενέβη στην υπόθεση, ζητώντας από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστηρίο της Πάτρας να διαβιβάσει αντίγραφο της επίμαχης απόφασης, προκειμένου να κριθεί εάν συντρέχει περίπτωση να ασκηθεί αναίρεση, ενώ στο διάστημα που μεσολάβησε ζήτησαν το ίδιο με αίτησή τους και οι μετανάστες που είχαν δεχτεί την επίθεση.

Ωστόσο, τον Οκτώβριο του 2014, ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος να ασκηθεί αναίρεση κατά της ομόφωνης αθωωτικής ετυμηγορίας, που είχε απαλλάξει τους βασικούς κατηγορούμενους για την αιματηρή επίθεση, βάζοντας την υπόθεση στο αρχείο.

Κάπως έτσι ακολούθησε η προσφυγή στο ΕΔΑΔ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)