to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:36 | 25.05.2014

Διεθνή

Ευρωεκλογές: Ενίσχυση για την Αριστερά, άνοδος της ακροδεξιάς, πύρρειος νίκη του ΕΛΚ

Το 43,11 % του εκλογικού σώματος προσήλθε στις κάλπες και εξέλεξε τους 751 Ευρωβουλευτές για την επόμενη πενταετία. Πρώτο κόμμα αναδείχτηκε στη Γαλλία το ακροδεξιό/ξενοφοβικό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν. Ενισχυμένη η ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο με τουλάχιστον 45 ευρωβουλευτές


 

Στη νέα Ευρωβουλή πρώτη δύναμη, αλλά χωρίς αυτοδυναμία, είναι το ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) με 214 έδρες. Έπονται οι S&D (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες) με 189 έδρες. Ο Γιούνκερ του ΕΛΚ και ο Σουλτς των S&D βρίσκονται λοιπόν στη θέση που θα βρισκόταν κάθε επίδοξος πρωθυπουργός μετά από εθνικές εκλογές: Ψάχνουν στήριξη για να σχηματίσουν πλειοψηφία.

 

Αναλυτικά:

 

 

Δευτέρα 26/5

Γαλλία: Έκτακτη σύσκεψη συγκαλεί ο Ολάντ μετά την επέλαση της Λεπέν  - «Πολιτικός σεισμός» οι ευρωεκλογές λέει ο ευρωπαϊκός τύπος - Ποιοι εκλέγονται ευρωβουλευτές από την Ελλάδα

H άνοδος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς σε σύγκριση με το 2009 (παρακάτω δείτε αναλυτικά την κατανομή των εδρών):

To πρωτοσέλιδο της Λιμπερασιόν σήμερα, Δευτέρα

 

Μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής 25/5:

Τα τελικά αποτελέσματα στην Κύπρο

Η κατανομή εδρών στην Γερμανία - Ένας νεοναζιστής του NPD στην Ευρωβουλή

Εκτίμηση σύνθεσης του Ευρωκοινοβουλίου (για περισσότερες πληροφορίες εδώ)

Κυριακή 25/5:

23.12: Οι Δανοί εθνικιστές του ριζοσπαστικού δεξιού Λαϊκού Κόμματος της Δανίας καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στις εκλογές, ενισχυόμενοι κατά 10 μονάδες σε σχέση με το 2009.

23.10: «Δεν θα συνεργαστούμε με ακραία κόμματα», δηλώνουν οι Γερμανοί Ευρωσκεπτικιστές

«Δεν θα συνεργαστούμε με ακραία κόμματα», δήλωσε ο ηγέτης των Γερμανών Ευρωσκεπτικιστών της AfD (Εναλλακτική για την Γερμανία) Μπέρντ Λούκε.

23.07: Η συμμετοχή στην Ισπανία κυμάνθηκε στο 44,7%.

Στο 43,11% υπολογίζεται το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Tο 2009 η συμμετοχή ήταν 43%.

Σουηδία: Προβάδισμα των Σοσιαλδημοκρατών

Δανία: Προβάδισμα του Λαϊκού Κόμματος στο Exit Poll

Φινλανδία: Μικρή άνοδος του ακροδεξιού κόμματος

Γαλλία: Πρώτη η Λεπέν σύμφωνα με το πρώτο Exit Poll

Γερμανία:  Στο 8% το Die Linke - Τα πρώτα exit polls

Συνολικά 36 έδρες καταλαμβάνουν οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) στη νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την πρόγνωση που μετέδωσε το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.Σύμφωνα με την ίδια πρόγνωση, οι Σοσιαλδημοκράτες καταλαμβάνουν 27 έδρες, οι Πράσινοι 10, η Αριστερά και η Εναλλακτική για την Γερμανία από 7 και οι Φιλελεύθεροι 3 έδρες. Από μία έδρα κερδίζουν το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD), οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι, οι Πειρατές, οι Οικολόγοι-Δημοκράτες και το Κόμμα της Προστασίας των Ζώων και του Περιβάλλοντος.

Καταμέτρηση ψήφων στο Μόναχο.

Ελλάδα: Τα αποτελέσματα των πρώτων exit polls

Κύπρος: Προβάδισμα του ΔΗΣΥ με περίπου 10% δείχνουν τα exit polls

Αυστρία: Τα πρώτα exit polls - Υπερδιπλασιάζονται τα ποσοστά των ακροδεξιών

_________

Στη μητροπολιτική Γαλλία, η συμμετοχή είχε ανέλθει στις 12 τοπική ώρα στο 15,70%, περίπου μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερη από τις τελευταίες ευρωεκλογές του 2009 που βρισκόταν, την ίδια ώρα, στο 14,81%.

Στις 12 το μεσημέρι δεν υπήρχαν ακόμη επίσημα στοιχεία για το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές στη Γερμανία, η οποία εκλέγει τους περισσότερους ευρωβουλευτές (96). Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, αναμένεται αύξηση της συμμετοχής σε σχέση με το 2009, ειδικά στα βόρεια της χώρας.

Μικρή αύξηση παρατηρείται και στην Πορτογαλία, που εκλέγει 21 ευρωβουλευτές--12,14% από 11,84% που ήταν το 2009.

Στην Κροατία (11 ευρωβουλευτές) στις 12 (ώρα Ελλάδος), τέσσερις ώρες αφότου άνοιξαν οι κάλπες, είχε ψηφίσει το 7,53% και μέχρι να κλείσουν οι κάλπες η συμμετοχή αναμένεται να φθάσει στο 20,84%.

Αντίθετα, στην Τσεχία που ψήφισε δύο ημέρες--Παρασκευή και Σάββατο--για να εκλέξει 21 ευρωβουλευτές, μόλις το 20% προσήλθε στις κάλπες, σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρακτορείου ειδήσεων CTK.

Η Μάλτα, όπου κατά παράδοση η συμμετοχή είναι μεγάλη, αυτή τη φορά κατέγραψε ιστορικό χαμηλό, ωστόσο η συμμετοχή πλησίασε το 75%.

Στην Πολωνία, ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος ψήφισε σήμερα το πρωί, δήλωσε ότι "αν η συμμετοχή ξεπεράσει το 20% δεν θα είναι δραματικό".

Το 2009, η αποχή ξεπέρασε το 70% στις περισσότερες χώρες της ανατολικής Ευρώπης και κυρίως στη Σλοβακία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Δημοκρατία της Τσεχίας. (ΑΠΕ)

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)