to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:11 | 26.05.2019

Διεθνή

Ο νέος ευρωπαϊκός χάρτης μετά τις κάλπες

Κοντά στο 51% η συμμετοχή σε 27 χώρες της ΕΕ. Μείωση των εδρών τους βλέπουν το ΕΛΚ και το ΕΣΚ, ενώ άνοδο σημειώνουν το ALDE και οι Πράσινοι


Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στο σύνολο των 28 χωρών ανήλθε περίπου στο 51%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συγκριτικά, το 2014 η συμμετοχή έφτασε το 42,61%.

Μείωση εδρών για ΕΛΚ και ΕΣΚ, ενώ άνοδο σημειώνουν το ALDE και οι Πράσινοι

Τη δεύτερη εκτίμηση του Ευρωκοινοβούλιου για τις έδρες των κομμάτων στη βάση των εθνικών εκτιμήσεων σε 14 χώρες και στην πρόθεση ψήφου σε 14, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου Ζαμ Ντουκ. Σε αυτές έχει ενσωματωθεί και η εκτίμηση για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με αυτήν, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα παίρνει 177 έδρες (σε σχέση με 173 στην πρώτη εκτίμηση), οι Σοσιαλδημοκράτες 147 (το ίδιο), οι Φιλελεύθεροι 101 (σε σχέση με 102), οι Πράσινοι 69 (σε σχέση με 71), οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές 59 (σε σχέση με 58), η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (των Μ. Σαλβίνι και Μ. Λεπέν) 57 (το ίδιο), η Ευρώπη της Ελευθερίας και της άμεσης δημοκρατίας 56 (το ίδιο), άλλα κόμματα 35 (σε σχέση με 37) και οι μη εγγεγραμένοι 8.

«Χαμηλές πτήσεις» για την Ευρωπαική Αριστερά

Η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά αναμενόταν να διατηρήσει τη δύναμή της σε αριθμό εδρών, ωστόσο η μικρή υποχώρηση που εμφάνισε, κόστισε 3 έδρες από τις 42 της έδρες. Το συνολικό ποσοστό της φαίνεται να διαμορφώνεται στο 5.1%.

Πώς αλλάζει το Ευρωκοινοβούλιο: ΕΛΚ και Σοσιαλδημοκράτες δεν έχουν πλέον την πλειοψηφία

Οι δύο μεγάλες πολιτικές οικογένειες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η συντηρητική δεξιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και οι σοσιαλδημοκράτες, δεν διατηρούν πλέον οι δύο τους την πλειοψηφία σε ένα ημικύκλιο πιο κατακερματισμένο σήμερα από ποτέ, σύμφωνα με μια πρώτη προβολή που έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα εκλογικά αποτελέσματα περιπλέκουν την κούρσα για τις ευρωπαϊκές θέσεις κλειδιά

Άνοδος των Πρασίνων στην Ευρώπη μπροστά στην κλιματική αλλαγή

Με διψήφιες επιδόσεις στις μεγάλες χώρες της ΕΕ, ιδιαίτερα στη Γερμανία, τα οικολογικά κόμματα κατέγραψαν μια ιστορική επιτυχία στις ευρωεκλογές, καθώς ο επείγων χαρακτήρας της κλιματικής αλλαγής επιβλήθηκε ως ένα κρίσιμης σημασίας ζήτημα για τους ψηφοφόρους.

Το άλμα των γερμανών Πρασίνων στο 20,9% είναι εμβληματικό: το κόμμα διπλασίασε την επίδοσή του του 2014. Στη Γαλλία, οι οικολόγοι είναι τρίτοι με 12%. Στην Αυστρία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, οι ομόλογοί τους βρίσκονται επίσης πάνω από το 10% και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και στο Βέλγιο, αναμένονται σημαντικά ποσοστά.

Οι Πράσινοι θα μπορούσαν ακόμη και να βρεθούν σε θέση ρυθμιστή ή να έχουν λόγο στη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην ταυτότητα του προέδρου της, αν ούτε η κεντροδεξιά (ΕΛΚ) ούτε η κεντροαριστερά (ΕΣΚ) δεν καταφέρουν να κερδίσουν απόλυτη πλειοψηφία. Κάτι τέτοιο θα συνέβαινε για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Περισσότερα...

Η ευρωφοβική επέλαση που δεν έγινε

Η Μαρίν Λεπέν ελπίζει, μαζί με την Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, που εξασφάλισε το 30% των ψήφων, όπως αναμενόταν, στον σχηματισμό μίας ευρείας συμμαχίας εθνικιστικών, ευρωσκεπτικιστικών και λαϊκιστικών κομμάτων. Η ομάδα Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας εξασφαλίζει 58 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (έναντι 37).

Σαλβίνι: Το αποτέλεσμα της κάλπης είναι εντολή για αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ

Ωστόσο σήμερα φαίνεται δύσκολη μία προσέγγιση με την λαϊκιστική Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας, όπου συμμετέχει το ιταλικό Κίνημα των 5 Αστέρων και όπου θα ενταχθεί το νέο ευρωφοβικό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ, το Κόμμα του Brexit που εξασφαλίζει το 31,5% των ψήφων και 24 έδρες στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού οι διαφωνίες τους είναι μεγάλες.

Ακόμη και αν στις δύο αυτές ομάδες προστεθούν οι 58 έδρες του ECR όπου συμμετέχουν οι βρετανοί Τόρις και οι Πολωνοί του PiS, νικητές των ευρωεκλογών) η άκρα δεξιά οι ευρωσκεπτικιστές και οι ευρωφοβικοί παραμένουν, με 172 έδρες, πολύ μακριά από την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (376 έδρες).

Περισσότερα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΡΩΟΜΑΔΕΣ:

  1. Η φιλοευρωπαϊκή Δεξιά απαιτεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

  2. Tην ανάγκη μιας «νέας κοινωνικής προοδευτικής συμμαχίας» στο Ευρωκοινοβούλιο επισημαίνουν οι Σοσιαλδημοκράτες

  3. Ικανοποίηση των Ευρωπαίων Πρασίνων για το αποτέλεσμα

  4. Σκα Κέλερ, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Οριόλ Τζουνκέρας και άλλα πρόσωπα του νέου Ευρωκοινοβουλίου

Οι πρωτιές  των Σοσιαλδημοκρατών: Σουηδία, Δανία, Ισπανία και Πορτογαλία

Οι Σοσιαλδημοκράτες έρχονται πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη Σουηδία, με ποσοστό 25,10% και εκλέγουν πέντε βουλευτές σύμφωνα με τα έξιτ πολ, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας. Στη δεύτερη θέση, το κόμμα των Νέων Μετριοπαθών με ποσοστό 17,6% και 4 έδρες ενώ σε μικρό απόσταση (16,9%) ακολουθούν οι Δημοκράτες της Σουηδίας, με 3 έδρες. Από δύο έδρες κερδίζουν το Κεντρώο Κόμμα, οι Πράσινοι και οι Χριστιανοδημοκράτες ενώ το Κόμμα της Αριστεράς και οι Φιλελεύθεροι θα εκπροσωπηθούν στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 1 έδρα.

Στη Δανία, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα κερδίζει επίσης τις εκλογές με ποσοστό 23,3% και εκλέγει 3 ευρωβουλευτές, όσους και το Φιλελεύθερο (Venstre) που αποσπά ποσοστό 20,5%. Από δύο έδρες κερδίζουν το Λαϊκό Κόμμα (13,2%) και το Λαϊκό Σοσιαλιστικό (12,3%) και από 1, το Σοσιαλφιλελεύθερο Κόμμα, η Κοκκινοπράσινη Συμμαχία και το Συντηρητικό κόμμα που συγκέντρωσαν μονοψήφια ποσοστά.

Πρώτο κόμμα στην Πορτογαλία αναδεικνύεται το Σοσιαλιστικό, με ποσοστό 32% και 8 έδρες. Πέντε έδρες κερδίζουν οι Σοσιαλδημοκράτες (22%), 3 το Μπλοκ της Αριστεράς (10,5%), από δύο η συμμαχία του Κομμουνιστικού Κόμματος με τους Πράσινους και το Λαϊκό Κόμμα και μία το κόμμα PAN ("Πρόσωπα-Ζώα-Φύση).

Πρώτο κόμμα στη Βρετανία το Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις εκλογές που διεξήχθησαν την Πέμπτη, τα έξιτ πολ δείχνουν ότι το Κόμμα του Brexit του ευρωφοβικού Νάιτζελ Φάρατζ κερδίζει την πρώτη θέση με ποσοστό 31,6% και εκλέγει 24 ευρωβουλευτές. Στη δεύτερη θέση, το Εργατικό κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 19,10% και εκλέγει 14 ευρωβουλευτές. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αναμένεται να βρεθούν στην τρίτη θέση (18,9%) ενώ το κυβερνών Συντηρητικό Κομμα της Τερέζα Μέι υπέστη συντριβή, με ποσοστό 12,4% και 10 έδρες. Τέλος, οι Πράσινοι εκλέγουν 4 ευρωβουλευτές, αποσπώντας ποσοστό 9,8%.

Περισσότερα...

«Τρομερά απογοητευτικά αποτελέσματα – αλλά αυτή είναι η ετυμηγορία για τον τρόπο που εκπληρώνουμε το Brexit. Υπάρχει ένα ξεκάθαρο μάθημα: ο κόσμος θέλει να τελειώνουμε με αυτό», έγραψε ο Τζαβίντ στο Twitter.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

  1. Κύπρος: Τα ανεπίσημα αποτελέσματα με καταμετρημένο το 100% - Ποιοι εκλέγονται

  2. Γερμανία: Κόλαφος για τον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

  3. Ισπανία: Σιωπή από τον Πάμπλο Ιγκλέσιας για την υποχώρηση των Podemos στην τριπλή εκλογική αναμέτρηση της 26ης Μαΐου

  4. Γαλλία: Η ήττα των «κίτρινων γιλέκων» και η απορρόφηση μεγάλου μέρους τους από τον Εθνικό Συναγερμό

Ροή ενημέρωσης από τις χώρες της Ε.Ε.:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)