to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:34 | 02.03.2016

Διεθνή

Ευρεία επιχείρηση της Ιορδανίας κατά ισλαμιστών σε πόλη κοντά στη συριακή μεθόριο

Δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας της Ιορδανίας σκότωσαν πολλούς "παράνομους" κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης η οποία διεξήχθη χθες εναντίον ισλαμιστών και στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες άνδρες, στην πόλη Ιρμπίντ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.


Μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας και ειδικές δυνάμεις συμμετείχαν στην επιχείρηση, την οποία ένας αξιωματικός περιέγραψε ως τη μεγαλύτερη των τελευταίων ετών εναντίον πυρήνων εν υπνώσει ισλαμιστών φανατικών.

Μια δεύτερη πηγή στις ιορδανικές υπηρεσίες ασφαλείας ανέφερε πως οι δυνάμεις αυτές, με την υποστήριξη ελικοπτέρων, αναπτύχθηκαν κυρίως σε έναν καταυλισμό Παλαιστίνιων προσφύγων στην καρδιά της πόλης, όπου σύμφωνα με τις αρχές κρύβονταν οι "φυγόδικοι παράνομοι".

Το Αμμάν δεν έδωσε λεπτομέρειες για το ποιοι ήταν οι στόχοι της επιχείρησης αυτής, ανακοίνωσε πάντως πως οι δυνάμεις ασφαλείας της Ιορδανίας σκότωσαν πολλούς "φυγόδικους παράνομους" και τραυμάτισαν πολλούς άλλους, ενώ τρία μέλη των δυνάμεων ασφαλείας επίσης τραυματίστηκαν.

Η ιορδανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε, επικαλούμενη αξιωματικούς των υπηρεσιών ασφαλείας, ότι η επιχείρηση συνεχίζεται στην πόλη, που απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Αυτήκοοι μάρτυρες έκαναν λόγο για σποραδικές ανταλλαγές πυρών. Οι δρόμοι που οδηγούν στην περιοχή είχαν αποκλειστεί από την αστυνομία.

Στην Ιορδανία φιλοξενούνται μεγάλοι καταυλισμοί του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για Παλαιστίνιους πρόσφυγες επί έξι δεκαετίες και πλέον. Οι άσχημες συνθήκες σε αυτούς τους καταυλισμούς θεωρείται πως προσφέρουν εύφορο έδαφος σε εξτρεμιστές που επιδιώκουν τη στρατολόγηση μελών.

Η Ιρμπίντ, η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Ιορδανίας, έχει έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς Σύρων προσφύγων στο βασίλειο. Συνολικά στο ιορδανικό έδαφος βρίσκονται τουλάχιστον 1,4 εκατ. Σύροι που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους κατά τη διάρκεια του πενταετούς πολέμου.

Οι αρχές του χασεμιτικού βασιλείου έχουν προσαγάγει σε δίκη και έχουν καταδικάσει δεκάδες εξτρεμιστές που επέστρεψαν από τη Συρία, ορισμένοι από τους οποίους είχαν στρατολογηθεί από το Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, ο βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία) και το Ισλαμικό Κράτος. Έχουν επίσης συλλάβει δεκάδες συμπαθούντες, που είχαν εκφράσει για παράδειγμα την υποστήριξή τους σε εξτρεμιστές μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν είναι ακόμη σαφές σε ποια οργάνωση ανήκουν τα πρόσωπα που καταδιώκονται στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης. Μια πηγή ανέφερε πως υπάρχουν υποψίες ότι ανήκουν στο ΙΚ, μια δεύτερη πηγή αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Μια τρίτη πηγή δήλωσε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί ότι στόχος είναι κυρίως μέλη του ΙΚ και πρόσθεσε πως έχουν συλληφθεί περίπου 30.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄, σύμμαχος των ΗΠΑ, ο οποίος προασπίζει τη συμφωνία ειρήνης του κράτους του με το Ισραήλ, έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία του για την απειλή του ΙΚ, μια οργάνωση που έχει καταλάβει εδάφη στη Συρία και στο Ιράκ. Η Πολεμική Αεροπορία της Ιορδανίας έχει συμμετάσχει σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του ΙΚ στο συριακό έδαφος, καθώς οι ιορδανικές ένοπλες δυνάμεις συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Αφότου ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία το 2011 εκατοντάδες Ιορδανοί έχουν ενταχθεί στις τάξεις των εξτρεμιστικών οργανώσεων οι οποίες συμμετέχουν στον πόλεμο εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η Ιορδανία έχει υποστεί επιθέσεις ισλαμιστικών οργανώσεων στο παρελθόν, με πιο αξιοσημείωτες τις βομβιστικές ενέργειες εναντίον ξενοδοχείων στο Αμμάν από μια οργάνωση που συνδεόταν με την αλ Κάιντα κατά τη διάρκεια της αμερικανικής κατοχής στο Ιράκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)