to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ευρ. Επιτροπή: Θα απαγορευτούν τα φυτοφάρμακα που παραλύουν τις μέλισσες

Το πράσινο φως για την απαγόρευση των φυτοφαρμάκων που συνδέονται με την εξαφάνιση μελισσών έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη Δευτέρα παρά το γεγονός ότι υπήρξε οριακή πλειοψηφία - απείχε η Ελλάδα!




“Η επίσημη απόφαση θα χρειαστεί μερικές εβδομάδες γιατί πρέπει να μεταφράσουμε το κείμενο κ.λ.π αλλά τώρα πήραμε την πολιτική απόφαση να αναστείλουμε τη χρήση αυτών των εντομοκτόνων από την 1η Δεκεμβρίου” είπε ο Ρότζερ Γουέιτ από την Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά εδώ και καιρό να απαγορευθεί η χρήση μιας οικογένειας φυτοφαρμάκων (νεονικοτινοειδή) που συνδέεται με τη μαζική εξόντωση μελισσών σε όλο τον πλανήτη. Τα 15 από τα 27 κράτη μέλη τάχθηκαν υπέρ της απόφασης, τα οχτώ κατά ενώ τέσσερα κράτη μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα απείχαν της ψηφοφορίας.

“Οι ζημιές για τις μέλισσες είναι τρομερές γιατί πρόκειται για νευροδιαβιβαστές της μέλισσας, που σημαίνει ότι οι μέλισσες αδυνατούν να βρουν τις κυψέλες τους οπότε χάνονται και πεθαίνουν” δήλωσε η μελισσοκόμος Ελέν Κούφεραθ που συμμετείχε σε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Κομισιόν.

Η Επιτροπή βασίσθηκε σε μια πολύ αρνητική γνωμοδότηση που εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

“Σε μία πρόσφατη επιστημονική έκθεση ταυτοποιούμε 7 ουσίες οι οποίες δημιουργούν πολύ σοβαρά προβλήματα στις μέλισσες και άλλα έντομα. Θα θέλαμε λοιπόν η Κομισιόν να μη λάβει δράση μόνο για αυτά τα νεονικοτινοειδή αλλά επίσης να λάβει υπόψη τις επιστημονικές αποδείξεις ότι και οι άλλες ουσίες είναι εξίσου τοξικές όσο και αυτές που σύντομα θα απαγορευτούν” είπε ο Μάρκο Κοντιέρο από την Greenpeace.

Πληροφορίες από Euronews

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)