to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:10 | 11.11.2016

πηγή: Στο Κόκκινο

Οικονομία

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα στεγαστικά δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων

Τα μέτρα που εισηγήθηκε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και ενέκρινε το ΚΥΣΟΙΠ το προηγούμενο καλοκαίρι, για την ευνοϊκότερη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων των δημοσίων υπαλλήλων, παρουσίασε ο πρόεδρος του Ταμείου, Κώστας Βαρλαμίτης, μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Στάθη Σχινά.


Να σημειωθεί ότι τα μέτρα αφορούν συγκεκριμένα σε 148.000 δάνεια δημοσίων υπαλλήλων και δημοτικών υπαλλήλων ή συνταξιούχων του δημοσίου, τα οποία εξυπηρετούνται με πολύ μεγάλη δυσκολία από τους δανειολήπτες, καθώς οι δόσεις είναι δυσανάλογα μεγάλες σε σχέση με το εισόδημά τους.

Με τα μέτρα που υιοθετήθηκαν, δίνεται η δυνατότητα της μεγάλης παράτασης για την εξόφληση του δανείου ώστε να σμικρυνθούν οι δόσεις, της σημαντικής μείωσης των επιτοκίων (μιλάμε για μεσοσταθμική μείωση 2,4%) και του παγώματος ενός σημαντικού τμήματος του δανείου.

«Σκοπός είναι να μειωθεί η δόση σε επίπεδο που οι δανειολήπτες να μπορούν να πληρώνουν, με τρόπο όμως που ταυτόχρονα να μειώνεται έστω και λίγο κάθε φορά και το υπόλοιπο της οφειλής τους», τόνισε ο κ. Βαρλαμίτης, εξηγώντας περαιτέρω: «Με βάση την πραγματική οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη ορίζεται τι μπορεί να πληρώνει και στη βάση αυτού προσαρμόζεται το δάνειο, ώστε ο δανειολήπτης να ζει αξιοπρεπώς και ταυτόχρονα να μειώνεται η οφειλή του».

«Πρόκειται για μέτρα που σκοπό έχουν να προστατεύσουν το δικαίωμα της κατοικίας και ταυτόχρονα να διασφαλίσουν το κοινωνικό και δημόσιο συμφέρον», κατέληξε ο κ. Βαρλαμίτης.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Βαρλαμίτης διευκρίνισε ότι οι αιτήσεις για ρύθμιση που έχουν ήδη υποβληθεί πριν την σχετική απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ το καλοκαίρι, θα εξεταστούν σύμφωνα με τα καινούρια δεδομένα χωρίς να χρειαστεί οι δανειολήπτες να κάνουν κάτι.

Επίσης, η ρύθμιση θα ισχύσει αναδρομικά και για όλες τις αιτήσεις που θα υποβληθούν μέχρι και 31/12, με έναρξη ισχύος της ρύθμισης την 1η Ιουλίου 2016. 

Οι αιτήσεις υποβάλλονται απευθείας στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενημέρωσε ο κ. Βαρλαμίτης, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει αναλυτική σχετική ανακοίνωση για τη φόρμα και τα μέσα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι δανειολήπτες.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)