to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:59 | 23.08.2012

πηγή: https://left.gr/98

Διεθνή

Ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας για τους Ρομά στη Γαλλία

Η κυβέρνηση χαλάρωσε τους περιορισμούς. Άρση του συνόλου των περιορισμών ζητά η ΕΕ.



Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να «χαλαρώσει τους περιορισμούς» που υπήρχαν για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας των Ρομά, «ακυρώνοντας το φόρο» που όφειλαν να καταβάλουν οι εργοδότες και «ανοίγοντας» τα επαγγέλματα στα οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση, ανακοίνωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Στέγασης Σεσίλ Ντιφλό.

Η απόφαση αυτή, η οποία ελήφθη κατά τη διάρκεια διυπουργικής συνόδου, αποσκοπεί στο «να διευκολυνθεί η ενσωμάτωση μέσω της εργασίας, με το άνοιγμα και τη χαλάρωση σε πολύ μεγάλο βαθμό των περιορισμών που υπάρχουν σήμερα για τους πληθυσμούς των Ρομά, οι οποίοι επιθυμούν να εργαστούν», δήλωσε η υπουργός κατά τη λήξη της συνάντησης αυτής.

Η κυβέρνηση ενέκρινε εξάλλου τις επιχειρήσεις για τη διάλυση των παράνομων καταυλισμών «στην περίπτωση που αυτές γίνονται σε εφαρμογή μιας απόφασης της δικαιοσύνης ή για να δοθεί τέλος σε μια επικίνδυνη κατάσταση ή σε μια κατάσταση υγειονομικού κινδύνου», σύμφωνα με ανακοίνωση.

Το Παρίσι υπογραμμίζει ότι «οι απαντήσεις» που θέτει η τύχη των Ρομά πρέπει να «οικοδομηθούν επίσης σε ευρωπαϊκή κλίμακα» και θα ζητήσει από την κυπριακή προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο η υπόθεση των Ρομά «να εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη της προσεχούς συνόδου του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Άρση του συνόλου των περιορισμών ζητά η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την ανακοίνωση της γαλλικής κυβέρνησης ότι αποφάσισε να χαλαρώσει τους περιορισμούς για την πρόσβαση των Ρομά στην αγορά εργασίας, καλώντας ταυτοχρόνως τη Γαλλία να «άρει το σύνολο των περιορισμών που εξακολουθούν να ισχύουν το ταχύτερο δυνατό».

Η Επιτροπή, η οποία είχε ζητήσει από το Παρίσι να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να βελτιώσει την κατάσταση των Ρομά, «χαιρετίζει την ανακοίνωση που έκανε η γαλλική κυβέρνηση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί.

"Χαιρετίζουμε το πολύ εποικοδομητικό πνεύμα της γαλλικής κυβέρνησης στην αναζήτηση επαρκών λύσεων, όπως και τη βούλησή της να συνεργαστεί με την Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ», προσθέτει.

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να «χαλαρώσει τους περιορισμούς» που υπήρχαν όσον αφορά την πρόσβαση των Ρομά στην αγορά εργασίας, αλλά υπογράμμισε επίσης ότι όσον αφορά την απομάκρυνση των Ρομά από παράνομους καταυλισμούς θα συνεχιστεί η εφαρμογή των «αποφάσεων της δικαιοσύνης».

Η σημερινή αυτή απόφαση «συνιστά ένα σημαντικό βήμα για την ενσωμάτωση των Ρομά», επισημαίνει η Επιτροπή, η οποία «ενθαρρύνει τη Γαλλία να άρει το σύνολο των περιορισμών που εξακολουθούν να ισχύουν το ταχύτερο δυνατό».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)