to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:35 | 27.09.2021

Πολιτική

Ευκλ. Τσακαλώτος: Τι σημαίνει να είναι κανείς Ευρωπαϊστής σήμερα (βίντεο)

Απάντηση στον Άδωνι Γεωργιάδη


Τα βασικά σημεία Ομιλίας Ε. Τσακαλώτου Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

Για Σεξισμό

Θα ήθελα να μεταφέρετε στον κ. Γεωργιάδη ότι από μένα δεν θα πάρει «αντρίκια» απάντηση. Δεν είμαι της «αντρικής σχολής» Είναι καιρός να τελειώσουμε με τα στερεότυπα για την υπεροχή των ανδρών, είναι καιρός να τελειώνουμε με το σεξισμό. μεγαλύτερα ψέματα έχουν ειπωθεί από ανθρώπους της αντρικής σχολής.

Για το ποιος χρεοκόπησε την χώρα

Ο κ. Γεωργιάδης σε αυτό το παραλήρημα για το πως καταστρέψαμε την χώρα ξέχασε ότι δεν την χρεοκοπήσαμε εμείς τη χώρα. Ξέχασε ότι το Υπουργείο Οικονομικών το 2014 μας είπε ότι από το 2010 μέχρι το 2014 πάρθηκαν 63δις μέτρα την περίοδο 2010-2014 και το έλλειμμα μειώθηκε μόλις κατά 27δις.

Ξέχασε να μας πει τι ταμείο άφησε και αν είχε ρυθμισμένο χρέος.

Και ένα τελευταίο. Είπε ότι η κ. Μέρκελ έριξε τον Σαμαρά. Δεν τον έριξε η κ. Μέρκελ τον κ. Σαμαρά. Ο ελληνικός λαός τον έριξε. Και αυτό δεν θα το ξεχάσουμε γιατί είναι μέρος της ιστορικής μνήμης του λαού μας.

Ο κόσμος ζητάει άλλο ύφος. Και άλλα ερωτήματα.

Επιτρέψτε μου να θέσω το ερώτημα τι θα πει να είσαι ευρωπαϊστής σήμερα.

Για τα εμβόλια

Με βάση τα επίσημα στοιχεία μόλις 2% από όλους τους ανθρώπους στις φτωχές χώρες έχουν εμβολιαστεί. Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι αν δεν αλλάξει αυτό θα χάσει η παγκόσμια οικονομία τα επόμενα χρόνια 4,5 τρις δολάρια. Ο Gordon Brown υπολογίζει ότι παγκοσμίως χρειάζονται 70 δις για να εμβολιαστούν όλοι στις φτωχότερες χώρες. 70 δις έναντι 4.5 τρις.

Πρέπει κάποτε να καταλάβετε ότι κανείς δεν είναι ασφαλής αν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς.

Ο κ. Τσίπρας πήρε την πρωτοβουλία για την άρση της πατέντας των εμβολίων. Για αυτό ακριβώς το λόγο. Και τι απάντησε ο πρωθυπουργός; Ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να εθνικοποιήσει την Pfizer. Έτσι θα συνεχίσουμε; Με εθνικισμούς είτε στο επίπεδο της Ευρώπης είτε στο επίπεδο των κρατών;

Για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Χαιρετίζουμε την μεγάλη νίκη των εργαζομένων στην e-food. Και για τον δυναμισμό των εργαζομένων και για τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που διέκοψαν την συνεργασία με την εταιρία. Μας ρωτάει ο κ. Σκρέκας τι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες παίρνουμε. Αυτή η στήριξη στους εργαζόμενους είναι συνεπής με τη δουλειά που κάνει η ευρωομάδα μας, η Ευρωπαϊκή Αριστερά για τις πλατφόρμες όπως αυτή του e-food. Γιατί καταλάβαμε έγκαιρα το ζήτημα.

Και για αυτό και στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου πέρασε απόφαση για τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και η επερχόμενη οδηγία για τις πλατφόρμες και το σε ποιον ανήκουν τα προσωπικά δεδομένα.

Αυτό σημαίνει να είσαι Ευρωπαϊστής. Να καταλαβαίνεις ότι δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς δικαιώματα.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε την πρόθεση του να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ. Πάλι είμαστε μέσα στην ευρωπαϊκή συζήτηση. Έρχεται ευρωπαϊκή οδηγία με πίεση από την αριστερά για να υπάρχει σύγκλιση στα 820 ευρώ. Για να στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα, να αντιμετωπίσουμε φτώχεια, ακρίβεια.

Εμείς με αυτό το ρεύμα είμαστε. Εσείς με ποιο ρεύμα είστε;

Για την ενέργεια

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι σχεδόν όλες οι χώρες έχουν μικρό δημόσιο. Ξέχασε να πει κάποια καλά παραδείγματα όπως της Γερμανίας όπου η τοπικές κοινωνίες έχουν μεγάλη συμμέτοχή στις ΑΠΕ, στην παραγωγή και τη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ποιο είναι το όραμά σας; Η Μεγάλη Βρετανία;

Ξέρετε ποιες ήταν οι συνέπειες της αύξησης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχει κατά κύριο λόγο ιδιωτικές εταιρείες;

Αντί για επενδύσεις σε υποδομές και εναλλακτικές μορφές ενέργειας οι ιδιωτικές εταιρείες επέλεξαν να δώσουν μερίσματα στους μετόχους. Ακόμα και η κ. Μέι είπε ότι πρέπει να μπει πλαφόν στις τιμές.

Η δημόσια επιχείρηση μπορεί να δημιουργήσει ένα μαξιλάρι. Ακριβώς επειδή δεν χρειάζεται να δώσει μερίσματα. Που να συγκεντρώνεται στις καλές περιόδους και θα μοιράζεται στην κρίση.

Και κάτι τελευταίο.

Όταν έρθει η κρίση δεν θα παρέμβει το κράτος; Εσείς θα χρειαστεί να κάνετε παρεμβάσεις; Για ποια Ευρώπη μιλάμε; Αυτή που μοιραζόμαστε τις ζημιές και είναι ιδιωτικά τα κέρδη;

Εμείς δεν ιδιωτικοποιήσαμε την ΔΕΗ. Παρά τις πιέσεις.

Αυτή τη στιγμή, με αυτή την κρίση θεωρείτε ότι είναι η καλύτερη στιγμή να πάμε σε ιδιωτικοποιήσεις στη ΔΕΗ ή στα δίκτυα φυσικού αερίου;

Αν θέλεις να αντιμετωπίσεις την ακρίβεια, πρέπει πρώτα να κατανοήσεις ότι η ενεργειακή φτώχεια, γενικά η φτώχια, η κλιματική αλλαγή και η ακρίβεια είναι ένα κουβάρι, πρέπει να τα δούμε όλα μαζί αυτά τα θέματα.

Χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο. Χρειάζονται εργαλεία.

Μόνο αν αντιμετωπίσουμε όλες τις κρίσεις (κλιματική – οικονομική- υγειονομική) μπορούμε να δώσουμε λύσεις.

Πρέπει να έχουμε σύνθετη αντιμετώπιση και στην αγορά ενέργειας, και να κάνουμε παρεμβάσεις όταν χρειάζεται, και αναδιανεμητικές πολιτικές και παρεμβάσεις για τις πλατφόρμες και τον κατώτατο μισθό.

Για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Κατά την άποψή σας η αύξηση των τιμών είναι παροδική. Αν είναι παροδική τότε χρειάζονται παροδικά μέτρα. Μην κάνετε αυτό που κάνετε πάντα. Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε και μέτρα μόνιμα και μέτρα που είναι παροδικά, και μέτρα που γίνονται μόνο μια φορά, αλλά εσείς τα προσθέτετε όλα μαζί και μιλάτε για ανεδαφικές προτάσεις.

Τι σημαίνει να είσαι ευρωπαϊστής αυτή τη στιγμή.

Ο Ευρωπαϊσμός δεν είναι ο Ευρωπαϊσμός του μένουμε Ευρώπη, του Γερά Γερούν, της λιτότητας, του Αυταρχισμού.

Η Ευρώπη πρέπει να έχει ιστορική μνήμη. είναι η Ευρώπη των συγκρούσεων και των αγώνων. Ταξικών, ιδεών, οραμάτων.

Εμείς προσπαθούμε να ενωθούμε με άλλες φωνές. Μιλάμε για τα μεγάλα ζητήματα. Γιατί δεν θεωρούμε ότι πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι και να κάνουμε ότι κάνουν οι άλλοι.

Η συζήτηση είναι που θέλουμε να πάμε αυτή τη κοινωνία, με ποιες δυνάμεις, με ποιες πολιτικές. Γιατί μόνο έτσι θα αντιμετωπίσουμε την κρίση. Αλλιώς η συζήτηση είναι κούφια λόγια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)