to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:02 | 28.09.2020

Πολιτική

Ευκλ. Τσακαλώτος: Πότε θα αναλάβετε επιτέλους την ευθύνες σας; (βίντεο)

«Δεν καταλαβαίνετε τίποτα από το μοντέλο ανάπτυξης των τελευταίων ετών και για αυτό δεν μπορείτε και δεν θα μπορέσετε να βγάλετε τη χώρα από την τριπλή κρίση. Για αυτό χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση»


Διαβάστε τα βασικά σημεία από την ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την διαδικασία συζήτησης του σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών:

Ο κ. Σκυλακάκης μας ενημέρωσΕ γιατί το παρόν νομοσχέδιο έρχεται να ψηφιστεί με αυτή τη μορφή: γιατί θεωρεί ότι βρισκόμαστε απέναντι σε εξωγενείς κρίσεις. Δυστυχώς δεν έχετε καταλάβει τίποτα.

Δεν έχετε καταλάβει για τις ενδογένειες του συστήματος που δημιουργούν τις κρίσεις.

Για την χρηματοπιστωτική κρίση, για την αύξηση του χρέους όλων των ειδών γιατί με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές δανειζόμαστε από το μέλλον.

Για την υγειονομική κρίση, για το ότι περιμένουμε και άλλες κρίσεις εκτός από τον COVID, που έχουν να κάνουν με το μοντέλο παραγωγής, με τις συγκεκριμένες διατροφικές αλυσίδες. Με τον τρόπο που έγινε η παραγωγική ανασυγκρότηση με την παγκοσμιοποίηση, η ανθρωπότητα είναι πιο ευάλωτη σε πανδημίες.

Αλήθεια τι έχει να πει ο κ. Πισσαρίδης για το παραγωγικό μοντέλο, για το πώς τι και γιατί παράγουμε.

Για την κλιματική κρίση, τι συνέβη στην Καρδίτσα; Είναι η κλιματική κρίση εξωγενής; Το μέγεθος της καταστροφής δεν έχει να κάνει με το παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης, με τις υποδομές; Τι έχει να πει ο κ. Πισσαρίδης γι’ αυτά; Γιατί όλα αυτά είναι αποτέλεσμα ενός μοντέλου ανάπτυξης που δεν έχει στο κέντρο του το περιβάλλον, αλλά αντίθετα στο πως θα αίρουμε τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς, ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις.

Αυτή η κυβέρνηση σύμφωνα με το αφήγημά σας υποτίθεται ότι είναι κυβέρνηση των επενδύσεων, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν καταλαβαίνει από αυτά.

Αφήστε με όμως να σας πω πως αντιλαμβάνομαι εγώ τον όρο επένδυση. Επένδυση είναι ένα κόστος που υφίστασαι τώρα προκειμένου να αποκομίσεις οφέλη στο μέλλον ή να περιορίσεις τις ζημιές στο μέλλον. Σύμφωνα λοιπόν με τον δικό μου ορισμό, επένδυση είναι η αύξηση των ΜΕΘ, η μείωση των μαθητών ανά τάξη, η προστασία της εργασίας και του επιχειρηματικού κόσμου.

Έτσι είναι οι επενδύσεις, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Για το δημόσιο τομέα όμως εσείς δε θέλετε να ακούσετε.

Αντί αυτού εισάγετε τα άρθρα 11 και 8 στο παρόν νομοσχέδιο. Με το πρώτο δίνετε μεγάλη ευελιξία τώρα για διαφημιστικές δαπάνες, ενώ θα μπορούσατε να είχατε επενδύσει στην πρωτοβάθμια υγεία, να είναι κοντά στον πολίτη και να τον ενημερώσει σωστά. Ας μη γελιόμαστε, πρόκειται για ένα ακόμα δωράκι στους δικούς σας φίλους, με απευθείας αναθέσεις ενώ θα μπορούσε να είχε σχεδιαστεί από το καλοκαίρι.

Με το άρθρο 8 όπου προβλέπεται υπεραπόσβεση των διαφημιστικών δαπανών, δίνετε κίνητρο σε επιχειρήσεις με μεγάλη κερδοφορία να επενδύσουν σε διαφημιστικές δαπάνες αντί να προσλάβουν περισσότερους εργαζόμενους, έτσι καταλαβαίνετε τα βασικά επενδυτικά κίνητρα;

Με τον κύριο Σκυλακάκη είχαμε πριν λίγες μέρες στη βουλή μια… ευθεία και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων.

Μας ανέφερε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε 560 ΜΕΘ. Θέλω να τον ρωτήσω λοιπόν, παρέλαβε ή δεν παρέλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση της ΝΔ 430 ΜΕΘ ναι ή όχι; Πόσες νέες ΜΕΘ έφτιαξε από τη μέρα που ξέσπασε η πανδημία;

Μας αναφέρατε τα στοιχεία για τις δαπάνες υγείας 2014-2018 και προσθέσατε δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες. Δεν έχετε αμφισβητήσει ποτέ  ότι εμείς αυξήσαμε τις δημόσιες δαπάνες για να φτάσουμε κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Εσείς όμως έχετε άλλη παράδοση, δεν θα ξεχάσουμε τον κ. Γεωργιάδη να λέει ότι δεν θέλει να του πάρει τη δόξα ο Τόμσεν για απολύσεις στην υγεία.

Και συνεχίζετε να ρίχνετε την ευθύνη στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές του 2015. Είναι ντροπή πραγματικά, να τα λέτε αυτά εσείς που παραδώσατε τη χώρα χρεοκοπημένη με άδεια ταμεία, χωρίς ρύθμιση του χρέους, με δεσμεύσεις για πλεονάσματα 4.5%.

Πότε θα αναλάβετε επιτέλους την ευθύνες σας αντί να κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ, τη νεολαία, τους μετανάστες τον οποιοδήποτε άλλο από εσάς;

Δεν καταλαβαίνετε τίποτα από το μοντέλο ανάπτυξης των τελευταίων ετών και για αυτό δεν μπορείτε και δεν θα μπορέσετε να βγάλετε τη χώρα από την τριπλή κρίση. Για αυτό χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)