to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:47 | 14.07.2022

Πολιτική

Ευκλ. Τσακαλώτος: Οι τρεις αρχές που πρέπει να διέπουν τη συζήτηση για τα ΑΕΙ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησε στην Ελληνική Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Νέοι Ορίζοντες» για τα ΑΕΙ που εισηγήθηκε στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας.


Σημεία τοποθέτησης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευκλείδη Τσακαλώτου στο νομοσχέδιο του υπουργείου παιδείας αποτέλεσαν τα εξής:

«Υπάρχει για την ΝΔ κάποιος χώρος που θα πρέπει να είναι προστατευμένος από την αγορά και τις λογικές της;

Ο κ. Σκρέκας δεν θέλει τις ενεργειακές κοινότητες που διευρύνουν την πίτα της ενέργειας πέρα από τα καρτέλ και εγκαθιστούν παραγωγικές μονάδες με διαφορετικούς σκοπούς και λειτουργίες.

Οι κκ. Σταϊκούρας και Γεωργιάδης δεν θέλουν τις μη συστημικές τράπεζες όπως οι συνεταιριστικές που δουλεύουν με άλλα κριτήρια.

Η κ. Κεραμέως απλώς δεν πιστεύει στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Έχετε διαβάσει κ. Κεραμέως την παγκόσμια βιβλιογραφία για τις επιπτώσεις της αγοράς στα πανεπιστήμια;

Για τις αρνητικές επιπτώσεις πάνω στα γνωστικά πεδία, στα λαϊκά και μεσαία στρώματα; Στην περιθωριοποίηση των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων από τη γνώση;

Δείτε τις αξιολογήσεις των πανεπιστημίων μας και σκεφτείτε που θα ήταν αν είχαν την χρηματοδότηση κοντά σε αυτή που έχουν τα γνωστά πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Για εμάς υπάρχουν 3 αρχές που πρέπει να διέπουν τη συζήτηση.

Αρχή πρώτη: Εμείς θέλουμε ένα δημοκρατικό πανεπιστήμιο όπου η πανεπιστημιακή κοινότητα διαβουλεύεται και λύνει τα προβλήματα.

Αρχή δεύτερη: Εμείς θέλουμε να είναι οδηγός η γνώση. Το γνωστικό πεδίο. Δεν μπορεί να ιδρύονται τμήματα χωρίς αυτά να αναλογούν σε καινούρια γνωστικά πεδία, χωρίς να υπάρχει επαρκές επιστημονικό προσωπικό, επειδή κάποιοι έτσι θέλουν.

Αρχή Τρίτη: Το κοινωνικό. Εμείς υπολογίζαμε ότι το να είναι δωρεάν όλα τα μεταπτυχιακά θα δημιουργούσε ένα κόστος γύρω στα 10 εκατομμύρια. Η πανεπιστημιακή αστυνομία έχει ένα κόστος 30 εκατομμυρίων. Ποια είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης;

Έχουμε μια κυβέρνηση που δεν πιστεύει στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Ποτέ δεν είχαμε μια κυβέρνηση τόσο συνδεδεμένη με ιδιωτικά συμφέροντα, που δεν είχε καμία μέριμνα για το δημόσιο συμφέρον.

Το λέω και το έχω ξαναπεί. Αυτό το σημείο, το δημόσιο συμφέρον είναι μια βάση συζήτησης για όλες τις προοδευτικές δυνάμεις».

Βρείτε συγκεντρωμένες εδώ τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Ελληνική Βουλή κατά τη διήμερη συζήτηση του ν/σ «Νέοι Ορίζοντες».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)