to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:57 | 07.05.2019

Πολιτική

Ευ. Τσακαλώτος: Κερδίσαμε την αξιοπιστία, γι' αυτό μπορέσαμε να παρουσιάσουμε αυτά τα θετικά έργα

«Δεν έχουν τίποτα να περιμένουν τα μεσαία στρώματα από τον κ. Μητσοτάκη», τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος


Αξίζει να σημειωθεί το ευφυολόγημα με το οποίο άρχισε την ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών. «Τα οικονομικά του Αλέξη βελτιώνονται πιο γρήγορα από τα ελληνικά τα δικά μου», είπε, προκαλώντας και το χαμόγελο του πρωθυπουργού.

Ως «αλλαγή πλεύσης» σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, χαρακτήρισε τις σημερινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Όπως είπε ο υπουργός, «εντός του μνημονίου ήμασταν πολύ περιορισμένοι, παρότι βλέπαμε ότι δημιουργείται υπερβολικό πλεόνασμα, να το ξοδέψουμε εκ των προτέρων. Για αυτό δινόταν πληρωμή εκ των υστέρων με το κοινωνικό μέρισμα, που βεβαίως ήταν θετικό, αλλά συγχρόνως δεν είναι η άριστη αντιμετώπιση της οικονομικής πολιτικής. Η διαφορά είναι σήμερα ότι αυτά τα μέτρα τα κάνουμε εκ των προτέρων, γιατί έχουμε δημιουργήσει τον χώρο».

Επεσήμανε δε, ότι όλα είναι κυρίως θέμα αξιοπιστίας. Είπε χαρακτηριστικά ότι το πρόβλημα της υπεραπόδοσης στα δημοσιονομικά «δεν το σχεδιάσαμε και δεν το είχαμε στόχο. Θα ήταν ανεπίτρεπτο. Το μόνο θετικό σε αυτή την υπεραπόδοση είναι ότι δημιουργήσαμε την αξιοπιστία. Αυτό που αναγγέλθηκε σήμερα, είναι στρατηγική που βασίζεται σε αυτήν την αξιοπιστία. Η ΝΔ μας λέει να κερδίσω τις εκλογές, να δημιουργήσω αξιοπιστία και κάποτε θα μπορέσω να μειώσω τα πρωτογενή πλεονάσματα. Εμείς κερδίσαμε την αξιοπιστία, γι αυτό μπορέσαμε να παρουσιάσουμε αυτά τα έργα, έχουμε τις συμμαχίες και τα επιχειρήματα, γιατί αυτά τα έργα είναι θετικά για όλους».

Για το 2020, ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, «έχουμε μια κατάσταση που οδηγεί σε ένα win- win. Λέμε με τα επιχειρήματα που θα παρουσιάσουμε στους θεσμούς και τα κράτη- μέλη ότι ο στόχος για 3,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί είτε από τον ειδικό λογαριασμό είτε από την ανάπτυξη. Είναι προφανές σε πολλούς υπουργούς Οικονομικών στην ευρωζώνη ότι το 3,5% ήταν η δική μας συνεισφορά στην απομείωση του χρέους». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «θεωρώ ότι όπως πήγαμε με τις συντάξεις και όπως θα πάμε με το αφορολόγητο, μπορούμε, όταν είναι η ώρα, με σαφή επιχειρήματα να συζητήσουμε και το θέμα των υπερπλεονασμάτων».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «όταν οι ιστορικοί του μέλλοντος εξετάσουν τις δύο τετραετίες του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή του 2015- 2019 και αυτή του 2019- 2023, θα δουν ότι η χρονική καμπή ήταν το Eurogroup της Μάλτας το καλοκαίρι του 2017, όταν φάνηκε ότι υπήρχε καθαρός διάδρομος εξόδου από την κρίση. Αμέσως μετά βγήκαμε στις αγορές και ξαναβγήκαμε με 10ετές. Έγινε αναδιάρθρωση χρέους και έχουμε καθαρό διάδρομο για τον σχεδιασμό της αναπτυξιακής πολιτικής».

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι οι αγορές δεν θα αντιδράσουν αρνητικά στα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Όπως επεσήμανε, «συναντιέμαι πολύ συχνά με τις αγορές. Δεν έχω ακούσει ποτέ ότι θα κατεβάσουμε το επιτόκιο γιατί θα βγει ο κ. Μητσοτάκης. Τα δύο βασικά τους προβλήματα είναι το θέμα των τραπεζών, που είναι πολύ ευχαριστημένες με τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί, και η ανάπτυξη. Καλό που γυρίσατε στην ανάπτυξη, λένε, αλλά θέλει και ένα σπρώξιμο παραπάνω. Οικονομικό επιχείρημα ενάντια σε αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός δεν υπάρχει. Πρέπει να είσαι πολύ κακοπροαίρετος για να πεις ότι δεν υπάρχει οικονομική βάση σε αυτό που ανακοίνωσε. Δεν εξαντλούμε όλο το μαξιλάρι που έχουμε, υπάρχουν πηγές που ανανεώνουν το μαξιλάρι, άρα οι αγορές- θα το πω με μια επιφύλαξη γιατί μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην αριστερή μου αξιοπιστία- είναι πιο κοντά στα δικά μας επιχειρήματα από ότι σε άλλα κράτη- μέλη».

Ερωτηθείς εάν απαιτείται έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μείωση του ΦΠΑ, ο υπουργός δήλωσε «υπάρχουν κάποιοι κανόνες, ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον ΦΠΑ. Αυτά που προτείνουμε, δεν παραβιάζουν αυτό το πλαίσιο».

Απάντησε δε, και στο εάν επί ΣΥΡΙΖΑ καταστράφηκε η μεσαία τάξη, τονίζοντας πως «παντού στον δυτικό κόσμο οι μεσαίες τάξεις ζορίζονται από τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού. Για αυτό καταποντίστηκε το δεξιό κόμμα στην Ισπανία, για αυτό έχει πρόβλημα το συντηρητικό κόμμα στην Αγγλία, για αυτό τα κίτρινα γιλέκα βγαίνουν στους δρόμους στη Γαλλία. Τα μεσαία στρώματα δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τον κ. Μητσοτάκη».

Δεν έχουν τίποτα να περιμένουν τα μεσαία στρώματα από τον κ. Μητσοτάκη

Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε στο επιχείρημα που τίθεται κατά της κυβέρνησης ότι εκείνη κατέστρεψε τα μεσαία στρώματα, παραπέμποντας στο «πόσα έχασαν» τα μεσαία στρώματα, όπως είπε, επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Ανέφερε ότι η ανάκαμψη της μεσαίας τάξης είναι μεγαλύτερη από το 2017 και 2018 λόγω των μεγαλύτερων ρυθμών ανάπτυξης.

Σημείωσε ότι παντού στον δυτικό κόσμο οι μεσαίες τάξεις πιέζονται από τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού, θέτοντας ρητορικά το ερώτημα γιατί διαλύθηκε σχεδόν το συντηρητικό κόμμα στην Ισπανία ή γιατί έχει πρόβλημα το συντηρητικό κόμμα στη Βρετανία και γιατί τα «κίτρινα γιλέκα» είναι στους δρόμους. Επειδή, συνέχισε δίνοντας ο ίδιος την απάντηση, «η μεσαία τάξη κάτω από νεοφιλελεύθερες πολιτικές συρρικνώνεται και ζορίζεται, δεν αυξάνονται οι μισθοί τους, χάνονται θέσεις εργασίας».

Τόνισε ότι δεν είναι μόνο όσα ανακοινώθηκαν σήμερα που θα βοηθήσουν τα μεσαία στρώματα, αλλά μια διαφορετική σύνθετη πολιτική της κυβέρνησης. «Δεν έχουν τίποτα να περιμένουν τα μεσαία στρώματα από τον κ. Μητσοτάκη, όπως δεν είχαν τίποτα να περιμένουν από την Τ. Μέι ή τους αρχηγούς του συντηρητικού κόμματος στη Γαλλία και την Ισπανία», κατέληξε. (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Ευκλ. Τσακαλώτου:

Μπορεί να είμαι πιο σύντομος από ό,τι είχα σχεδιάσει, από ό, τι φαίνεται τα οικονομικά του Αλέξη βελτιώνονται πιο γρήγορα από τα ελληνικά τα δικά μου.

Νομίζω ότι όταν οι ιστορικοί του μέλλοντος θα εξετάσουν τις δυο 4ετίες του ΣΥΡΙΖΑ 2015 – 2019 και 2019 – 2023, θα πούνε ότι η χρονική στιγμή καμπής ήταν το καλοκαίρι του 2017 στο Eurogroup της Μάλτας.

                        Εκεί είναι που φάνηκε ότι μπορεί να αλλάξει η ελληνική οικονομία, ότι μπορεί να πάρει κάτι για το χρέος, ότι υπήρχε καθαρός διάδρομος εξόδου από αυτή την κρίση. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός δουλέψαμε με σχέδιο, με τεκμηρίωση και με συμμαχίες. Με αυτά τα τρία βγήκαμε στην αγορά αμέσως μετά από τη Μάλτα, τον Ιούλιο του 2017 και τώρα έχουμε βγει πρόσφατα στις αγορές και με 5ετές και με 10ετές ομόλογο.

                        Με τεκμηρίωση και συμμαχίες κάναμε αναδιάρθρωση του χρέους και με αυτό τον τρόπο έχουμε 15 χρόνια καθαρό διάδρομο για να σχεδιάσουμε την αναπτυξιακή μας πολιτική και όχι μόνο με αυτά τα μέτρα, αλλά και με μικρά μέτρα για το χρέος, όπως έχουμε αλλάξει ένα μεγάλο τμήμα του χρέους μας από κινούμενα επιτόκια σε σταθερά επιτόκια που έχει πολύ μεγάλο κέρδος.

                        Με σχέδιο και τεκμηρίωση και συμμαχίες δεν μειώθηκαν οι συντάξεις και από ότι φαίνεται και από την αποδοχή που ακούσατε και σήμερα, αλλά και προηγούμενα από τον Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν για το αφορολόγητο.

                        Συζητάμε σήμερα για τα μέτρα του 2019 και του 2020. Και συζητάμε στην ουσία το πρόβλημα της υπεραπόδοσης που είχαμε αυτά τα χρόνια στα δημοσιονομικά μας. Έχει γίνει πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση για ποιους λόγους είχαμε αυτή την υπεραπόδοση. Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι, αλλά μόνο ένας λόγος δεν υπήρχε. Ότι το σχεδιάσαμε και το είχαμε ως στόχο. Θα ήταν ανεπίτρεπτο και χωρίς οικονομική λογική να έχουμε στόχο την  υπεραπόδοση.

                        Το μόνο θετικό σε αυτή την υπεραπόδοση είναι ότι δημιουργήσαμε αξιοπιστία. Αυτό που εξήγγειλε τώρα ο κ. Πρωθυπουργός είναι μια στρατηγική που βασίζεται σε αυτή την αξιοπιστία. Η Ν.Δ. μας λέει:  να κερδίσω τις εκλογές, να δημιουργήσω αξιοπιστία και κάποτε θα μπορέσω να μειώσω τα πρωτογενή πλεονάσματα. Εμείς κερδίσαμε την αξιοπιστία και γι’ αυτό μπορούμε να παρουσιάσουμε αυτά τα έργα. Και μπορούμε να τα παρουσιάσουμε αυτά τα έργα γιατί έχουμε τις συμμαχίες και τα επιχειρήματα για ποιο λόγο  αυτά τα σχέδια είναι θετικά για όλους.

                        Να ξεχωρίσω την παρέμβασή μου για τα μέτρα του 2019 και του 2020. Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός για το 2019 είναι μια αλλαγή πλεύσης από τα προηγούμενα χρόνια. Εντός του μνημονίου ήμασταν πολύ περιορισμένοι -παρά το ότι βλέπαμε ότι δημιουργείται υπερβολικό πλεόνασμα- για να το ξοδέψουμε αυτό εκ των προτέρων. Και γι’ αυτό γινόταν το 2016, το 2017 και το 2018 μια πληρωμή εκ των υστέρων, στο τέλος του χρόνου με το κοινωνικό μέρισμα που βεβαίως ήταν θετικό, που βεβαίως βοήθησε πάρα πολλές  και πάρα πολλούς συμπολίτες μας, αλλά συγχρόνως δεν είναι η άριστη αντιμετώπιση της οικονομικής πολιτικής.

                        Άρα η διαφορά σήμερα είναι, ότι αυτά τα μέτρα τα λαμβάνουμε εκ των προτέρων και μπορούμε να τα λάβουμε εκ των προτέρων, γιατί έχουμε δημιουργήσει αυτό το χώρο ώστε να μπορούμε το Μάη να τα νομοθετήσουμε.

                        Πάω τώρα στο 2020. Εδώ έχουμε μια κατάσταση που νομίζουμε ότι οδηγεί σε ένα win – win. Γιατί είναι win – win; Εμείς λέμε με τα επιχειρήματά μας που θα παρουσιάσουμε και στους θεσμούς και στα κράτη μέλη, ότι εσείς παραμένετε στα συμφωνηθέντα. Είναι προφανές σε μένα και νομίζω ότι θα είναι και προφανές σε πάρα πολλούς υπουργούς Οικονομικών στην ευρωζώνη, ότι το 3,5% δεν ήταν μια τιμωρία για την ελληνική οικονομία, δεν ήταν κάτι εκδικητικό, ήταν η δική μας συνεισφορά στην απομείωση του χρέους.

                        Άρα η δική μας συνεισφορά στην απομείωση του χρέους ήταν 3,5% κάθε χρόνο. Το 2020, το 2021 και το 2022. Θα πηγαίνανε 3,5% από τα πλεονάσματά μας προς το χρέος. 3,5% υποσχεθήκαμε, 3,5% θα πάρουμε. Είτε θα το πάρουμε από τον ειδικό λογαριασμό, είτε θα το πάρουμε γιατί έτσι και αλλιώς πάλι θα έχουμε υπεραπόδοση με την ενισχυμένη ανάπτυξη που περιμένουμε από το πακέτο των μέτρων, αλλά εάν δεν υπάρχει αυτό, είναι κλειδωμένα αυτά τα λεφτά, είναι η εγγύησή μας.

                        Άρα έχουμε ένα πλαίσιο που η ελληνική οικονομία και κοινωνία είναι πολύ καλύτερα, γιατί μπορούμε να σπρώξουμε την ανάπτυξη, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τα επόμενα δυο χρόνια και για την πραγματική οικονομία και για τους πολίτες και για τις τράπεζες για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν.

                        Και συγχρόνως να μπορέσουμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Θεωρώ δηλαδή ότι όπως πήγαμε για τις συντάξεις και όπως πάμε με το αφορολόγητο με πολύ σαφή επιχειρήματα, με πολύ μεγάλη τεκμηρίωση, μπορούμε, όταν είναι η ώρα, να συζητήσουμε και το θέμα των πλεονασμάτων.

Άρα αυτή η στρατηγική που σας παρουσίασε ο Πρωθυπουργός είναι μια στρατηγική που δεν βασίζεται στον αέρα. Δεν βασίζεται σε ελπίδες. Δεν βασίζεται σε ευχές, αλλά σε μια στρατηγική που τη δημιουργήσαμε από το καλοκαίρι του 2017, για να μπορέσουμε όταν βγούμε από την κρίση και από τα μνημόνια, να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας.

            Δεν έχω το χρόνο να πω περισσότερα και είμαι σίγουρος ότι θα έχετε ερωτήματα. Μόνο θα ήθελα να ξέρετε ότι αυτό που παρουσιάσαμε τώρα είναι δημοσιονομική πολιτική. Βέβαια το μέλλον της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται και από την αναπτυξιακή μας στρατηγική που είναι πολύ σύνθετη και δημοσιευμένη και μπορείτε να τη διαβάσετε από το site του υπουργείου Οικονομικών. Είναι επίσης και το πώς αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που κληρονομήσαμε για το εσωτερικό χρέος είτε είναι προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, είτε είναι προς τη φορολογία (όπως τα εξηγήσαμε με την υπουργό εργασίας στη συνέντευξη τύπου την Κυριακή στο υπουργείο Οικονομικών()  Είναι και το πώς αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα που κληρονομήσαμε  για τις τράπεζες με τα κόκκινα δάνεια. Αυτή η αναπτυξιακή ροπή θα βοηθήσει και τις τράπεζες.

                        Είναι δηλαδή πολλά κομμάτια του παζλ που έρχονται μαζί αυτή τη στιγμή. Και είναι σημαντικό για τον ελληνικό λαό να ξέρει ότι η αξιοπιστία που δημιουργήθηκε, κάποτε έπρεπε να κεφαλαιοποιηθεί. Και τώρα είναι που μπορούμε να την κεφαλαιοποιήσουμε με την πολιτική που έχουμε εφαρμόσει και την πολιτική που θα εφαρμόσουμε μέχρι τις εκλογές και μετά από τις εκλογές.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)