to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:56 | 08.09.2013

Διεθνή

«Ευκαιρία στη διπλωματία» από τον Ομπάμα - παραμένει στο τραπέζι το σχέδιο για επέμβαση στη Συρία

Η ρωσική πρόταση για «διεθνή έλεγχο» του χημικού οπλοστασίου που διαθέτει το καθεστώς Άσαντ φρενάρει - τα σχέδια των ΗΠΑ για επέμβαση - Ο Μπ. Ομπάμα δήλωσε διατεθειμένος να δώσει «μία ευκαιρία στις διπλωματικές προσπάθειες»


 Oι τελευταίες εξελίξεις

Τετάρτη 11/9: Ευκαρία στη διπλωματία από τον Ομπάμα - έτοιμη να παραδώσει τα χημικά η Δαμασκός

Ο Μπαράκ Ομπάμα, σε διάγγελμά του, δήλωσε διατεθειμένος να δώσει μία ευκαιρία στις διπλωματικές προσπάθειες για τη Συρία, διατηρώντας την πίεση για τη χρήση της στρατιωτικής ισχύος κατά του συριακού καθεστώτος, τη στιγμή η Δαμασκός βεβαιώνει ότι είναι έτοιμη να παραδώσει το χημικό της οπλοστάσιο.

Επειτα από έντονη διπλωματική δραστηριότητα 48 ωρών που απομάκρυνε μία επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η ρωσική πρωτοβουλία για την επιβολή διεθνούς ελέγχου επί του συριακού χημικού οπλοστασίου αποτελεί ένα "ενθαρρυντικό" μήνυμα. "Η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να επιτρέψει μακροπρόθεσμα την εξουδετέρωση της απειλής των χημικών όπλων, χωρίς την προσφυγή στη στρατιωτική βία, ιδιαίτερα διότι η Ρωσία είναι ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους του Ασαντ", δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος, παραδεχόμενος ότι είναι πολύ νωρίς για να κριθεί εάν αυτό το σχέδιο θα επιτύχει. Αν και ζήτησε από το Κονγκρέσο να αναβάλει την ψηφοφορία για την έγκριση ή μη της προσφυγής στη στρατιωτική βία, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι επιλογή αυτή παραμένει στο τραπέζι.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος στέλνει αύριο τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στη Γενεύη, όπου θα συναντηθεί με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε αποφασισμένος να διατηρήσει την πίεση επί του συριακού καθεστώτος.

"Εδωσα διαταγή στις ένοπλες δυνάμεις μας να διατηρήσουν τις θέσεις τους, για να διατηρηθεί η πίεση επί του Ασαντ και για να είναι έτοιμες να αντιδράσουν, εάν αποτύχει η διπλωματία", προειδοποίησε.

"Ακόμη και ένα περιορισμένο στρατιωτικό πλήγμα θα έδινε στον Ασαντ ένα μήνυμα τόσο ισχυρό, όσο καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να στείλει", είπε, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα υπάρξει ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας και απορρίπτοντας τη σύγκριση με την εισβολή στο Ιράκ το 2003.

Τρίτη 10/9: Διαβουλεύσεις για να «τεθεί το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο» - Διάγγελμα Ομπάμα απόψε

Για ««πολιτικό ελιγμό» ώστε να αποφευχθεί η επέμβαση στη Συρία κάνει λόγο η συριακή αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας την ρωσική πρωτοβουλία - που ήδη δήλωσε πως υποστηρίζει το Ιράν και η Κίνα - για «διεθνή έλεγχο» των χημικών όπλων που διαθέτει το καθεστώς της Δαμασκού. Διάγγελμα θα απευθύνει ο Μπαράκ Ομπάμα  το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ελλάδας)  προς το αμερικανικό έθνος, σε σχέση με τις εξελίξεις στη Συρία. Η οργάνωση Human Rights Watch πάντως ισχυρίζεται σήμερα ότι έχει αποδείξεις πως η χημική επίθεση εξαπολύθηκε από τον συριακό στρατό, ενώ, σύμφωνα με δημοσίευμα στο rt.com, ο ιταλός δημοσιογράφος και ο βέλγος καθηγητής που κρατούνταν όμηροι από σύρους αντάρτες ισχυρίζονται πως άκουσαν συνομιλίες που αποδεικνύουν πως η επίθεση ήταν «προβοκάτσια των ανταρτών».

Ο Μπαράκ Ομπάμα, επιδιώκοντας να ενισχύσει την υποστήριξη για στρατιωτική δράση κατά της Συρίας, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η πρόταση της Ρωσίας να συνεργαστεί με τη Δαμασκό προκειμένου να τεθεί το χημικό οπλοστάσιο της μεσανατολικής χώρας υπό διεθνή έλεγχο, αποτελεί πολύ θετικό σημάδι, ωστόσο «θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αρχικά με σκεπτικισμό», όπως δήλωσε σε συνέντευξη στο NBC. «Αυτό ίσως να αποτελέσει μια πολύ θετική εξέλιξη», είπε προσθέτοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, θα εξετάσει διεξοδικά με τη Ρωσία κατά πόσο είναι σοβαρή η εν λόγω πρόταση.

Τη Δευτέρα, ο Ομπάμα έδωσε 6 τηλεοπτικές συνεντεύξεις προκειμένου να πείσει το Κογκρέσο να του παραχωρήσει το δικαίωμα για στρατιωτική παρέμβαση στη Συρία εις απάντηση των καταγγελιών για τις επιθέσεις με χημικά όπλα την 21η Αυγούστου, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.400 άτομα.

Δευτέρα 9/9

Το νέο στρατιωτικό πλάνο των ΗΠΑ, που αποκάλυψε χτες η εφημερίδα «Los Angeles Times», επικαλούμενη δύο αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, προβλέπει ένα μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων το οποίο θα ακολουθήσει ένα δεύτερο κύμα επιθέσεων σε στόχους που δεν καταστράφηκαν κατά την πρώτη επίθεση. «Θα υπάρξουν πολλά χτυπήματα, όλα μέσα σε 72 ώρες και αξιολόγηση του καθενός απ' αυτά, μέχρι να καταλήξουμε αν έχουμε ολοκληρώσει τις επιθέσεις μας», δήλωσε αξιωματικός που συμμετέχει στον σχεδιασμό. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα ότι μια διευθέτηση της συριακής σύρραξης θα πρέπει να είναι πάνω απ' όλα «πολιτική» και δεν μπορεί να είναι «στρατιωτική». Ερωτηθείς από ένα δημοσιογράφο εάν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να κάνει ή να προσφερθεί να κάνει η κυβέρνηση του Άσαντ για να σταματήσει μια διεθνή επίθεση, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ απάντησε: «Βέβαια, θα μπορούσε να παραδώσει ως και το τελευταίο από τα χημικά του όπλα στην διεθνή κοινότητα μέσα στην επόμενη εβδομάδα—να τα παραδώσει όλα χωρίς χρονοτριβή και να επιτρέψει την πλήρη και συνολική καταγραφή (του οπλοστασίου), αλλά δεν πρόκειται να το κάνει αυτό και δεν μπορεί να γίνει 

«Δεν υπάρχει απόδειξη ότι χρησιμοποίησα χημικά όπλα εναντίον του λαού μου» δήλωσε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS. Ο σύρος πρόεδρος αρνήθηκε επίσης να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ακόμη και την κατοχή χημικών όπλων, ενώ υπογράμμισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει στοιχεία και «εάν έχει πρέπει να τα παρουσιάσει». Ο Άσαντ έστειλε ευχαριστήριο μήνυμα προς το ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την υποστήριξή του στη Συρία, δήλωσε σήμερα στη Μόσχα ο σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ Μουάλεμ. Την ίδια στιγμή, ο ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία πιστεύει ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία που δείχνουν ότι σύροι αντάρτες ευθύνονται για την επίθεση με χημικά όπλα τον περασμένο μήνα κοντά στη Δαμασκό. "Κατά την άποψή μου υπάρχουν πολλά στοιχεία", τόνισε ο Λαβρόφ σύμφωνα με το Ιντερφάξ. Ο ρώσος υπουργός πρόσθεσε ότι το διαδίκτυο βρίθει από βίντεο στα οποία αντάρτες παραδέχονται ότι αυτοί εξαπέλυσαν την επίθεση.

Διαβάστε περισσότερα για το θέμα: Κέρι: Ο Ασαντ μπορεί να αποτρέψει στρατιωτική επέμβαση στη Συρία αν επιστρέψει το χημικό οπλοστάσιο // Η Μόσχα πρότεινε στη Δαμασκό να θέσει υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιό της // Δαμασκός: Χαιρετίζουμε την πρόταση της Ρωσίας για παράδοση των χημικών // Ο γγ του ΟΗΕ ενδέχεται να ζητήσει τη μεταφορά των χημικών όπλων της Συρίας σε ασφαλείς τοποθεσίες // Άλλες 14 χώρες υπέγραψαν τη δήλωση καταδίκης της Δαμασκού για την επίθεση με χημικά όπλα και ζητούν διεθνή απάντηση// Η απάντηση των ΗΠΑ στην πρόταση της Ρωσίας

A student holds a sign with a picture of Syria's President Bashar al-Assad during a protest by a students' national union against possible U.S. military action in Syria, in Brasilia September 6, 2013. REUTERS-Ueslei Marcelino

Η αρμόδια επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που ετοίμασε η CIA και φέρεται να δείχνει θύματα της επίθεσης χημικών της 21ης Αυγούστου. Πολλά μέλη του Κογκρέσου κι από τα δύο στρατόπεδα, διατηρούν έντονες επιφυλάξεις απέναντι στη σχεδιαζόμενη στρατιωτική επέμβαση. Οι πρώτες ψηφοφορίες στο Κογκρέσο για περιορισμένο πλήγμα στη Συρία αναμένονται ήδη την Τετάρτη (στην Ολομέλεια της Γερουσίας) και στην εκστρατεία του να πείσει τόσο τους επιφυλακτικούς όσο και την αμερικανική κοινή γνώμη, ο Μπαράκ Ομπάμα έχει προγραμματίσει τη Δευτέρα συνέντευξη σε έξι αμερικανικά ΜΜΕ αλλά και διάγγελμα την Τρίτη. «Από τη στιγμή που ένας πύραυλος προσγειωθεί εκεί, θα έχουμε εμπλακεί στο συριακό πόλεμο. Είναι ένας εμφύλιος πόλεμος και παίρνουμε το μέρος των ανταρτών. Πολλοί από αυτούς σχετίζονται με την Αλ Κάιντα και άλλες οργανώσεις που βρίσκονται απέναντί μας. Ο Πρόεδρος λέει πως θα είναι μια γρήγορη επιχείρηση, όμως έτσι ακριβώς ξεκινούν οι μακρόχρονοι πόλεμοι», δήλωσε η βουλευτής των Δημοκρατικών Λορέτα Σάντσεζ.

Κυριακή 8/9:  Διαδηλώσεις ενάντια στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία πραγματοποιήθηκαν σε Λίβανο, Πακιστάν, Φιλιππίνες αλλά και στη Νέα Υόρκη. Το ενδεχόμενο επέμβασης καταδίκασαν και τα εννέα μέλη που συγκροτούν την περιφερειακή Λατινοαμερικανική συμμαχία

Την ώρα που ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωνε ότι η Αμερική πρέπει να κάνει χρήση περιορισμένης στρατιωτικής ισχύος στη Συρία για να αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις με χημικά όπλα, εκατοντάδες διαδηλωτές έξω από το Λευκό Οίκο απαιτούσαν να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη για στρατιωτική επέμβαση.  

A Syrian girl (2nd L) and an Iranian girl hold signs outside the Rayburn House office building across from the US Capitol in Washington during a demonstration against US intervention in Syria on September 7, 2013. (AFP Photo/Nicholas Kamm)

Προς τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται πιθανώς να παραδοθεί και η έκθεση των επιθεωρητών του Ηνωμένων Εθνών, αν και οι ΗΠΑ δεν δεσμεύονται να περιμένουν την παράδοση του πορίσματος πριν κινηθούν στρατιωτικά κατά του καθεστώς Άσαντ, όπως τους ζητά η ΕΕ. Διαδηλώσεις κατά της επικείμενης στρατιωτικής επέμβασης οργανώθηκαν και στη Νέα Υόρκη:

Demonstrators march after a rally on Times Square September 7, 2013 in New York City. (Ramin Talaie/Getty Images/AFP)

Ακόμη, κύμα αντιπολεμικών διαμαρτυριών συγκλόνισε μεγάλες πόλεις σε Λίβανο, Πακιστάν και Φιλιπίννες:

Lebanese supporters of Syrian President Bashar al-Assad (portrait-L) flash the sign for victory as they wave their national flag, during a demonstration near the American embassy, east of Beirut against a possible US military strike on Syria on September 6, 2013. (AFP Photo)

«Όχι» στον πόλεμο και από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής

Τα εννέα μέλη που συγκροτούν την περιφερειακή Λατινοαμερικανική συμμαχία της Alba, εξέφρασαν χθες την «κατηγορηματική» καταδίκη τους σε μία πιθανή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και ανακοίνωσαν την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες που βρίσκονται στον Λίβανο.

Στην ανακοίνωση της, που εξέδωσε από το Καράκας ο γγ της ομάδας Ροδόλφο Σανς, η Μπολιβαριανή Συμμαχία για τους λαούς της δικής μας Αμερικής (Alba) «καταδικάζει κατηγορηματικά κάθε πράξη, ή πρόθεση στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία».

Η Alba καλεί τις ΗΠΑ «να απόσχουν από οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση, ή απειλή για τη χρήση βίας κατά του λαού και της συριακής κυβέρνησης», κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι χρησιμοποιεί εναντίον της Δαμασκού την ίδια στρατηγική που επιστράτευσε και κατά της Λιβύης, του Ιράκ και της Αιγύπτου.

Επίσης, η Μπολιβαριανή Συμμαχία ανακοίνωσε πως αποφάσισε να αποστείλει την ερχόμενη εβδομάδα ένα αεροσκάφος με φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας για τους Σύρους πρόσφυγες στον Λίβανο.

Την Alba συνθέτουν οι χώρες της Λατινικής Αμερικής που κυβερνώνται από αριστερές κυβερνήσεις και διατηρούν τεταμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ, όπως η Κούβα, η Βενεζουέλα, ο Ισημερινός, η Βολιβία και η Νικαράγουα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, in.gr, gr.euronews.com, stokokkino.gr

Διαβάστε επίσης:

Η κρίση της Συρίας αποκαλυπτική για τα όρια και τις αδυναμίες των υπερδυνάμεων

«No alternatives»: «Μόνη πορεία δράσης η επέμβαση στη Συρία» διακηρρύσει η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)