to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:10 | 26.10.2018

Πολιτική

«Ευκαιρία να απελευθερωθούν οι εργαζόμενοι από την ομηρία των εργολάβων»: η Κων. Κούνεβα για την απόφαση του Ευρ. Δικαστηρίου

«Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που κρίνει νόμιμες τις ατομικές συμβάσεις με τις καθαρίστριες και τους καθαριστές στα νοσοκομεία είναι εξαιρετικά σημαντική. Δίνει την ευκαιρία να απελευθερωθούν οι εργαζόμενοι από την ομηρία των εργολάβων», δήλωσε μεταξύ άλλων η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις συμβάσεις καθαριότητας


Στη δήλωσή της για την απόφαση του Ευρ. Δικαστηρίου, η Κων. Κούνεβα υπογραμμίζει:

«Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που κρίνει νόμιμες τις ατομικές συμβάσεις με τις καθαρίστριες και τους καθαριστές στα νοσοκομεία είναι εξαιρετικά σημαντική. Δίνει την ευκαιρία να απελευθερωθούν οι εργαζόμενοι από την ομηρία των εργολάβων. Βάζει ένα πρώτο φραγμό στην προσπάθεια των  εργολάβων να διατηρήσουν το «προνόμιο» να ξεζουμίζουν  το δημόσιο και να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους, με απλήρωτη εργασία και παραβιάσεις  των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Τώρα, κανένας δημόσιος φορέας δεν έχει ούτε λόγο ούτε πρόσχημα να διατηρεί το ζοφερό καθεστώς των εργολαβιών στην καθαριότητα, στη φύλαξη και στη σίτιση. Όλοι οι δημόσιοι φορείς πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα των νοσοκομείων. Με απευθείας συμβάσεις με τους εργαζόμενους, πλήρη εργασιακά δικαιώματα και σημαντικό όφελος για το δημόσιο.

Η εξέλιξη αυτή είναι μια ευκαιρία για να προχωρήσει η κυβέρνηση στα επόμενα βήματα. Πρώτο, στην κάλυψη όλων των πάγιων και διαρκών αναγκών στην καθαριότητα  με κανονικές και σταθερές θέσεις εργασίας και με πλήρη δικαιώματα για τους εργαζόμενους. Και δεύτερον, στην αναγνώριση και πιστοποίηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στον  κλάδο, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι μια ευκαιρία για να πάψουν αυτοί οι εργαζόμενοι να είναι αόρατοι. Και τα συνδικάτα πρέπει να στηρίξουν με κάθε τρόπο αυτή την προσπάθεια».

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση που διοργάνωσε η Κ. Κούνεβα στις 19.10.18 στον Ευαγγελισμό σε συνεργασία με τη διοίκηση του νοσοκομείου, με θέμα: Καθαριότητα στα νοσοκομεία: Κατάρτιση, Πιστοποίηση, Αναγνώριση, «Τί επιφυλάσσει η επόμενη μέρα χωρίς εργολάβους;»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)