to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:12 | 21.03.2019

Πολιτική

Ευκ. Τσακαλώτος: Κάνουμε τις συμμαχίες μας ως Αριστερά, χωρίς να χάνουμε την ταυτότητά μας (βίντεο)

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μίλησε το βράδυ της Τετάρτης σε εκδήλωση με θέμα «Οικονομία και Κοινωνία μετά τα μνημόνια» που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Βόρειας Αθήνας στο Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Ν.Ιωνίας


Βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας

Με τη φράση «Κάνουμε συμμαχίες ως Αριστερά, κάνουμε την νίκη μας ως Αριστερά, δεν ξεχνάμε τη δική μας ταυτότητα» ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπου προσκεκλημένος της Νομαρχιακής Επιτροπής Βόρειας Αθήνας, το βράδυ της Τετάρτης, παρενέβη σε εκδήλωση με θέμα «Οικονομία και Κοινωνία μετά τα μνημόνια». «Κανένας δεν μας χρειάζεται ούτε στην Ευρώπη, ούτε στην Ελλάδα, εάν χάσουμε αυτή την ταυτότητα», κατέληξε.

Προηγουμένως, μίλησε για την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή συγκυρία που γεννούν τις προκλήσεις του σήμερα, και τις οποίες η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει σε συνδυασμό με την έξοδο της από την περίοδο της αυστηρής επιτήρησης. Η μετατόπιση των παραδοσιακών πολιτικών χώρων, η ακροδεξιά απειλή, η κοινωνική πολιτική απέναντι στον νεοφιλελυθερισμό, οι Ευρωεκλογές είναι μερικά από τα σημεία στα οποία στάθηκε ο υπουργός Οικονομικών.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, όπως την κατέγραψε ο φακός του Left:

Τα βασικά ζητήματα που απασχόλησαν την τοποθέτηση του Ευκ. Τσακαλώτου

Μεταρρυθμίσεις

Σχετικά με το θέμα των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε: «Εμείς θα πάμε σε αυτές τις εκλογές με μεταρρυθμίσεις, αλλά έχουμε αλλάξει τι σημαίνει η λέξη «μεταρρύθμιση», γιατί τα 20 χρόνια πριν από την κρίση η λέξη "μεταρρύθμιση" ήταν μία βρώμικη λέξη για τα λαϊκά στρώματα και τα μεσαία στρώματα. Γιατί σήμαινε λιγότερες συντάξεις, λιγότερους μισθούς, λιγότερα δικαιώματα στο χώρο εργασίας». «Αντιθέτως», συνέχισε, «για εμάς μεταρρυθμίσεις έχουν θετικό πρόσημο: π.χ. ΣΕΠΕ, αυξηση κατώτατου μισθού, υγεία, τιμές φαρμάκων/Βαλέτα κ.λπ.».

«Ό,τι κάναμε το κάναμε ξέροντας τις δυσκολίες του κόσμου. Ξέραμε τι μπορούσαμε να υποσχεθούμε. Ξέραμε τις δυσκολίες που περνάνε, προσπαθήσαμε να έχουμε ένα σχέδιο πώς μπορούμε να βγούμε από αυτή την κρίση.  Δεν έχουμε βγει με την έννοια ότι όλα είναι καλά αλλά με την έννοια ότι το πρόσημο είναι θετικό και λύνονται τα προβλήματα ένα- ένα».

Για την ουσία της πολιτικής αντιπαράθεσης

«Υπάρχει στη χώρα μας η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Το πρώτο ερώτημα είναι πού είναι αυτή η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη; Η Νέα Δημοκρατία επί Κυρ. Μητσοτάκη έχει πάει προς τα δεξιά, να συνδυάσει δηλαδή τον νεοφιλελευθερισμό με τον  αυταρχισμό. Ο κ. Μητσοτάκης λέει: ότι αυτό που έχουμε μπροστά μας στις εκλογές είναι η αλήθεια ενάντια στο ψέμα. Το βασικό δεν είναι [σ.σ. να λέει κανείς] ότι είναι ψεύτες. Είναι ότι υποστηρίζουν συγκεκριμένες ταξικές επιλογές και αυτό θα φανεί αν έρθει ποτέ στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία».

«Σε αυτές τις εκλογές θέλω όλοι και όλες μας να πάμε με τις αξίες μας, που μας χαρακτηρίζουν. Τις αξίες που ενσωματώνονται και εμπνέονται από συγκεκριμένες πράξεις».

Για μεσαία στρώματα/παγκοσμιοποίηση/ νεοφιλελευθερισμός

«Το λέμε πολύ καθαρά στα μεσαία στρώματα: ο λόγος που υπάρχει ο Τραμπ, ο λόγος που υπάρχει η Λεπέν, ο λόγος που υπάρχει ο Σαλβίνι είναι ότι ο παγκοσμιοποίηση με τον τρόπο που έγινε κατέστρεψε τα μικρομεσαία στρώματα παντού, όχι μόνο στην Ελλάδα. Παντού».

«Λέμε πολύ ξεκάθαρα στις μεσαίες τάξεις: Θα προσπαθήσουμε με όλα τα μέσα που έχουμε να κάνουμε και μειώσεις φόρου, αλλά μην πιστέψετε ότι μόνο με τις μειώσεις φόρου που σας υπόσχεται η Νέα Δημοκρατία χωρίς να λέει και από πού θα χρηματοδοτηθεί ότι θα αλλάξει κάτι. Γιατί για την μείωση των φόρων ως την πανάκεια της πολιτικής, το ακούνε οι μεσαίες τάξεις από το 1990 και είναι μεγάλη παγίδα αυτό».

Η ακροδεξιά και νεοφιλελευθερισμός

Σχετικά με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε: « Έχουν καταλάβει οι δεξιοί και οι ακροδεξιοί ότι ήρθε η στιγμή τους να ξαναφτιάξουν μία συμμαχία πάνω στον εθνικισμό, στον ρατσισμό, στον σεξισμό. Προσέξτε, όμως, όχι χτυπώντας το νεοφιλελευθερισμό.»

Ενώ σε εθνικό επίπεδο: «Ένα πράγμα η ακροδεξιά έχει καταλάβει καλύτερα από την αριστερά κατά την δική μου άποψη, το θέμα της κοινότητας».

Αριστερά/ κοινότητα /ταυτότητα/πολιτική

«Είναι όμως η κοινότητα και η ταυτότητα και η αίσθηση του ανήκειν μόνο θέμα κοινωνικό ή μόνο οικονομικό; Όχι. Γι αυτό εμείς έχουμε προσπαθήσει να δημιουργήσουμε μία ταυτότητα για την οποία θα είμαστε υπερήφανοι σε πολλά επίπεδα».

Πυλώνας 1: κοινωνικό κράτος

«Εμείς πρέπει να δώσουμε μία καινούργια έννοια στο τι σημαίνει κοινότητα και τι σημαίνει γειτονιά και σχολείο για να αισθάνεται ο κόσμος ότι ανήκει. Άρα όταν λέμε εμείς ότι τα μισά λεφτά τα δώσαμε αυτή την φορά στη στέγαση και όταν λέμε ότι τα άλλα μισά τα έχουμε δώσει στο παιδί, είτε με επιδόματα, σχολικά γεύματα είτε για παιδικούς σταθμούς, φτιάχνουμε ένα κοινωνικό κράτος για πρώτη φορά».

«Ο καπιταλισμός με αυτή την έννοια καταστρέφει ζωές.  Μία αριστερή κυβέρνηση έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να κάνει μία κοινωνική πολιτική η οποία βάζει για πρώτη φορά τα θεμέλια ενός κοινωνικού κράτους».

Πυλώνας 2: Συνταγματική αναθεώρηση

«Γιατί ο κόσμος για να αισθάνεται ότι ανήκει σε μία κοινότητα και έχει μία ταυτότητα και ότι είναι πολίτης πρέπει να αισθάνεται ότι μπορεί να επηρεάσει τα πράγματα».

«Η συνταγματική αναθεώρηση προσπαθεί να πάει στον κορμό να αλλάξουμε ένα πολιτικό σύστημα που οι πολιτικοί σοβαρεύονται και η πολιτική με η γίνεται πιο ελκυστική. Γι αυτό κάναμε αυτό με τις θητείες αλλά και να μπορούν συλλογικότητες να προτείνουν νόμους, κάναμε αυτό για τα δημοψηφίσματα»

Πυλώνας 3:  επαναπροσδιορισμός της πολιτικής

«Γι αυτό προχωρήσαμε να δώσουμε μία άλλη έννοια τι σημαίνει ελληνική πολιτική που μπορεί να είμαστε περήφανοι. Ένα παράδειγμα αποτελεί η Συμφωνία των Πρεσπών».

«Καταλαβαίνει ένας κόσμος ότι αυτή η Αριστερά μπορεί να λύνει προβλήματα. Μπορεί να λύνει προβλήματα όμως και εκτός του οικονομικού πεδίου».

Ε.Ε.

«Παραμένουμε ευρωπαϊστές παρόλα τα προβλήματα που μας έχει δημιουργήσει η Ευρώπη κι όλες τις δυσλειτουργίες που η διαπραγματευτική ομάδα ξέρει και τις έχει μάθει στο πετσί της τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Γιατί; Γιατί δεν πιστεύουμε πια ότι στο εθνικό επίπεδο μπορούμε να λύσουμε πολλά από τα προβλήματα που μας αφορούν». «Υπάρχουν ζητήματα μεγαλύτερης κλίμακας, όπως ο φορολογικός ανταγωνισμός, κλιματική αλλαγή, δικαιώματα, ρατσισμός, εθνικισμός κ.α».

Ευρωεκλογές

«Για τις Ευρωεκλογές, που θεωρώ ότι είναι οι πιο σημαντικές Ευρωεκλογές , από τότε που υπάρχουν Ευρωεκλογές, γιατί αυτές οι διαχωριστικές γραμμές είναι και ευρωπαϊκές και ελληνικές και θα διαμορφώσουν το πεδίο στην Ευρώπη για πολλά χρόνια. Είναι διαχωριστικές γραμμές που επιτάσσουν συμμαχίες»

ΣΥΡΙΖΑ και Συμμαχίες

«Στη συμμαχία πας όταν έχεις αυτοπεποίθηση   για τον εαυτό σου, όταν ξέρεις που στέκεσαι, ξέρεις που είναι οι διαχωριστικές γραμμές, ξέρεις γιατί επιλέγεις αυτές τις διαχωριστικές γραμμές κι όχι άλλες και μιλάς ως Αριστερα. Εμείς πηγαίνουμε σε αυτές τις εκλογές ως Αριστερά, κάνουμε συμμαχίες ως Αριστερά, κάνουμε την νίκη μας ως Αριστερά, δεν ξεχνάμε τη δική μας ταυτότητα. Κανένας δεν μας χρειάζεται ούτε στην Ευρώπη, ούτε στην Ελλάδα, εάν χάσουμε αυτή την ταυτότητα.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)