to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:06 | 17.09.2019

Διεθνή

Ευημερία χωρίς Brexit υποσχέθηκε η Τζο Σουίνσον

Ως η επόμενη δύναμη ανανέωσης για το κόμμα της, τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, και για την χώρα, εμφανίστηκε η νέα ηγέτης του, Τζο Σουίνσον, στην τελευταία ομιλία της με την οποία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του τριήμερου συνεδρίου του κόμματος στο Μπόρνμουθ.


Χωρίς νέες πολιτικές ανακοινώσεις, επανέλαβε τις υποσχέσεις των προηγούμενων ημερών, κυρίως ότι θα σταματήσει τη διαδικασία του Brexit, από την «πρώτη μέρα», χωρίς να προηγηθεί δημοψήφισμα, εάν οι Φιλελεύθεροι γίνουν μία κυβέρνηση πλειοψηφίας. Επίσης, ότι θα στηρίξει προϋπολογισμούς που θα στοχεύουν στην εθνική ευημερία και όχι σε επιμέρους οικονομικά μέτρα, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της νεανικής εγκληματικότητας.

Μπροστά σε ένα ένθερμο κοινό και με εμφανή την ανανέωση των δυνάμεων του κόμματος, η Τζο Σουίνσον, προανήγγειλε τον εαυτό της ως «υποψήφια πρωθυπουργός» για τις επόμενες γενικές εκλογές, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το Brexit, αλλά ταυτόχρονα να αγωνιστούν ακόμη περισσότερο ενάντια στις νέες λαϊκιστικές πολιτικές. Στις επόμενες εκλογές, είπε, η χώρα αξίζει μία «καλύτερη επιλογή από έναν απόφοιτο του Ήτον ή έναν σοσιαλιστή της δεκαετίας του ‘70», είπε, σε μία από τις επιθέσεις της κατά του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον και του επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν. Επέκρινε τον πρώτο για την καταστροφή της οικονομίας από μία έξοδο χωρίς συμφωνία και τον δεύτερο για την χλιαρή στάση του απέναντι στην παραμονή.

«Μόνο μία κυβέρνηση Φιλελεύθερων Δημοκρατών μπορεί να φέρει σε πέρας το δίκαιο και ανοιχτό μέλλον που αξίζουμε. Στις επόμενες εκλογές οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν το είδος της χώρας που θέλουμε να είμαστε» είπε.

Χθες ο βουλευτής Τσούκα Ουμούνα - ο οποίος είναι ένας από τους έξι βουλευτές που από το καλοκαίρι προσχώρησαν στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, έχοντας αποχωρήσει από το κόμμα των Εργατικών και των Συντηρητικών - διατύπωσε την ιδιαίτερα αισιόδοξη πεποίθηση, ότι το κόμμα θα μπορούσε να κερδίσει μέχρι και 100 έδρες στις επόμενες εκλογές. Για την επικεφαλής του κόμματος Τζο Σουίνσον εκτίμησε ότι αποτελεί «το μεγάλο χαρτί» και ότι οι πολίτες έχουν υποτιμήσει την επιρροή που θα έχει σε μία προεκλογική εκστρατεία.

Αυτή τη στιγμή οι Φιλελεύθεροι έχουν 18 βουλευτές στο κοινοβούλιο, και οι δημοσκοπήσεις τους δίνουν ποσοστό έως και 20% σε επόμενες εκλογές, αλλά σύμφωνα με τον Ουμούνα, μία μεταβολή ψηφοφόρων στο 1,5% - 2%, θα σήμαινε πάνω από 100 έδρες, ενώ μία μεταβολή της τάξης του 5%, 200 έδρες.

Αντιπαραθέσεις και επικρίσεις για την αλλαγή στάσης στο Brexit

Η αλλαγή τοποθέτησης των Φιλελεύθερων, από κόμμα του Remain και του δεύτερου δημοψηφίσματος σε κόμμα έτοιμο να ακυρώσει το Brexit με την ανάκληση του άρθρου 50, δέχθηκε επικρίσεις από σημαίνοντα στελέχη και βουλευτές, που χαρακτήρισαν την μετατόπιση ως «αντιδημοκρατική». Ο βουλευτής, Νόρμαν Λαμπ, προειδοποίησε ότι η ακύρωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος του 2016, χωρίς νέο δημοψήφισμα, είναι σαν «παιχνίδι με τη φωτιά», από το οποίο το κόμμα ρισκάρει να σπάσει το κοινωνικό συμβόλαιο με τους ψηφοφόρους του, κυρίως αυτούς που ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι το κόμμα βρίσκεται εντελώς εκτός επαφής με τους ψηφοφόρους πέραν του Λονδίνου. «Νομίζω ότι όλοι έχουμε την ευθύνη της επανένωσης της χώρας σε μία κοινή προσπάθεια…Θέλω να διασφαλιστεί ότι μπορούμε να κερδίσουμε έδρες τόσο στο βορρά όσο και στα νοτιοδυτικά. Η ισορροπία της γνώμης εκεί είναι πολύ διαφορετική με αυτή στο νοτιοδυτικό Λονδίνο» είπε.

Η Σουίνσον αντέτεινε ότι εάν οι Φιλελεύθεροι κερδίσουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο πάνω στην ξεκάθαρη θέση της διακοπής του Brexit, τότε θα πρέπει να αναλάβουν αυτή την αποστολή, γιατί και οι πολίτες θα περιμένουν από το κόμμα να κάνει αυτό που είπε στην προεκλογική του καμπάνια.

Η νέα θέση των Φιλελεύθερων επικρίθηκε ως ακραία και από βουλευτές των Τόρις, επειδή επιχειρεί να ακυρώσει τη μεγαλύτερη δημοκρατική ψηφοφορία στην βρετανική ιστορία. «Είναι σοκαριστικό το ότι ένα κόμμα που κάποτε υποστήριζε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι τώρα τόσο πρόθυμο να ποδοπατήσει τη δημοκρατία. Δεν θα ξεκαθαρίσουν το Brexit και αντίθετα, όπως το Εργατικό κόμμα, θα δημιουργήσουν περισσότερο δισταγμό και καθυστέρηση» είπε ο πρόεδρος των Συντηρητικών, Τζέιμς Κλέβερλι.

Ο επίσης Συντηρητικός βουλευτής, Ρόμπερτ Κορτς, κατηγόρησε για υποκρισία το αντιπολιτευόμενο κόμμα, καθώς ήταν αυτό, ανάμεσα σε μία μεγάλη πλειοψηφία, που υπερψήφισε τη νομοθετική πράξη που θα επέτρεπε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, από την κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον (το 2015, εφτά από τους οχτώ βουλευτές των Φιλελεύθερων Δημοκρατών το υπερψήφισαν, ενώ έγινε νόμος με την συντριπτική πλειοψηφία 544 βουλευτών). «Ακυρώνοντας ένα δημοψήφισμα, το οποίο οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ζήτησαν πρώτοι, που υποστηρίχθηκε συντριπτικά από το κοινοβούλιο και ήταν η μεγαλύτερη άσκηση δημοκρατίας στην ιστορία της χώρας, δεν αποτελεί μετριοπαθή θέση, ούτε φιλελεύθερη, ούτε δημοκρατική. Αυτό το κόμμα έχει γίνει μία πραγματική ακραία δύναμη στην βρετανική πολιτική» τόνισε.

Πρόταση για άμεση σύγκλιση του κοινοβουλίου

Τα μέλη του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών ψήφισαν, στα πλαίσια του συνεδρίου τους, μία πρόταση με την οποία ζητούν από την κυβέρνηση να καλέσει άμεσα σε εργασίες το κοινοβούλιο, καθώς και ότι στο εξής οι βουλευτές θα πρέπει να λαμβάνουν τις μελλοντικές αποφάσεις για το πότε θα συνεδριάζει το κοινοβούλιο. Ο εκπρόσωπος της καμπάνιας «Σταματήστε το Brexit» των Φιλελεύθερων, Τομ Μπρέικ, δήλωσε ότι ένας μη εκλεγμένος πρωθυπουργός, χωρίς πλειοψηφία «ποδοπάτησε τη δημοκρατία» και σίγησε τις φωνές των πολιτών στη μέση μίας από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην πρόσφατη ιστορία.

Αναγνωρίσιμη αλλά όχι αρεστή η Τζο Σουίνσον

Το προφίλ της Τζο Σουίνσον ενισχύεται στην κοινή γνώμη, καθώς σύμφωνα με νέες μετρήσεις της YouGov, θεωρείται σήμερα το ίδιο αναγνωρίσιμη με τον προκάτοχό της στην ηγεσία του κόμματος, Βινς Κέιμπλ, συγκεντρώνοντας ποσοστό 37% (έναντι 33% που είχε ο Κέιμπλ κατά τις τελευταίες μέρες στην ηγεσία του κόμματος, στα μέσα Ιουλίου). Το διάστημα που μόλις είχε αναλάβει την ηγεσία των Φιλελεύθερων, το 50% των πολιτών δεν γνώριζαν ποια ήταν η Τζο Σουίνσον.

Η αναγνωρισιμότητά της ως πολιτικό πρόσωπο δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι είναι και αρεστή. Η ίδια μέτρηση δείχνει ότι το 26% των Βρετανών έχουν θετική γνώμη για την ηγέτη, αλλά το 38% έχει μη θετική. Πάντως εμφανίζεται περισσότερο δημοφιλής ανάμεσα στους ψηφοφόρους του Remain από ότι ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν. Σε αυτή την περίπτωση η Σουίνσον έχει καθαρό αποτέλεσμα προτίμησης +29, ενώ ο Κόρμπιν -24, και αυτό ενόσω το 31% των Remainers δεν γνωρίζει ακόμη ποια είναι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)