to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:20 | 01.09.2014

Πολιτική

Ευχολόγια και διαπιστώσεις στην πρεμιέρα του Συμβουλίου Κοινωνικής Απασχόλησης

Σε διαπιστώσεις και ευχολόγια αναλώθηκε το Συμβούλιο Κοινωνικής Απασχόλησης που συνεδρίασε για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μαξίμου, αρκετό καιρό μετά τη σύστασή του.


"Ύπουλο και σκληρό αντίπαλο της κοινωνίας" χαρακτήρισε την ανεργία ο Α. Σαμαράς, ενώ ο Ευ. Βενιζέλος πρότεινε την καθιέρωση ρήτρας απασχόλησης με αντίστοιχα κίνητρα φορολογικής ελάφρυνσης.

Επαναλαμβάνοντας τα σενάρια περί ανάκαμψης της χώρας, ο πρωθυπουργός – νίπτοντας τας χείρας του για τις έως τώρα κυβερνητικές επιλογές που οδήγησαν την Ελλάδα στη μαύρη πρωτιά στην ανεργία πανευρωπαϊκά– είπε πως η ανεργία δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί με ευχολόγια(!). Δήλωσε, μάλιστα, αποφασισμένος να αναλάβει δράση η κυβέρνηση.

«Για πρώτη φορά υπάρχει πρόβλεψη για άνοδο του ΑΕΠ έπειτα από 24 τρίμηνα, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για 770.000 θέσεις απασχόλησης έως το 2020» υποστήριξε ο Α. Σαμαράς, προσθέτοντας: «Στην προσπάθεια απορρόφησης των ανέργων πρέπει παράλληλα να καταβάλλεται προσπάθεια χωρίς να απαξιώνεται το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό».

Ζήτησε, δε, από τα μέλη του Συμβουλίου Απασχόλησης να συγκεράσουν τις προτάσεις τους και στην επόμενη συνάντηση, τον Οκτώβριο, να προσέλθουν με μια ενιαία πρόταση.

Λευκό μητρώο επιχειρήσεων – μέσω του οποίου θα πριμοδοτούνται οι συνεπείς επιχειρήσεις με μειωμένους ελέγχους και ίσως με μείωση εισφορών – πρότεινε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης.

Την πρόταση Βενιζέλου για ρήτρα απασχόλησης με αντίστοιχα κίνητρα φορολογικής ελάφρυνσης εξήρε ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Ι. Παναγόπουλος, περιορίστηκε να ζητήσει πρόβλεψη για τη ρύθμιση των δανείων και της εργατικής κατοικίας.

Επιβράβευση των συνεπών επιχειρήσεων ζήτησε ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας.

Για 100.000 θέσεις εργασίας που δίνει ο τουρισμός μίλησε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδ. Ανδρεάδης, κάνοντας λόγο για 19,5 εκατ. αφίξεων το καλοκαίρι και για 13,5 δισ. ευρώ έσοδα που προέρχονται από τον τουριστικό κλάδο.

Πηγή: Αυγή

---------

Δ. Στρατούλης: «Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση συνεχίζουν να "δουλεύουν" κανονικά τους ανέργους»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης δήλωσε σχετικά με τη σημερινή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου απασχόλησης:

Ο πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο υπουργός Εργασίας στη συνεδρίαση του συμβουλίου απασχόλησης επανέλαβαν για πολλοστή φορά τις χιλιοειπωμένες εξαγγελίες τους για προγράμματα δήθεν απασχόλησης και κατάρτισης ανέργων με κακοπληρωμένη, πολύ κάτω του ήδη μειωμένου κατώτερου μισθού, ελαστική και ανασφάλιστη εργασία. Αυτές οι πολιτικές δεν αντιμετωπίζουν ούτε στο ελάχιστο την πρωτοφανώς υψηλή ανεργία που προκάλεσαν οι μνημονιακές κυβερνητικές πολιτικές, αλλά την ανακυκλώνουν μεταξύ των ανέργων με όρους σύγχρονης εργασιακής δουλείας. Από αυτά τα προγράμματα δεν ωφελούνται οι άνεργοι, αλλά οι γενναία επιδοτούμενες μεγάλες επιχειρήσεις.

Η ανεργία επίσης δεν αντιμετωπίζεται με τις νέες ιδέες της κυβέρνησης για λευκό μητρώο επιχειρήσεων και ρήτρες απασχόλησης σε ανύπαρκτες αναπτυξιακές της δράσεις ούτε με αναπαλαίωση των ιδεών της για νέα μείωση εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, που θα βάλει δυναμίτη στα οικονομικά της κοινωνικής ασφάλισης. Η αντιμετώπιση της ανεργίας προϋποθέτει το σταμάτημα των μνημονιακών πολιτικών της βάρβαρης λιτότητας, μεγάλες δημόσιες και κοινωνικές επενδύσεις, παροχή ρευστότητας από τις τράπεζες στην πραγματική οικονομία και κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αύξηση της ζήτησης με επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και με ανακούφιση των υπερχρεωμένων στις τράπεζες λαϊκών νοικοκυριών και συμπληρωματικά εφαρμογή από τον ΟΑΕΔ έκτακτων προγραμμάτων δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Οι άνεργοι όμως και οι οικογένειές τους θέλουν δουλειές και όχι δούλεμα. Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και η τρόικα, με τα καταστροφικά μνημόνιά τους, δεν μπορούν και δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν την ανεργία.

Μόνο μια κυβέρνηση της Αριστεράς, που θα καταργήσει το μνημόνια και θα τα αντικαταστήσει με ένα πρόγραμμα ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για τη μείωση και αντιμετώπιση της ανεργίας. Οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι, η νεολαία και όλος ο λαός με τους αγώνες και την ψήφο τους θα ανατρέψουν την κυβέρνηση και θα δρομολογήσουν μια τέτοια εξέλιξη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)