to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:03 | 13.09.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

ΕΥΑΘ: Απολύτως ασφαλές το νερό στη Θεσσαλονίκη

Ένα ακόμη παραπλανητικό δημοσίευμα...


Απολύτως ασφαλές προς πόση είναι το νερό που φτάνει στις βρύσες των Θεσσαλονικέων, διαβεβαιώνει η ΕΥΑΘ Α.Ε. σε συνέχεια σημερινού «παραπλανητικού» όπως το χαρακτηρίζει, για την ποιότητα του νερού πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος, το οποίο αφορά στην πορεία της εισαγγελικής έρευνας για την εμφάνιση υδρογονανθράκων στο νερό του Αλιάκμονα τον περασμένο Ιανουάριο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Έθνους, η ρύπανση του περασμένου Ιανουαρίου στην δεξαμενή του εργοστασίου επεξεργασίας του νερού της ΕΥΑΘ στην Σίνδο προήλθε από αγωγό καυσίµων του Ελληνικού Στρατού στην περιοχή του νομού Κοζάνης, που διέρχεται από τον πυθμένα της λίµνης Πολυφύτου, η οποία αποτελεί τµήµα του ρου του ποταμού Αλιάκμονα, από τα νερά του οποίου υδροδοτείται η Θεσσαλονίκη.

Στη δικογραφία που διαβιβάστηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, η οποία και διεξήγαγε σχετική έρευνα στο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης, αναφέρεται ως «πιθανή η ρύπανση από αγωγό του Ελληνικού Στρατού, που διέρχεται από τον βυθό της τεχνητής λίµνης Πολυφύτου». Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της ποινικής αξιολόγησης, την έχει αναλάβει στρατιωτικός αντιεισαγγελέας και το πιο πιθανό είναι να πραγματοποιηθεί συμπληρωματική έρευνα.

Tον Ιανουαρίου, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας, παρήγγειλε τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας μετά την αναφορά της ΕΥΑΘ ΑΕ, σχετικά με τη ρύπανση δεξαμενής που τροφοδοτεί, με πόσιμο νερό, το δίκτυο ύδρευσης της Θεσσαλονίκης.

Η ΕΥΑΘ μείωσε την παροχή νερού από τον Αλιάκμονα και αύξησε την παροχή από τις πηγές Αραβησσού προχωρώντας σε εντατικές αναλύσεις της ποιότητας νερού έτσι ώστε το νερό που έφτανε στο δίκτυο της πόλης να είναι ασφαλές. Τον Απρίλιο το φαινόμενο είχε υποχωρήσει σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα.

Η διοίκηση της ΕΥΑΘ από την πλευρά της διαβεβαιώνει τους καταναλωτές της τα εξής:

- Ουδέποτε, ούτε βεβαίως και κατά τη διάρκεια της εμφάνισης υδρογονανθράκων στις αρχές Ιανουαρίου στο νερό του Αλιάκμονα, δόθηκε στο δίκτυο του Πολεοδομικού νερό που να μην πληροί απολύτως τις σχετικές προδιαγραφές της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Το πρόβλημα εντοπίστηκε πριν από την είσοδο του νερού στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης (ΕΕΝΘ), στη δεξαμενή Δ2, και λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε στην «έξοδο» του νερού από την ΕΕΝΘ προς το δίκτυο ύδρευσης της πόλης να διατηρεί τα υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Μέτρα, όμως, είχε λάβει η ΕΥΑΘ και πριν από την εγκατάσταση, εγκαθιστώντας πλωτά και μόνιμα φράγματα και αυξάνοντας την παροχή στη συνδετήρια διώρυγα του Αλιάκμονα. Το νερό που «έβγαινε» από την εγκατάσταση και έφτανε στο δίκτυο της πόλης ήταν σε κάθε περίπτωση απολύτως ασφαλές!

- Δεν έχει σημειωθεί έκτοτε άλλο περιστατικό εμφάνισης υδρογονανθράκων. Παρ’ όλα αυτά, η ΕΥΑΘ συνεχίζει με την ίδια ένταση και συχνότητα αυτοψίες και ελέγχους, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, ακόμη και πέραν αυτών που προβλέπει η νομοθεσία, ώστε να είναι απολύτως βέβαιο ότι το νερό ικανοποιεί όλες τις εκ του νόμου απαιτούμενες παραμέτρους.

- Η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε με πρωτοβουλία της ίδιας της ΕΥΑΘ, ώστε να διαπιστωθεί η πηγή της ρύπανσης. Στελέχη της εταιρείας συνεισέφεραν σε αυτήν από την πρώτη ώρα με καταθέσεις και τεχνογνωσία και υπήρξε συνεργασία με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τη ΔΕΗ και τον Γενικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων Πεδιάδων Θεσσαλονίκης - Λαγκαδά. Με ενδιαφέρον αναμένει και η ίδια η ΕΥΑΘ την κατάληξη της εισαγγελικής έρευνας για τη διακρίβωση της πηγής της ρύπανσης του Ιανουαρίου του 2018.

«Το δημοσίευμα δίνει μια παραπλανητική εικόνα περί της ρύπανσης του νερού της Θεσσαλονίκης για ένα γεγονός που συνέβη τον Ιανουάριο του 2018. Όντως εκείνη την περίοδο εμφανίστηκαν συγκεντρώσεις υδρογονανθράκων στο νερό που φτάνει από τον Αλιάκμονα στη μονάδα επεξεργασίας νερού και το γεγονός αυτό που το διαπίστωσε η εταιρεία το ανακοίνωσε αμέσως στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης για να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα και να ερευνηθεί η υπόθεση και να βρεθεί ο υπαίτιος αυτής της ρύπανσης» τονίζει μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ  Γ.Κρεστενίτης.

«Η ύπαρξη των πετρελοειδών που παρακολουθούμε μετά επιμονής και προσοχής φαίνεται ότι σταμάτησε τότε σε ένα διάστημα 10 -15 ημερών. Εξακολουθούμε να κάνουμε τις μετρήσεις, είχαμε τοποθετήσει φράγματα συγκράτησης των πετρελοειδών, έγιναν ρυθμίσεις στην εγκατάσταση επεξεργασίας και το νερό που διατέθηκε στην πόλη ήταν απόλυτα ασφαλές» συμπλήρωσε.

Το θέμα είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, να διαπιστώσει η αντιεισαγγελία με την έρευνα που κάνει αν πράγματι ο αγωγός έχει κάποιο πρόβλημα και «θέλουμε πάρα πολύ να μάθουμε ποιος είναι ο υπαίτιος για να πάρουμε μέτρα για να μην ξανασυμβεί».
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)