to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:53 | 31.05.2012

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτική

Ευ. Βενιζέλος: "Όχι" σε απολύσεις στο Δημόσιο, λέει τώρα... ξεχνώντας το Μνημόνιο

Προσέγγιση προεκλογικής υφής της τάξης των δημοσίων υπαλλήλων επιχειρεί τώρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ, μόλις λίγες μέρες πριν, ο ίδιος, αλλά και κορυφαία στελέχη του κόμματος, άφηναν αιχμές εναντίον τους προκειμένου να απαξιώσουν την ευρεία απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ.


Έτσι, σε συνάντηση με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, ο Ευ. Βενιζέλος μίλησε για "αδελφικούς" δεσμούς με τον δημοσιοϋπαλληλικό κόσμο και... παραβλέποντας τις προβλέψεις για 15.000 απολύσεις εντός του έτους, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις. Παράλληλα, επανέλαβε ότι μόνη λύση είναι η "αναθεώρηση" των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης και όχι το "παιχνίδι με τη φωτιά", της μονομερούς καταγγελίας της δανειακής σύμβασης. Εν τω μεταξύ, πριν τη συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ και αφότου είχε γνωστοποιηθεί το τραγικό συμβάν της αυτοκτονίας του 62χρονου στην περιοχή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέβαλε άλλη συνάντηση που είχε στο δημαρχείο Νίκαιας με φορείς. Η Ιπποκράτους επιχείρησε να αποσυνδέσει το γεγονός, αποδίδοντας την αναβολή, "που είχε αποφασιστεί από το προηγούμενο βράδυ", σύμφωνα με αρμόδια πηγή, σε "φόρτο εργασίας".


Ειδικότερα, στη συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ, ο Ευ. Βενιζέλος έσπευσε να στείλει μήνυμα "φιλίας, σεβασμού και συνεργασίας" προς τον δημοσιοϋπαλληλικό κόσμο, με τον οποίο, όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ "έχει στενούς και αδελφικούς δεσμούς, οι οποίοι και παραμένουν, παρ' όλο που μπορεί αυτή την περίοδο να ζούμε τη δυσαρέσκεια και την απαισιοδοξία και πολλές φορές την αγανάκτησή του".

Σε δηλώσεις που έκαναν από κοινού με τον Κώστα Τσικρικά, ο Ευ. Βενιζέλος δεσμεύτηκε ότι "δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις φυσικά στο Δημόσιο", ωστόσο δεν απέκλεισε συρρίκνωση του Δημοσίου μέσω κατάργησης ή συγχώνευσης οργανισμών, συμπληρώνοντας ότι "δεν έχουμε ανάγκη από απολύσεις, αλλά από ένα μικρότερο, εξυπνότερο και καλά στοχευμένο κράτος, από μια φιλοαναπτυξιακή και φιλολαϊκή δημόσια διοίκηση". Αλλά και νωρίτερα είχε αναφέρει ότι η εργασιακή εφεδρεία και η πρόβλεψη της δανειακής σύμβασης "για συγκεκριμένο αριθμό μείωσης του προσωπικού, ήταν σημεία στα οποία επέμενε η τρόικα στη διαπραγμάτευση και τα οποία εμείς δεν είχαμε αποδεχτεί, αλλά έπρεπε κάποια στιγμή να σταθμίσουμε τα δεδομένα". Επιπλέον, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το Μνημόνιο που συνδιαμόρφωσε ως υπουργός, είπε ότι "πάντα αγωνιστήκαμε να μην υπάρχει πάνω από τα κεφάλια των δημοσίων υπαλλήλων η απειλή της απόλυσης και της μείωσης συγκεκριμένου αριθμού χωρίς αυτό να προκύπτει μέσα από μια σοβαρή μελέτη και από μια ανάγκη αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών".


Από την πλευρά του και στο ίδιο κλίμα με τον Ευ. Βενιζέλο, ο Κ. Τσικρικάς, που πρόσκειται στην ΠΑΣΚΕ, δήλωσε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ "αντιμετώπισε θετικά το ζήτημα της δημόσιας διοίκησης, με την έννοια ότι ο αριθμός των εργαζομένων στο Δημόσιο δεν είναι ούτε υπερβολικός ούτε και υψηλά αμειβόμενοι (σ.σ.: οι εργαζόμενοι)" και παρέπεμψε στις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου, αναφέροντας ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι υπέρ της απολύσεως ούτε της περαιτέρω συρρικνώσεως του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Είπε ακόμη ότι ο Ευ. Βενιζέλος "αναγνώρισε ότι τα μνημονιακά μέτρα μάς έπληξαν σκληρά" και στην ίδια "γραμμή" με εκείνον κατέληξε ότι "εντός της Ε.Ε. και του ευρώ οφείλουμε όλοι να αγωνιστούμε για την αλλαγή".



"Αυτόνομη Παρέμβαση": Αρνήθηκε να δεσμευτεί για μη υλοποίηση του Μνημονίου

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δήλωσής του και ενώ ο Ευ. Βενιζέλος είχε ήδη αποχωρήσει από την αίθουσα Τύπου της Ιπποκράτους, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και της "Αυτόνομης Παρέμβασης", Δέσποινα Σπανού, ζήτησε και έκανε δήλωση, καταγγέλλοντας ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, "παρά τις δηλώσεις του, αρνήθηκε να δεσμευτεί για μη υλοποίηση του Μνημονίου", στο οποίο "αναφέρονται περαιτέρω μείωση των μισθών, συνέχιση της εφεδρείας, 15.000 απολύσεις εντός του 2012 και 150.000 απολύσεις ή αποχωρήσεις έως το 2015".


Σχολιάζοντας τη δήλωση της Δ. Σπανού, αρμόδιες πηγές της Ιπποκράτους έλεγαν ότι το μικρόφωνο του ΠΑΣΟΚ είναι ανοικτό ακόμα και για αντίθετες θέσεις, συμπληρώνοντας πως αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να διαστρεβλώνονται οι δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου.


Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "η ΑΥΓΗ".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)