to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:58 | 07.10.2012

Πολιτική

Ευ. Βενιζέλος: Έθεσε εαυτόν "στη διάθεση" του Αντ. Σαμαρά εν όψει της επίσκεψης Μέρκελ

Αυτό το ξέρει η Άνγκελα;


Στον κυβερνητικό του ρόλο και στην εθνική στρατηγική της κυβέρνησης θέλει να εστιάσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος προκειμένου να μετατοπίσει τη δημόσια συζήτηση από την υπόθεση της "λίστας Λαγκάρντ". Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που μετά από αυτές τις εξελίξεις βρίσκεται πλέον σε μειονεκτική θέση απέναντι στους δύο κυβερνητικούς του εταίρους, εμφανίζεται πρόθυμος να συνδράμει τον Αντ. Σαμαρά εν όψει της επίσκεψης της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, με την Ιπποκράτους να σημειώνει με το βλέμμα (και) στο Μαξίμου ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αλλάξει στρατηγική.


Ο Ευ. Βενιζέλος μίλησε για "πολύ σημαντική επίσκεψη" για τη χώρα, "σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και όλη την Ευρωζώνη". Είπε ακόμη ότι αποτελεί "ευκαιρία να παρουσιάσουμε τη συνολική, πραγματική κατάσταση της χώρας, που βρίσκεται στα όριά της και να ζητήσουμε, με συγκροτημένο τρόπο, να διαμορφωθεί το ολοκληρωμένο πλαίσιο εξόδου από την κρίση", όπως το παρουσίασε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Επ' ευκαιρία, ο Ευ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι ο πυρήνας του πλαισίου που θέτει είναι η επιμήκυνση, η βιωσιμότητα του χρέους, τα κοινωνικά και αναπτυξιακά αντίβαρα και η πλήρης και άμεση εκταμίευση της δόσης: "Μόνον έτσι το πακέτο των μέτρων θα είναι το τελευταίο και μόνον έτσι μπορεί να αλλάξει το κλίμα μέσα στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό για την Ελλάδα", είπε και τόνισε ότι είναι "στη διάθεση του πρωθυπουργού, ώστε να συμβάλουμε στην πειστική παρουσίαση των εθνικών θέσεων".


Στην προχτεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο, ο Ευ. Βενιζέλος αναφερόμενος στο θέμα της παράτασης, πέραν από το ότι το πακέτο των μέτρων εκτιμάται πως θα είναι πολύ περισσότερα δισ. απ' ό,τι λέγεται δημόσια, επιβεβαίωσε και τους σχεδιασμούς της τρικομματικής κυβέρνησης και τρόικας για το πώς και πότε θα εφαρμοστούν τα μέτρα. Προκειμένου να διαχωρίσει τη θέση του για τον σχεδιαζόμενο τρόπο παράτασης, είπε ότι το πακέτο των μέτρων για να εμφανιστεί στη Βουλή πρέπει να συνοδεύεται από την παράταση, "αλλά από πραγματική παράταση, γιατί εδώ γίνεται ένα παιχνίδι μεταξύ παράτασης και ρύθμισης της μετά το πρόγραμμα περιόδου". Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι "την παράταση την θέλουμε για να απλώσουμε τα μέτρα" και πως "εάν τα μέτρα είναι όλα το 2013 και το 2014, με 11 δισ. ευρώ την μια χρονιά, 2 δισ. ευρώ την άλλη και αφήνουμε κενά τα επόμενα χρόνια για να βάλουμε παραπάνω μέτρα, αυτό δεν είναι παράταση".


Όσον αφορά στη συζήτηση περί αλλαγής στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με την ψήφιση των μέτρων, με την οποία η Ιπποκράτους επιχείρησε να δημιουργήσει εντυπώσεις και να αλλάξει την ατζέντα από το θέμα της "λίστας" ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι και πως με αυτόν τον τρόπο "προσφέρουμε αυτή τη στιγμή μεγάλη υπηρεσία στη χώρα, μεγάλη υπηρεσία στον πρωθυπουργό λέγοντας τι πρέπει να γίνει και είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε". Εννοώντας ότι με αυτόν τον τρόπο δίνει στον Αντ. Σαμαρά το "πάτημα" να ασκήσει πίεση στους εταίρους επικαλούμενος τρόπον τινά τον "κίνδυνο" να διαταραχτεί η κυβερνητική σταθερότητα.


Καταψηφίζουν Μ. Κασσής - Θ. Παραστατίδης;


Την ίδια στιγμή, ενώ ο Ευ. Βενιζέλος προσπαθεί να διαχειριστεί την εξαιρετικά δύσκολη όπως εξελίσσεται για τον ίδιο κατάταση, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται έτοιμοι να καταψηφίσουν τα μέτρα. Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής (ρ/σAlpha 9.89) ξεκαθάρισε ότι "εάν τα μέτρα έρθουν σε ένα άρθρο δε θα τα ψηφίσω" και πως "οι εκβιασμοί της τρόικας για τα οριζόντια μέτρα πρέπει να σταματήσουν". Από την πλευρά του, ο βουλευτής Κιλκίς Θόδωρος Παραστατίδης δήλωνε "προβληματισμένος", αναφέροντας ότι για εκείνον "το ‘’ναι’’ και το ‘’όχι’’ έχουν την ίδια βαρύτητα". "Τέτοια μέτρα που διαρρέουν περί ΟΓΑ και άλλα, εγώ έχω ζήτημα πολύ σοβαρό να τα ψηφίσω", είπε.


Γ. Ραγκούσης: Μας εξαπάτησε ο Βενιζέλος με τη "λίστα"


Εν τω μεταξύ, ο Γ. Ραγκούσης εξαπέλυσε νέα οξεία επίθεση προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας βέβαια και ο ίδιος να παρουσιαστεί ως εάν να μην είχε ποτέ καμία ευθύνη για τις καταστάσεις που στηλιτεύει, "ξεχνώντας" τον κεντρικό ρόλο του στην κυβέρνηση Παπανδρέου. Από ημερίδα για τη δημόσια διοίκηση, είπε ότι δεν παίρνει τίποτε πίσω απ' όσα είπε στη δήλωση της αποχώρησής του. "Τους είναι εύκολο να επιβάλουν οριζόντιες και άδικες περικοπές εισοδημάτων σε μη προνομιούχους, να επιβάλουν χαράτσια και να ισχυρίζονται ότι είχαν στα χέρια τους μια λίστα μεγαλοκαταθετών, από την οποία άλλα κράτη απέσπασαν σημαντικά πρόστιμα, μια λίστα που απεκρύβη ακόμη κι από εμάς, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και της Κυβερνητικής Επιτροπής, άρα εξαπατηθήκαμε, μια λίστα που σαφώς και μπορούσε και έπρεπε πάση θυσία να αξιοποιηθεί". Επιπλέον, διερωτήθηκε πώς να πιστέψει κανείς ότι δεν αλλοιώθηκε και δεν τροποποιήθηκε κατά τη διάρκεια της εξωθεσμικής της διαδρομής η λίστα, αφού ποτέ δεν πρωτοκολλήθηκε επίσημα.


Πηγή: Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)