to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:13 | 31.10.2017

Πολιτική

Eυ. Τσακαλώτος: Τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ από την υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος σε κοινωνικούς σκοπούς (βίντεο)

Τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ θα διανεμηθεί εφέτος από την υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος, προανάγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, περιγράφοντας παράλληλα τους τομείς στους οποίους θα διανεμηθούν τα ποσά.


Τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ θα διανεμηθεί εφέτος από την υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος, προανάγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, περιγράφοντας παράλληλα τους τομείς στους οποίους θα διανεμηθούν τα ποσά. Σύμφωνα με τον υπουργό, το μεγαλύτερο μέρος θα δοθεί για κοινωνικούς σκοπούς, σε πολίτες που αντιμετωπίζουν ακραία φτώχεια, αλλά και σε «κομμάτι των μεσαίων τάξεων», αφήνοντας ανοικτό να διανεμηθεί σε νέους και σε ανέργους. Δήλωσε ότι θα υπάρξουν κριτήρια για να καλύψουν όλες τις κατηγορίες, προσθέτοντας πως ένα άλλο μέρος «θα δοθεί σε οργανισμούς που χρωστάμε», εννοώντας προφανώς την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου.

«Συμφωνήσαμε με τους θεσμούς για το μέγεθος του μερίσματος και για την κατανομή» είπε, προσθέτοντας ότι απομένει η παραμετροποίηση, «για το πόσα θα λάβει μια οικογένεια με παιδιά ή χωρίς παιδιά».

Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ-1, ο κ. Τσακαλώτος προανήγγειλε παράλληλα τουλάχιστον τέσσερις εξόδους στις αγορές έως τη λήξη του προγράμματος, καθώς και μίνι εξόδους έως την ολοκλήρωσης της γ' αξιολόγησης με στόχο να καταστούν πιο ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα και να αντληθεί ρευστότητα. «Το θέμα είναι να έχουμε πρόσβαση στις αγορές όταν θα βγούμε από το πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την γ' αξιολόγηση, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι υπάρχει βούληση, αυτή να ολοκληρωθεί έως τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης, προκειμένου η Ελλάδα να μην αποτελεί πρόβλημα και να συμμετάσχει στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν για το χρέος, την έξοδο από το πρόγραμμα και τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ. Δήλωσε ότι υπάρχει κλίμα επίλυσης των προβλημάτων από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στις συζητήσεις, καθώς, παρά τις όποιες διαφωνίες, έχει γίνει κατανοητό ότι η Ελλάδα έχει χρονοδιάγραμμα για να βγει από το πρόγραμμα. Ερωτηθείς για το εάν θα αλλάξει η στάση της γερμανικής πλευράς στην περίπτωση που ο νέος υπουργός Οικονομικών είναι από το κόμμα των Φιλελευθέρων, απάντησε πως αυτός μάλλον θα ασχοληθεί περισσότερο με το εσωτερικό της Γερμανίας και ότι «η γενική κατεύθυνση της Μέρκελ να εμπλακεί σοβαρά με την "ατζέντα Μακρόν" δεν θα αλλάξει».

Αναφερόμενος στα δύσκολα θέματα που απομένουν στο πλαίσιο της γ' αξιολόγησης, συμπεριέλαβε σε αυτά την ενέργεια (δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αφορά στη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ), κάποιες ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και κάποια κοινωνικά ζητήματα. «Αλλά όλα λύνονται με καλό τρόπο», τόνισε. «Όλη η φιλολογία ότι δεν θα πάρουμε τη δόση των 800 εκατ. ευρώ, ότι δεν θα έχουμε κοινωνικό μέρισμα, ότι θα έχουμε νέα μέτρα δεν επιβεβαιώθηκε», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την υποχρέωση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως «αυτό είναι εφικτό, αλλά με δυσκολία», επισημαίνοντας ότι η προσπάθεια θα βοηθηθεί από την επαναφορά της οικονομίας στην ανάπτυξη, καθώς αυτό δίνει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο. Χαρακτήρισε στα όρια του στατιστικού λάθους τη μείωση του ΑΕΠ κατά 0,2% το 2015 έναντι της αρχικής εκτίμησης για μηδενική μεταβολή και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με όλους τους δείκτες θα υπάρξει ανάπτυξη και το 2017 και το 2018.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης:

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Μαζί μας στο στούντιο σήμερα είναι ο Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος. Να σας καλωσορίσω κ. Υπουργέ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Να είστε καλά.

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι αλήθεια ότι διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο για την πορεία της οικονομίας, το επόμενο δίμηνο θα κρίνει πολλά και θα ήθελα να σας ρωτήσω αν έχει μεταστραφεί το κλίμα στη διαπραγμάτευση, είδαμε τελείωσε ο πρώτος κύκλος των διαβουλεύσεων, αν εκτιμάτε λοιπόν ότι θα κλείσει εντός των χρονοδιαγραμμάτων, καθώς το μήνυμα όλων είναι πρόσω ολοταχώς, να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση.

ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Στα τελευταία δύο-δυόμισι χρόνια όταν μου λένε ότι είναι κρίσιμοι οι επόμενοι δυο μήνες δεν υπήρχε περίοδος που δεν ήταν κρίσιμοι οι δυο μήνες, αλλά τούτων δοθέντων τώρα είναι καλύτερο το κλίμα γιατί υπάρχει διάθεση επίλυσης προβλημάτων, απ’ όλες τις πλευρές. Αυτό φάνηκε και στην Ουάσινγκτον που είχαμε πάει μαζί με τον κ. Χουλιαράκη για τις συναντήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μετά στη συνάντηση του Πρωθυπουργού. Φυσικά υπάρχουν και διαφωνίες και φυσικά η κάθε πλευρά έχει πράγματα που θέλει να κερδίσει …

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Γιατί όμως; Είναι πιο ήπιες οι απαιτήσεις τους;

ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Νομίζω είναι ότι κατάλαβαν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα χρονοδιάγραμμα, έχει ένα σχέδιο για να βγει από την κρίση, ότι η Ευρώπη έχει πολλά σοβαρά ζητήματα, και δε θέλουν το ελληνικό ζήτημα να υπάρχει για πάντα αλλά θέλουν, με καλή συνεργασία, να βγούμε απ’ αυτό το πρόγραμμα και να μπορεί ν’ αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα πολύ σημαντικά ζητήματα που έχει.

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Μιλήσατε για την Ευρώπη, έχουμε αλλαγές στην κυβέρνηση της Γερμανίας, θ’ αλλάξει θέση προφανώς το Υπουργείο Οικονομικών, τώρα για την ώρα είναι βέβαια το δεξί χέρι της Μέρκελ στο τιμόνι προσωρινά, θα δούμε ποιος θα έρθει στη συνέχεια. Πιστεύετε ότι θα έχουμε πρόβλημα εμείς;

ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Κοιτάξτε, τώρα είναι οι συζητήσεις μεταξύ των τριών κομμάτων, της συμμαχίας Τζαμάικα που λέμε οπότε δεν ξέρουμε τί θα βγει απ’ αυτό.

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Πάντως γίνεται παζάρι για τη θέση του Υπουργού Οικονομικών.

ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Βεβαίως γίνεται αλλά αυτό θα είναι το τελευταίο που θα αποφασιστεί. Στη Γερμανία ο τρόπος που γίνεται η διαδικασία είναι πρώτα συμφωνούν το πρόγραμμα και μετά αποφασίζουν.

Και δεν είναι -όπως θα διαβάσατε το Σαββατοκύριακο- καθόλου σίγουρο ότι ο Υπουργός Οικονομικών, που μπορεί να είναι κι απ’ τους φιλελεύθερους, δεν θα ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για τις γερμανικές συνθήκες, για τις φοροαπαλλαγές, για τους ανθρώπους που υποστηρίζει το FDP, το γερμανικό φιλελεύθερο κόμμα και λιγότερο για την Ευρώπη. Προσωπικά όμως νομίζω ότι η γενική κατεύθυνση της κας Μέρκελ να υπάρχει λύση και να εμπλακεί σοβαρά με την ατζέντα Μακρόν, δε θ’ αλλάξει.

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Άρα μας λέτε ότι με τη βούληση και τη θέληση όλων θα κλείσει, θα προσπαθήσουμε να κλείσει η αξιολόγηση εντός…

ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Έχουμε πολλά ζητήματα που θέλουν πολλή τεχνική δουλειά και άρα αυτό παίρνει το χρόνο του, αλλά είναι δεδομένο ότι υπάρχει βούληση να τελειώσουμε εγκαίρως για να είμαστε έτοιμοι όταν συσταθεί η γερμανική κυβέρνηση και άρα θ’ ανοίξουν οι συζητήσεις για το τί σημαίνει ελάφρυνση του χρέους, για το πώς θα βγούμε από το πρόγραμμα, για το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Εμείς θέλουμε να είμαστε έτοιμοι για να μπορούμε να παρέμβουμε σ’ αυτή τη συζήτηση χωρίς κανένας να λέει «μα η Ελλάδα δεν έκανε αυτό, η Ελλάδα δεν έκανε εκείνο».

Εμείς θα κάνουμε αυτά που έχουμε να κάνουμε, θα διαπραγματευθούμε γι’ αυτά που είναι δύσκολα για την ελληνική κοινωνία..

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ποια είναι αυτά τα δύσκολα, τα προαπαιτούμενα που θα μας δυσκολέψουν περισσότερο;

ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Κοιτάξτε, υπάρχει ένα θέμα με την ενέργεια που όπως ξέρετε δεν είναι τελείως του μνημονίου, δηλαδή είναι για τη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ που θα το είχαμε και εκτός του μνημονίου και σχετίζεται με τη Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ανταγωνισμό, υπάρχουν κάποιες ιδιωτικοποιήσεις που πρέπει να συζητηθούν πάρα πολύ σοβαρά, υπάρχουν κάποια κοινωνικά ζητήματα. Όμως, όλα αυτά λύνονται με καλό τρόπο.

Να σας πω επίσης, σχετικά με όλη την παραφιλολογία που αναπτύχθηκε ότι δε θα πάρουμε τη 2η δόση των 800.000.000 γιατί δεν εξυπηρετήσαμε τις ληξιπρόθεσμες, όλη η συζήτηση ότι δε θα έχουμε κοινωνικό μέρισμα και όλη η συζήτηση ότι θα υπάρχουν νέα μέτρα το 2018, ότι τίποτα από όλα αυτά δεν επιβεβαιώθηκε. Δηλαδή έχει χτιστεί όλη η ανάλυση η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας ότι δε θα γίνουν αυτά, έχουν βάλει πάρα πολύ χαμηλά τον πήχη και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό γιατί έχουμε πάει πολύ καλύτερα απ’ αυτό.

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Άρα κι εσείς κ. Υπουργέ εκτιμάτε ότι δε θα γίνουν νέες αξιώσεις.

ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Όχι, μα το έχει πει και επισήμως η Κριστίν Λαγκάρντ μετά από τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Εμείς έχουμε συμφωνήσει τώρα αυτά τα ζητήματα, δηλαδή συμφωνήσαμε και για το μέγεθος του μερίσματος και για την κατανομή. Υπάρχει κάποια παραμετροποίηση για το ποιος θα το πάρει, πού θα την συζητήσουμε και θα στείλουμε τεχνικές αναλύσεις, έχουμε συζητήσει για το 2018 ότι δεν υπάρχει κενό και άρα δε θα χρειαστούν νέα μέτρα, άρα νομίζω αυτό που λεγόταν μέχρι τώρα, τώρα δε μπορεί να ειπωθεί εκτός αν θέλουν κάποιοι να συνεχίζουν μια συζήτηση που δεν τους βγαίνει.

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Λοιπόν, αναφερθήκατε στο μέρισμα, είπατε ότι έχουν συζητηθεί όλα αυτά οπότε η επιστολή που είχατε στείλει πριν από 10 μήνες στον κ. Ντάισελμπλουμ είναι πίσω, προχωρούμε κανονικά, ποιο θα είναι το ποσό που θα δοθεί και σε ποιους θα δοθεί;

ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Η επιστολή που είχα στείλει στον Πρόεδρο του Eurogroup έλεγε ότι οι δαπάνες θα συζητηθούν, η κατανομή τους, και θα συζητηθούν με τους θεσμούς οι περιοχές που είναι και για το κοινωνικό μέρισμα και για τις ληξιπρόθεσμες. Εγώ είμαι σε θέση να σας πω ότι αυτό το κοινωνικό μέρισμα, αυτό που είναι διαθέσιμο για δαπάνες θα είναι διπλάσιο τουλάχιστον απ’ ό,τι ήταν πέρυσι, άρα έχουμε πάει δυο φορές καλύτερα από πέρυσι..

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Πληροφορίες αναφέρουν 1,1 δις.

ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Τουλάχιστον λέω εγώ. Αυτό το θεωρώ εγώ πάτωμα, δηλαδή όχι ταβάνι, αλλά το λιγότερο. Το μεγαλύτερο κομμάτι από αυτό θα πάει για κοινωνικούς σκοπούς, όχι μόνο για τους φτωχότερους των φτωχών αλλά θα πιάσει και κομμάτι των μεσαίων τάξεων. Πρέπει να δούμε όμως και κάποιες παραμέτρους

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Να μην επιμείνω, γιατί είναι ένα θέμα που αφορά την κοινωνία. Σε νέους, σε ανέργους, σε ηλικιωμένους συνταξιούχους…

ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Νομίζω θα έχουμε τέτοια κριτήρια που θα πιάσει όλες αυτές τις κατηγορίες. Μπορεί να δώσουμε και κάποια χρήματα σε Οργανισμούς που χρωστάμε για να είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση το 2018.

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Να περάσουμε τώρα στην πολυπόθητη ανάπτυξη. Έχουμε δεσμευτεί ως χώρα για πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2022, πρωτογενή πλεονάσματα 2% έως το 2060. Είναι εφικτά κ. Υπουργέ αυτά τα πλεονάσματα;

ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Πρώτον, δεν είναι επιλογή μας. Αν με ρωτούσατε ως Καθηγητή Πανεπιστημίου αν είναι καλό μια χώρα που έχει χάσει το 25% του εισοδήματος να έχει 3,5% για άλλα 4 χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα θα σας έλεγα ότι δεν είναι σωστό. Και νομίζω ότι υπάρχει μια κατανόηση για το ότι θα πρέπει ν’ αμβλυνθεί η λιτότητα στην Ευρώπη. Το έχει βάλει κι ο Μακρόν, το συζητάνε και οι αριστερές δυνάμεις. Είναι εφικτό; Είναι!. Με δυσκολία αλλά είναι εφικτό. Η ανάπτυξη που θα επιστρέψει μας δίνει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο.

Τί σημαίνει αυτό; Αν δείτε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για 5 χρόνια, έχουμε 3,5 δισ. φοροελαφρύνσεις μέχρι το 2022. Αυτό είναι αποτέλεσμα ότι έχουμε νοικοκυρέψει και το κράτος, έχουμε αλλάξει τη φορολογία και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να μειώσουμε και τους φόρους τα επόμενα 4-5 χρόνια. Αλλά βέβαια η αναπτυξιακή πολιτική δεν είναι μόνο θέμα φορολογίας, γιατί εμείς μπορεί να θέλουμε βέβαια να μειώσουμε τους φόρους, αλλά ταυτόχρονα να σας πω ότι εγώ είμαι περήφανος για το ότι στη δική μου πόλη, της Πρέβεζας, πέρυσι το καλοκαίρι υπήρχαν 30 γιατροί και φέτος υπάρχουν 60.

Άρα και η φορολογία πρέπει να υπάρχει, πρέπει να δούμε και την κατανομή. Η αναπτυξιακή στρατηγική που έχουμε δώσει σε πάρα πολλές Περιφέρειες που έχουμε αναπτυξιακά συνέδρια, και που έχουμε πάρει πολλές ιδέες απ’ τους ανθρώπους που έρχονται σ’ αυτά. Έρχονται, και δυστυχώς για τον κ. Μητσοτάκη, και δεξιοί Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες που δεν έχουν ακούσει την εντολή του. Είναι ένας ζωντανός διάλογος για το πώς μπορούμε να χτίσουμε την Ελλάδα.

Γιατί εγώ είμαι εντελώς σίγουρος ότι θα έχουμε ανάπτυξη το ’17 και το ’18 αλλά για να την κάνουμε αυτή την ανάπτυξη βιώσιμη, πρέπει να έχουμε ένα πολύ σοβαρό αναπτυξιακό σχέδιο που αυτή τη στιγμή συζητάμε με την κοινωνία.

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, η Νέα Δημοκρατία σας καταλογίζει ότι φρενάρατε την ανάπτυξη το 2014 καθώς σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2014 παρουσίασε άνοδο 0,7% ενώ το 2016 έκλεισε με ύφεση τελικά. Την ίδια ώρα σας καταλογίζουν ότι το α’ εξάμηνο του ’15 στοίχισε στη χώρα 100 δις. Τί απαντάτε;

ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Κατ' αρχάς αν εγώ είχα μειώσει το εθνικό εισόδημα 25% δε θα έκανα κριτική σε άλλους ότι δεν έχουν αρκετή ανάπτυξη. Γιατί πήραμε μια χώρα που είχε χάσει το 1/4 από το εθνικό εισόδημα. Αυτό δεν έχει γίνει σε καμία χώρα εκτός πολέμου, πουθενά.

Το δεύτερο είναι ότι έβγαλε μια ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία ότι μείωσε η ΕΛΣΤΑΤ και το πήγε από μηδενική ανάπτυξη στο -0,2%. Για οικονομολόγους αυτό δεν είναι άξιο λόγου γιατί είναι τόσο μικρή η διαφορά, που είναι σ’ αυτό που λέμε μέσα στα όρια του στατιστικού σφάλματος. Η ουσία είναι ότι όλοι οι δείκτες δείχνουν ότι θα έχουμε ανάπτυξη το ’17 και το ’18 και οι δείκτες αυτοί είναι πολύ σημαντικοί γιατί δείχνουν τί γίνεται στην πραγματική οικονομία. Στην παραγωγή, στις εξαγωγές, στη μεταποίηση.

Δηλαδή έχουμε τώρα μια γκάμα δεικτών που λένε όχι ότι τα πράγματα είναι καλά. Εμείς δεν κοροϊδεύουμε τον κόσμο ότι όλοι είναι και περνούν καλά. Κατανοούμε πλήρως τις δυσκολίες, αλλά λέμε ότι η τάση τώρα είναι προς καλυτέρευση και η βασικότερη τάση που βελτιώνεται βεβαίως, είναι η απασχόληση. Δηλαδή αυτές οι θέσεις εργασίας που δεν είναι μόνο θέσεις μη μόνιμες αλλά είναι και μόνιμες οι 250 - 270 περίπου χιλιάδες τους τελευταίους 5-7 μήνες, είναι πολύ σημαντικός δείκτης ως προς το που θα βρισκόμαστε του χρόνου και του παραχρόνου.

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι πολύ δομικό αυτό για την κοινωνία. Γίνεται πολύς λόγος για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης. Ο κ. Μακρόν αναφέρθηκε σε κοινό Υπουργό Οικονομικών καθώς και σε ενιαίο προϋπολογισμό της Ευρωζώνης. Θα ήθελα να μας πείτε τί μπορεί να σημαίνουν αυτές οι αλλαγές για μας, καθώς διαφαίνεται και μια επαναπροσέγγιση του γαλλογερμανικού άξονα.

ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Είναι πολύ ευχάριστο το ότι είμαι δυο χρόνια στο Eurogroup και τώρα πια αυτά τα ζητήματα συζητούνται σοβαρά. Δηλαδή γίνονται όλες αυτές οι συζητήσεις για τις οποίες δεν άκουσα τίποτα στη χθεσινή συνάντηση με τους υποψηφίους της Κεντροαριστεράς. Μου έκανε φοβερή εντύπωση γιατί εδώ είχαν μια μεγάλη ευκαιρία. Εγώ δεν είμαι σοσιαλδημοκράτης, αλλά βεβαίως και χαίρομαι αν η σοσιαλδημοκρατία πάει προς την Αριστερά και συζητά σοβαρά τα δομικά προβλήματα της Ευρώπης και παίρνει θέση υπέρ του μεγαλύτερου προϋπολογισμού, υπέρ μιας Τραπεζικής Ένωσης, υπέρ μεγάλων επενδυτικών.

Και δεν άκουσα ούτε μία κουβέντα για το τί Ευρώπη θέλουν, πώς τοποθετούνται στις συζητήσεις που γίνονται στο Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, στο Γερμανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, στο Ισπανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα που έχει κάνει αριστερή στροφή. Απολύτως τίποτα. Λοιπόν, αυτά που δε συζητήσατε χτες, είναι στο κέντρο των συζητήσεων και είμαι και περήφανος ότι αυτή η αλλαγή της ατζέντας, το δικό μου κόμμα που δεν είναι σοσιαλδημοκρατικό, είναι αριστερό, έχει συμβάλλει στο να καταλάβουν τα προβλήματα του νότου.

Έχει συμβάλλει στο να καταλάβουν ότι δε μπορεί να έχουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που η Γερμανία έχει μεγαλύτερο πλεόνασμα στο ισοζύγιο πληρωμών από την Κίνα και αυτό είναι σε βάρος στην ανάπτυξη της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, ότι υπάρχει ένα γενικότερο πρόβλημα του χρέους, ότι πρέπει να δούμε πώς θα έχουν ασφάλεια οι άνθρωποι που βάζουν καταθέσεις στις Τράπεζες.

Αυτή η συζήτηση συνεχίζεται και στο ECOFIN και στο Eurogroup και αυτό είναι μια τεράστια αλλαγή. Θα πάει προς το καλύτερο; Θα κερδίσουν οι προοδευτικές δυνάμεις; Αυτό είναι το μεγάλο πολιτικό στοίχημα των επόμενων δυο τριών χρόνων. Κανένας δε μπορεί να σου δώσει εγγύηση γι’ αυτό. Η πολιτική είναι τί κάνουμε για να πάει σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Και μια τελευταία ερώτηση: Γνωρίζω ότι δεν προαναγγέλλεται η έξοδος στις αγορές, όπως και ο ανασχηματισμός άλλωστε, ωστόσο θα επιμείνω, θα ρωτήσω: Θα επιχειρήσουμε έξοδο;

ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Κοιτάξτε, οι αγορές δε θέλουν εξόδους που γίνονται για εντυπωσιασμό του εσωτερικού κοινού. Θέλει να είσαι σοβαρός, ν’ ανακοινώσεις ένα πρόγραμμα εξόδων, 4, 5, 6. Αυτό ουσιαστικά έχουμε κάνει, και όπως είπατε και μόνη σας δεν ανακοινώνεται πότε είναι, είμαι σίγουρος ότι μετά από το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης πολύ γρήγορα οι αγορές θ’ απαιτήσουν να βγουν, δηλαδή υπάρχει μεγάλη ζήτηση.

Μέχρι τότε μπορούμε να κάνουμε και κάποιες κινήσεις για να είναι πιο ελκυστικά τα ομόλογά μας και να υπάρχει μεγαλύτερη ρευστότητα. Τί σημαίνει αυτό, για να το κάνουμε απλό: Ότι κάποιος που μετά θα έρθει ν’ αγοράσει ένα ελληνικό ομόλογο θα μπορεί να το πουλήσει σε κάποιον άλλον, άρα μπορούμε να κάνουμε και κάποιες μίνι εξόδους πριν από τη δεύτερη, που δε μπορώ να σας περισσότερα.

Δηλαδή τί είναι το τελικό: Ότι όταν θα βγούμε από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, ότι θα έχουμε πρόσβαση στις αγορές. Ότι οι αγορές έχουν εμπιστοσύνη ότι λύθηκε το πρόβλημα του χρέους, ότι η Ελλάδα έχει μια καβάντζα για τις δύσκολες στιγμές από μόνη της και γι’ αυτό χτίζουμε αυτά τ’ αποθέματα.

Η Νέα Δημοκρατία, γιατί μου είπατε και για το ’14 και το ’15, άφησε τα Ταμεία άδεια. Εμείς τώρα τα γεμίζουμε τα Ταμεία για οποιαδήποτε κυβέρνηση, να έχει αυτή την καβάντζα για να μπορεί να σταθεί στα πόδια της.

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Υπουργέ.

ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)